Prop. 171 S (2020–2021)

Samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av en forordning om etablering av program for det indre marked, virksomheters konkurransekraft inkludert små og mellomstore bedrifter, plante-, dyre-, mat- og fôrsektoren, og europeisk statistikk (2021–2027)

Til innholdsfortegnelse

3 Nærmere om innholdet i forordningen

Forslaget til forordning om etablering av program for det indre marked etablerer og gir overordnede føringer for programmet.

Artiklene 1–6 gjelder etableringen av programmet for det indre marked. Artikkel 1 fastslår at forordningen etablerer et program for det indre marked for perioden 1. januar 2021 til 31. desember 2027, samt Unionens støtte til forbedring og videreutvikling av det indre marked. Artikkel 2 inneholder definisjoner.

Artikkel 3 punkt 1 fastslår programmets generelle målsetting, som er å forbedre det indre markeds funksjoner og særlig beskytte og styrke innbyggerne, forbrukerne og bedrifter, særlig små og mellomstore bedrifter, ved å tilrettelegge for markedsadgang, standarder og ved å fremme høy grad av beskyttelse av helse for dyr og planter, samtidig som man resepekterer prinsippene for bærekraftig utvikling og sikrer forbrukerbeskyttelse. Videre skal programmet utvikle, produsere og formidle statistikk med høy kvalitet for slik å bidra til at borgere, myndigheter, bedrifter og media kan fatte informerte beslutninger og aktivt delta i de demokratiske prosessene.

Punkt 2 fastsetter programmets spesifikke mål som er

A) å effektivisere det indre marked blant annet i lys av den digitale transformasjonen (Effektivt indre marked) ved å i) tilrettelegge for å forhindre og fjerne diskriminerende, uberettigede eller uforholdsmessige hindringer og støtte utviklingen, gjennomføringen av uniones regelverk innen det indre marked for varer og tjenester, inkludert ved å forbedre anvendelsen av prinsippet om gjensidig godkjenning offentlige anskaffelser, selskapsrett, hvitvasking, fri bevegelse av kapital, finansielle tjenester og konkurranse, inkludert utviklingen av brukersentrerte styringsverktøy, og ii) Støtte opp under effektivt markedstilsyn for varer i hele det indre marked, med mål om å sikre at kun varer som oppfyller krav til sikkerhet for forbrukere og andre sluttbrukere omsettes i det indre marked, inkludert varer som selges online, og bidra til større likhet mellom og kapasitet hos markedstilsynsmyndighetene på tvers av det indre marked (Markedstilsyn for varer). B) styrke konkurranse- og bærekraften for små og mellomstore bedrifter (COSME) ved å i) tilby ulike former for støtte til små og mellomstore bedrifter, klynger og andre bedriftnettverksorganisasjoner, inkludert i reiselivssektoren, ii) tilrettelegge for markedsadgang og internasjonalisering av små og mellomstore bedrifter, iii) fremme entreprenørskap og -ferdigheter, iv) fremme et gunstig bedriftsmiljø for små og mellomstore bedrifter, støtte digital omstilling og fremme nye bedriftsmuligheter, v) støtte konkurransekraften for industrielle økosystemer og -sektorer samt utviklingen av industrielle verdikjeder og tilslutt vi) fremme modernisering av industrien for slik å bidra til en grønn, digital og omstillingsdyktig økonomi.

C) Sikre et velfungerende og effektivt indre marked gjennom standarder (Europeisk standardisering) som i) tilrettelegger for finansiering av Europeisk standardisering med deltakelse fra alle relevante aktører, og ii) støtte utviklingen av standarder for internasjonal finansiell og ikke-finansiell rapportering og revisjon.

D) Fremme forbrukernes interesser og sikre et høyt nivå av forbrukerbeskyttelse- og produktsikkerhet (Forbrukerbeskyttelse) ved i) styrke forbrukernes juridiske rettigheter samt omfatter tiltak knyttet til produktsikkerhet, forbrukerinformasjon, tilsyn og håndheving og ii) styrke forbrukerdeltakelse i politikkutforming på finansmarkedsområdet.

E) Bidra til et høyt nivå av velferd for mennesker, dyr og planter (Mattrygghet).

F) Utvikle, produsere og fremme europeisk statistikk av høy kvalitet (Europeisk statistikk).

Artikkel 4 omtaler budsjettet for programmet om det indre marked. Det fastslås at budsjettet for programmet totalt skal være på 4,2 mrd. euro, fordelt på de ulike programdelene i henhold til bekrivelsen av de spesifikke målene fastslått i artikkel 3 punkt 2 med følgende fordeling:

EUR 451 569 500 til formålet iht. artikkel 3(2)(a)(i); Effektivt indre marked

EUR 105 461 000 til formålet iht. artikkel 3(2)(a)(ii); Markedstilsyn for varer

EUR 1 000 000 000 til formålet iht. artikkel 3(2)(b); COSME

EUR 220 510 500 til formålet iht. artikkel 3(2)(c); Europeisk standardisering

EUR 198 500 000 til formålet iht. artikkel 3(2)(d); Forbrukerbeskyttelse

EUR 1 680 000 000 til formålet iht. artikkel 3(2)(e); Mattrygghet

EUR 552 000 000 til formålet iht. artikkel 3(2)(f); Europeisk statistikk

Artikkel 5 omtaler deltakelse ved tredjestater, herunder EØS/EFTA-statene, hvor artikkel 5 a) viser til at betingelsene for EØS/EFTA-statenes deltakelse skal være i overensstemmelse med bestemmelsene i EØS-avtalen. Artikkel 6 omhandler finansielle aspekter ved gjennomføring av programmet.

Kapittel II artikkel 7–14 utdyper de finansielle aspektene og beskriver hvilke former finansiell støtte programmet kan ha og hvilke tiltak som kan kvalifisere til slik støtte og hvem som kan være kvalifisert til å motta støtte. Artikkel 7 sier at støtte under programmet skal tildeles og behandles i henhold til EU nr. 2018/1046 om de finansielle regler for Unionens alminnelige budsjett. Artikkel 8 fastslår hvilke tiltak som kan være kvalifiserte tiltak for støtte og finansiering. Artikkel 9 fastslår hvem som kan være kvalifiserte foretak for å motta støtte og finansering. Artikkel 10 lister opp utpekte mottakere av støtte. Dette gjelder for eksempel nasjonale markedstilsynsmyndigheter og BEUC, som er en europeisk paraplyorganisasjon for forbrukerorganisasjoner. Europakommisjonen er gitt delegert myndighet til å endre listen. Artikkel 11 inneholder kriterier for evaluering og tildelingskriterier. Artikkel 12 fastslår samfinansieringsregler. Artikkel 13 tar for seg kvalifiserte kostnader relatert til programmer og uforutsette tiltak. Artikkel 14 omhandler kumulativ og alternativ støtte.

Kapittel III og artikkel 15 omtaler blandingsoperasjoner og at slike skal gjennomføres i henhold til forordningen om InvestEU og de finansielle regler for Unionens alminnelige budsjett.

Kapittel IV artikkel 16–21 omtaler tilsyn, gjennomføring og kontrollmekanismer for Indre markedsprogrammet. Artikkel 16 omtaler gjennomføring av programmet. Artikkel 17 omtaler tilsyn og rapportering. Artikkel 18 omtaler evaluering av programmet, hvor punkt 2 fastslår at Europakommisjonen skal gjennomføre en midtveisevaluering innen fire år etter programmets oppstart. Artikkel 19 omtaler beskyttelse av de finansielle interessene til Unionen. Artikkel 20 gir Europakommisjonen myndighet til å fastsette delegerte rettsakter og gir nærmere regler om dette. Artikkel 21 fastslår at det skal etableres komiteer på noen av områdene under programmet, blant annet Forbrukerprogrammet og COSME, samt omtaler komitéprosedyrer.

Kapittel V artikkel 22–25 inneholder overgangs- og sluttbestemmelser. Artikkel 22 omhandler informasjon, kommunikasjon og publisitet for programmet. Artikkel 23 fastslår at forordning (EU) No 99/2013 om Europeisk statistikk, (EU) No 1287/2013 om COSME, (EU) No 254/2014 om Forbrukerprogrammet, (EU) No 258/2014 om finansiell rapportering og revisjon, (EU) No 652/2014 om Mattrygghet og (EU) 2017/826 om å styrke delaktigheten for forbrukere og andre sluttbrukere av finansielle tjenester, avvikles med virkning fra 1. januar 2021. Artikkel 24 omtaler overgangsbestemmelser og særlig at forordningen ikke berører videreføring av eller modifisering av tiltak i henhold til forordning (EU) No 99/2013 om Europeisk statistikk, (EU) No 1287/2013 om COSME, (EU) No 254/2014 om Forbrukerprogrammet, (EU) No 258/2014 om finansiell rapportering og revisjon, (EU) No 652/2014 om Mattrygghet og (EU) 2017/826 om å styrke delaktigheten for forbrukere og andre sluttbrukere av finansielle tjenester, som skal løpe til de blir avsluttet. Artikkel 25 fastslår at forordningen trer i kraft på publiseringsdatoen i Den europeiske unions tidende. Forordningen anvendes med virkning fra 1. januar 2021.