Prop. 177 S (2020–2021)

Samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av en forordning som regulerer programmet for sysselsetting og sosial innovasjon, ESF+/EaSI (2021–2027)

Til innholdsfortegnelse

2 Generelt om EaSI-delen av ESF+ (2021–2027)

ESF+ har som formål å hjelpe medlemsstatene til å oppnå høy sysselsetting, rettferdig sosial trygghet og en kompetent og tilpasningsdyktig arbeidsstyrke som er klar for fremtidens arbeidsliv, i tråd med prinsippene i den europeiske pilaren for sosiale rettigheter fra 2017. ESF+ skal støtte, være komplementær og gi nytte til politikkutviklingen i medlemsstatene for å sikre like muligheter, adgang til å delta i arbeidsmarkedet, rettferdige arbeidsvilkår, samt sosial trygghet og inkludering.

ESF+ består av to deler. Den største delen av budsjettet viderefører ulike fond og finansielle støtteordninger som faller utenfor EØS-avtalens virkeområde. Disse midlene forvaltes av medlemsstatene for å gjennomføre nasjonale tiltak. Den andre delen, ESF+/EaSI, skal støtte ulike samarbeidsarenaer og tiltak for politikkutvikling, nasjonalt og på europeisk nivå. Der det nedenfor vises til programmet, så er det å forstå som denne delen av det samlede ESF+.

ESF+/EaSI omfatter samarbeidsområder som: et ordnet arbeidsliv, inkluderende arbeidsmarked, modernisering av arbeidsmarkedsinstitusjoner og tjenester, øke kvinners yrkesdeltakelse, arbeidsmarkedstilpasset kompetanse inkl. ny kompetanse for tilpasning til arbeidsplasser i en grønn og digital økonomi, livslang læring, integrering i arbeidsmarkedet, bekjempe ungdomsledighet, videreutvikling av velferdstjenester/-ordninger og fattigdomsbekjempelse, herunder bekjempelse av barnefattigdom.

ESF+/EaSI vil bidra til finansiering av ulike tiltak som kan gjennomføres for å nå målene, bl.a. analyse, bistand til gjennomføring av tiltak samt utprøving av innovative tiltak, kapasitetsbygging og kommunikasjonstiltak. Dette omfatter blant annet deltakelse i faglige nettverk og ekspertgrupper, aktiviteter for gjensidig utveksling av god praksis og erfaringer, støtte til mellomstatlig samarbeid for kunnskapsoverføring og oppskalering av innovative løsninger, samarbeidsprosjekter som norske organisasjoner kan søke deltakelse i, informasjonssamarbeid om nasjonale trygdeordninger (MISSOC) og NAVs deltakelse i PES-nettverket (samarbeidet mellom arbeidsmarkedsetatene i EU/EØS). Mange av disse tiltakene vil være videreføring av tiltak som Norge har deltatt i gjennom Progress-aksen av EaSI-programmet frem til utgangen av 2020.