Prop. 30 L (2019–2020)

Endringer i vegtrafikkloven (opplæring)

Til innholdsfortegnelse

3 Øvingskjøring

3.1 Gjeldende rett

Vegtrafikkloven § 24 inneholder alminnelige regler om førerett, førerkort, førerprøve og kompetansebevis. Det stilles blant annet helsekrav og det kan også gis nærmere regler om helse i forskrift. Slike helsekrav fremgår av forskrift av 19. januar 2004 nr. 298 om førerkort m.m. vedlegg 1. I dag gjelder ikke disse kravene direkte for elever som skal øvingskjøre.

Føreropplæringen i Norge forutsetter at eleven tar store deler av opplæringen ved en trafikkskole eller en annen opplæringsinstitusjon, gjerne supplert med privat øvingskjøring. Vegtrafikkloven § 26 gjelder både privat øvingskjøring og opplæring mot vederlag. Den som sitter ved siden av eleven betegnes som ledsager under privat øvingskjøring, og som lærer der øvingskjøringen skjer som ledd i opplæring mot vederlag.

Bestemmelsen gir hjemmel til å fravike kravet om godkjent lærer og lærevogn, og fastsette tilleggskrav for visse motorvogngrupper. Det følger av fjerde ledd at departementet kan gi forskrifter om øvingskjøring og tillate øvingskjøring med visse motorvogner eller på visse områder uten at lærer eller ledsager følger med i kjøretøyet. Myndigheten er delegert til Statens vegvesen.

I første setning forbys øvingskjøring som utgjør en fare eller unødig ulempe for annen trafikk. Det kan imidlertid også oppstå tilfeller der kjøringen bare er farlig for eleven selv eller ledsager, for eksempel der eleven øvingskjører på områder uten annen trafikk.

For øvingskjøring med ledsager stilles det krav om at ledsager må ha fylt 25 år og har hatt førerett uavbrutt i minst 5 år. I trafikkopplæringsforskriften er det presisert at det er snakk om de siste 5 årene, som ifølge forarbeidene var intensjonen med lovbestemmelsen. I tillegg til at ledsager skal ha nådd en viss modenhetsalder og ha tilstrekkelig erfaring som fører, skal bestemmelsen sikre at personer som har fått inndratt føreretten på grunn av trafikale lovbrudd, ikke opptrer som ledsagere kort tid etter at de har fått igjen føreretten. En ledsager skal formidle gode holdninger. Førerett kan imidlertid også avbrytes fordi en person får helseproblemer som fører til at helsekravene ikke lenger er oppfylt. I slike situasjoner er det ikke holdningsmessige grunner til at vedkommende ikke kan være ledsager. Helseutfordringene som begrunnet avbrytelsen av føreretten kan være et forbigående problem. Etter at vedkommende har fått tilbake føreretten igjen i slike tilfeller, er det ikke nødvendigvis noen grunn til at vedkommende ikke skal kunne være ledsager.

For å bidra til at øvingskjøringen blir sikrere og mer formålstjenlig, arrangerer Statens vegvesen møter for foresatte som ønsker å være ledsagere ved øvingskjøring. De foresatte og andre som skal være ledsagere orienteres om hvordan øvingskjøringen bør gjennomføres og hvilket ansvar de har som ledsagere. Det er imidlertid frivillig for ledsagerne å benytte dette tilbudet. Det finnes heller ikke krav om registrering av ledsagere.

I § 26 siste ledd slås det fast at lærer eller ledsager anses som fører av motorvognen, men at reglene gitt i eller i medhold av kapittel II og §§ 21, 22 og 22 a), også gjelder for eleven. I § 21 oppstilles et forbud mot å føre eller forsøke å føre et kjøretøy når vedkommende er i en slik tilstand at han eller hun ikke kan anses skikket til å kjøre på trygg måte, uavhengig av årsak. Enkelte helseutfordringer vil kunne omfattes av denne bestemmelsen, men det stilles ikke slike konkrete helsekrav som i førerkortforskriften vedlegg 1. Dette innebærer at enkelte elever har gjennomført all opplæring, og først når de må dokumentere helse i forbindelse med søknad om førerkort, viser det seg at de ikke oppfyller helsekravene.

3.2 Rettstilstanden i andre land

For øvingskjøring i Sverige stilles det krav om at ledsager skal gå på kurs m.m. Øvingskjøring skal skje under oppsikt av en som har «vana og skicklighet att köra fordon av det slag som övningsköringen avser». Bestemmelsen må ses i sammenheng med konkrete krav til ledsagere: Vedkommende må ha fylt 24 år og ha hatt førerett i minst 5 av de 10 siste årene, med forutsetning om at førerkortet ikke har blitt tilbakekalt de siste 3 årene. Videre må vedkommende ha gjennomført en såkalt «introduktionsutbildning» for øvelseskjøring for førerkort klasse B. Det skal betales avgift til Trafikstyrelsen ved kursstart.

I Danmark er privat øvingskjøring i utgangspunktet forbudt, men de har nå fått en ordning der ungdom på 17 år får anledning til å gå opp til førerprøven, og etter å ha bestått prøven kan de kjøre med ledsager frem til de fyller 18 år. Det stilles da relativt strenge krav til ledsager. Vedkommende må være over 30 år og ha hatt sammenhengende, dansk førerett i 10 år.

3.3 Forslaget i høringsnotatet

Det følger av § 26 første ledd at «Øvingskjøring må ikke være til fare eller unødig ulempe for annen trafikk». I høringen ble det foreslått å fjerne formuleringen «for annen trafikk» for å tydeliggjøre at kjøringen heller ikke skal være til fare for eleven selv og/eller ledsager/lærer. Det kan oppstå alvorlige hendelser også dersom eleven kjører på tilnærmet lukkede områder og således ikke er til fare eller ulempe for annen trafikk.

I andre ledd ble det foreslått å presisere at det er «de siste» 5 årene ledsageren må ha hatt uavbrutt førerett. Dette er i samsvar med lovgivers intensjon og trafikkopplæringsforskriften.

Det ble også foreslått en ny hjemmel for departementet til å gi forskrifter: «Departementet kan ved forskrift stille ytterligere krav til elev og ledsager og gjøre unntak fra kravene til ledsager

Hvilke krav som skal stilles må vurderes nærmere i forskriftsarbeidet. Hjemmelen vil for eksempel kunne brukes til å stille krav til ledsager som kan bidra til å bevisstgjøre vedkommende om sin rolle og ansvar samt krav som er egnet til forhindre ulovlig opplæringsvirksomhet. Virksomheter som driver ulovlig opplæring tilbyr ofte opplæring mot vederlag kamuflert som øvingskjøring med ledsager. Dette kan være fordi de ikke tilfredsstiller kravene til trafikkskoler eller fordi de ikke ønsker å være en godkjent trafikkskole med de krav og kostnader dette innebærer. Statens vegvesen mener det er grunn til å anta at enkelte godkjente skoler samarbeider med slike virksomheter, for eksempel ved at den godkjente skolen melder inn gjennomført obligatorisk opplæring, gjennomført ved en ikke-godkjent virksomhet. Hvis slikt samarbeid avdekkes, vil den godkjente skolen miste sin godkjenning umiddelbart og bli anmeldt.

Aktuelle krav til ledsager kan være at vedkommende må registreres, delta på kurs, lese veiledning og bekrefte at vedkommende er kjent med ansvaret, eller at ledsager må oppgi navnet på de elevene han/hun skal være ledsager for. Forslaget åpner også for å stille krav til eleven, for eksempel krav om at eleven navngir sine ledsagere.

I høringen ble det videre foreslått at det i forskrift kan gjøres unntak fra kravene til ledsager. Dette ville åpne for å tillate at en godkjent trafikklærer kan opptre som ledsager før vedkommende fyller 25 år. En godkjent trafikklærer vil ofte ha vesentlig bedre kompetanse enn andre ledsagere, og det ble antatt at dette kunne kompensere for lavere alder. Forslaget åpnet også for å fastsette unntak fra kravet om uavbrutt førerett i de siste 5 årene. Slikt unntak kan være aktuelt der føreretten har vært mistet en periode på grunn av helseutfordringer, men hvor disse utfordringene har vært forbigående og ikke lenger utgjør et problem.

I femte ledd ble følgende ordlyd foreslått: «Det som er bestemt i eller i medhold av kap. II og §§ 21, 22 og 22 a), samt helsekravene for den aktuelle førerkortklassen, gjelder likevel også for eleven». Dagens henvisning til loven § 21 innebærer en form for helsekrav ved at bestemmelsen har et forbud mot å føre et kjøretøy hvis vedkommende er i en slik tilstand at han eller hun ikke er skikket til det. Bestemmelsen oppstiller imidlertid ikke samme konkrete helsekrav som de som gjelder for førerett. Hensynet til trafikksikkerhet tilsier at det bør stilles samme krav. Særlig viktig er dette ved privat øvingskjøring der ledsager ikke har samme forutsetninger for å gripe inn som en profesjonell lærer. For elever som av helsemessige årsaker uansett ikke vil kunne oppnå en førerrett vil det dessuten være en fordel å få avklart dette så tidlig som mulig, og dermed unngå unødige utgifter til opplæring, og ikke minst den skuffelsen det vil være å få avslag etter gjennomført opplæring. De nærmere reglene om hvordan helsekravet skal gjennomføres i praksis må vurderes i forskriftsarbeidet.

3.4 Høringsinstansenes syn

Yrkestrafikkforbundet mener det er viktig at elevene får øvd i trafikken og at man må akseptere at dette kan medføre ulempe og noe hinder for øvrig trafikk. Utover dette er de enige i forslagene. ATL er enig i forslaget om at øvingskjøring ikke skal være til ulempe.

Oslo politidistrikt gjenkjenner problemstillingene i høringsnotatet om øvingskjøring, særlig utfordringene med såkalte «piratskoler» (virksomheter som driver ulovlig opplæring). Oslo politidistrikt og Politidirektoratet mener at registrering av ledsagere vil kunne bidra til å motvirke slik ulovlig virksomhet. Norsk motorcykkel Union er enig i forslag om krav til registrering av ledsager ved øvingskjøring.

Når det gjelder forslaget om en hjemmel som åpner for unntak fra alderskravet på 25 år for trafikklærere som skal opptre som privat ledsager, viser Oslo politidistrikt til at de er kjent med at trafikklærere tidligere var pålagt å ha med kompetansebevis. Dagens ordning med blant annet konvertering av utenlandsk utdanning og mulighet for å forestå undervisning uten at veileder er med i bilen, har gjort det vanskelig for politiet å avdekke trafikklærere uten nødvendige kvalifikasjoner. De påpeker at det ikke kan være et stort behov for å åpne for at trafikklærere skal kunne være ledsager ved privat øvingskjøring før fylte 25 år. Også Politidirektoratet mener kontrollhensyn veier tyngre enn det som forutsetningsvis må være et begrenset behov for å kunne være privat ledsager før fylte 25. ATL mener at en trafikklærer bør kunne være ledsagere under privat øvingskjøre selv om vedkommende ikke har fylt 25 år. Statens vegvesen Region nord er positive til forslagene om krav til ledsagere og at det er egnet til å hindre ulovlig trafikkopplæring. De er videre positive til at trafikklærer skal kunne opptre som ledsagere ved privat øvingskjøring før de fyller 25 år. De bemerker imidlertid at det kan være vanskelig for politi og kontrollpersonale å få kunnskap om en person har godkjenning, uten å ha tilgang til nødvendige registre. De peker på at et bevis/dokumentasjon for trafikklærere kan løse dette.

Politidirektoratet støtter forslaget om at det stilles krav til helse allerede på øvingskjøringstidspunktet. Oslo politidistriktet fremholder at helsekrav kan innføres ved bruk av egenerklæringsskjema i forbindelse med trafikalt grunnkurs. Helsedirektoratet støtter forslagene til endring av de aktuelle bestemmelsene. De har tidligere tatt opp at helsekravene i førerkortforskriften vedlegg 1 bør gjelde også ved øvingskjøring, slik som nå foreslås. Hjemmelen i § 26 for å stille ytterligere krav til elev og ledsager i forskrift åpner for å vurdere hvordan helsekravet skal gjennomføres. Helsedirektoratet mener arbeidet med en slik forskrift bør igangsettes så snart som mulig. Det vil kunne forhindre at elever som ikke kan få førerett på grunn av helsen, får store utgifter til trafikkopplæring.

Statens vegvesen Region midt foreslår en justering i andre ledd: «Er øvingskjøringen ledd i føreropplæring mot vederlag, kan den bare finne sted når det brukes godkjent lærevogn og eleven ledsages i vognen av godkjent lærer tilknyttet godkjent opplæringsinstitusjon

Nord universitet anbefaler en vurdering av om «opplæring i glattkjøring» bør endres som begrep i vegtrafikkloven. ATL foreslår en endring fra «obligatorisk opplæring i glattkjøring» til «obligatorisk opplæring sikkerhetskurs på bane».

Trafikkforum støtter forslaget i sin helhet.

3.5 Departementets vurderinger og forslag

Departementet har merket seg at mange av høringsinstansene er positive til forslaget.

Til Yrkestrafikkforbundets merknad om at man må akseptere at øvingskjøring kan medføre noe ulemper for annen trafikk, viser departementet til at loven bare forbyr «unødig» ulempe. Dette er formuleringen slik den står i dagens lovtekst, og denne er ikke foreslått endret.

Flere høringsinstanser tar opp behov for et trafikklærerbevis. Slike bevis var i bruk tidligere, men ble fjernet av hensyn til forenkling og fordi det var etablert et elektronisk register over trafikklærergodkjenningene. Andre myndigheter har imidlertid ikke tilgang til dette registeret. Eventuelle løsninger for å avhjelpe kontrollutfordringer knyttet til dette kan vurderes nærmere i forbindelse med forskriftsarbeidet, særlig dersom det blir aktuelt endre forskriften for å tillate trafikklærere å være ledsagere ved privat øvingskjøring før de har fylt 25 år.

Departementet forstår forslaget fra Region midt om å ta inn «tilknyttet godkjent opplæringsinstitusjon», som at de ser et behov for en presisering av gjeldende krav. Departementet støtter merknaden, men siden offentlig skoleverk ikke skal godkjennes, endres formuleringen til «lovlig opplæringsinstitusjon».

Videre justeres ordlyden om helsekrav for elever, slik at sammenhengen med § 24 om helsekravene kommer klarere frem. Hensikten med forslaget er at det skal gjelde samme krav for å øvingskjøre som for å få førerkort. Det kan imidlertid være behov for enkelte unntak, for eksempel der elevens helseutfordringer er forbigående og øvingskjøring med ledsager ikke antas å være trafikkfarlig. Slike unntak kan vurderes i forskriftsarbeidet.

For å få en mer oversiktlig bestemmelse, samles hjemler til å gi forskrifter (både de eksisterende og de nye) i et eget nytt siste ledd. Helsedirektoratet nevner den foreslåtte hjemmelen til å stille ytterligere krav til elev og ledsager i forskrift, som aktuell for å fastsette hvordan helsekravet skal gjennomføres. Departementet mener denne tolkningen er riktig, og at dette blir enda tydeligere når bestemmelsen flyttes til et eget ledd.

Det fremgår av bestemmelsen hvilke lovkrav det kan gjøres unntak fra, blant annet at det også kan gjøres unntak fra kravene til eleven, for eksempel helsekravene.

Nord universitetet og ATL har merknader til formuleringen «obligatorisk opplæring i glattkjøring» i § 26 tredje ledd, og foreslår at denne endres for å samsvare med forskriftens betegnelse. Departementet støtter høringsinstansenes synspunkter og endrer ordlyden i lovforslaget til «obligatorisk sikkerhetskurs på bane». Dette har ingen materielle virkninger. Videre endres «Vegdirektoratet» til «Statens vegvesen», i tråd med endringer som ble gjort i Prop. 79 L (2018–2019) Lov om endringer i veglova mv. (overføring av fylkesveiadministrasjon).