St.prp. nr. 32 (1999-2000)

Om tilleggsbevilgning på statsbudsjettet for 1999 i forbindelse med Sleipner-ulykken

Til innholdsfortegnelse

1 Bakgrunn

Fredag 26. november 1999 forliste hurtigbåten MS Sleipner ved Ryvarden Fyr nord for Haugesund. Båten gikk i ordinær rutetrafikk og var på vei fra Stavanger til Bergen da ulykken inntraff. Av totalt 89 personer om bord er 13 funnet omkommet mens 3 personer fortsatt er savnet.

Justisdepartementet oppnevnte 1. desember 1999 følgende undersøkelseskommisjon for å undersøke omstendighetene omkring forliset:

  1. Lagmann Arild O. Eidesen, Hålogaland lagmannsrett (formann)

  2. Direktør Rune Teisrud, Stiftelsen Sørlandet

  3. Seniorrådgiver Stig Bystedt, Stena Rederi AB

  4. Seniorforsker Erik Jersin, SINTEF

  5. Politimester Einar Drægebø, Hordaland politidistrikt

Som sekretær for kommisjonen er senere oppnevnt advokatfullmektig Ole Christian Borge hos Regjeringsadvokaten.

Kommisjonen er oppnevnt etter sjøloven § 485, og dens oppdrag er i hovedtrekk fastlagt i en forskrift 1980 om undersøkelseskommisjoner etter sjøfartloven gitt i medhold av sjøloven. Ved oppnevnelsen ble kommisjonen gitt følgende mandat:

«Undersøkelseskommisjonen skal foreta de undersøkelser som den finner nødvendig for å bringe på det rene de faktiske omstendigheter omkring ulykken og årsaken til den. Kommisjonen skal vurdere forhold som er av betydning for bedømmelsen av skipets sjødyktighet. Bl a skal kommisjonen vurdere forhold som har å gjøre med fartøyets redningsmidler og evakuering og dets evne til å tåle skade. Kommisjonen skal gi en vurdering av gjennomføringen av redningsoperasjonen. Den kan dessuten ta opp andre forhold i tilknytning til ulykken, herunder merkingen av skipsleden. Kommisjonen skal videre vurdere faktiske omstendigheter som kan tenkes å begrunne straffansvar for enkeltpersoner eller foretak eller annet ansvar i forbindelse med ulykken. Kommisjonen skal vurdere forhold som er av betydning for vurderingen av reglene om sjødyktighet og sikkerhet til sjøs, herunder bestemmelsene om sikkerhetsstyringssystemer. Kommisjonen skal fremme forslag til de tiltak som etter kommisjonens mening bør treffes for å hindre nye ulykker av liknende art.»

Kommisjonen har i brev av 9. desember 1999 til Justisdepartementet sagt at det er nødvendig å heve vraket av MS »Sleipner». Justisdepartementet er enig med kommisjonen i at heving vil gi et bedre grunnlag for å vurdere årsaken til ulykken. Kommisjonen vil da blant annet få tilgang til flåtene og det elektroniske utstyret om bord i båten.

Til forsiden