St.prp. nr. 40 (2003-2004)

Statlig miljøansvar på Raufoss

Til innholdsfortegnelse

3 Nærmere om statens miljø- og forurensningsansvar i Mjøsa og på Raufoss-området

Statens forurensningstilsyn arbeider for tiden med en gjennomgang av hele industriområdet på Raufoss for å avklare om det eksisterer uregelmessige miljøforhold av historisk art. På bakgrunn av undersøkelsene, vil SFT eventuelt fatte beslutninger om pålegg om tiltak, både omfang og hvem pålegg skal rettes mot. SFT har tidligere registrert («båndlagt») lokaliteter på Raufoss med mulig grunnforurensning.

Det ble i november i 1999 funnet gjenstander og beholdere på 180 meters dyp i Mjøsa, som antas å være dumpet av ammunisjonsfabrikken på Raufoss og Forsvaret i perioden 1940-1970. Det er avdekket tre dumpingplasser i Mjøsa. Mjøsa er drikkevann for fem kommuner, deriblant Gjøvik. Det er 11 drikkevannsinntak plassert i Mjøsa. Avstanden mellom Gjøvik kommunes drikkevannsinntak og en av dumpingplassene er relativ kort. I tillegg benyttes Mjøsa til direkte drikkevannsinntak til fritidshytter og bruk som næringsvann i industrien.

Undersøkelser viser at det ikke pågår noen utlekking av sprengstoffkjemikalier i dag. Basert på den fremlagte dokumentasjon og høringsuttalelser har Statens forurensningstilsyn konkludert med at ammunisjon som er dumpet i Mjøsa fortsatt bør ligge i ro.

For å følge situasjonen fremover har Statens forurensningstilsyn pålagt Nammo AS (der staten ved Nærings- og handelsdepartementet eier 45 pst.) og Forsvaret v/Distriktskommando Østlandet å etablere et overvåkingsprogram i noen definerte punkter i områder med dumpet ammunisjon. Vedtaket ble sommeren 2002 påklaget av hhv. Forsvaret v/Distriktskommando Østlandet og Nammo AS, men kun Nammo AS har i dag opprettholdt klagen. Nammo AS bestrider at de er ansvarlig for tiltak etter forurensingsloven hva gjelder ammunisjon som tidligere er dumpet i Mjøsa. Klagesaken er til behandling i Miljøverndepartementet.

Deponeringen av (utrangert) ammunisjon m.v. i Mjøsa har dels skjedd under siste verdenskrig i regi av den tyske okkupasjonsmakten samt dels av Raufoss/Forsvaret fram mot 1970. I perioden 1896-1948, krigsårene unntatt, var staten (ved Forsvarsdepartementet) vært direkte utøvende ansvarlig for de ulike aktivitetene ved Raufoss. I perioden 1948-1968 var Industridepartementet (nå Nærings- og handelsdepartementet) direkte ansvarlig departement for Raufoss som særlovselskap. I 1968 ble A/S Raufoss Ammunisjonsfabrikker stiftet.

Det kan på prinsipielt grunnlag stilles spørsmål ved hvem som i dag egentlig bør være ansvarlig for de latente miljøforpliktelsene i Mjøsa og på Raufoss-området; Raufoss ASA, Nammo AS, staten v/Forsvarsdepartementet eller staten v/Nærings- og handelsdepartementet. Uklarheter knyttet til det samlede miljøansvarets omfang, risiko og betydning for Raufoss-konsernet reduserer på generelt grunnlag kjøperviljen til de gjenværende aktiviteter i Raufoss-konsernet, og eventuelt salg ville kunne skje på gale prinsipielle forutsetninger så lenge miljøforholdene ikke er avklart. Salg som allerede har funnet sted i Raufoss-konsernet, slik som for eksempel gjennom etableringen av Nammo AS, har skjedd ved at Raufoss ASA har utstedt 10 års-garantier for miljø og forurensning.

Styret i Raufoss ASA har anmodet Nærings- og handelsdepartementet om bistand til å finne en løsning på hvem som skal ta det prinsipielle økonomiske og juridiske ansvaret for de latente historiske miljøforpliktelsene på Raufoss og i Mjøsa.