St.prp. nr. 73 (1998-99)

Om samtykke til å inngå 1) en overenskomst mellom Norge og Storbritannia om endring av Frigg-overenskomsten av 10. mai 1976, 2) en rammeavtale mellom Norge og Storbritannia om legging og drift av samt jurisdiksjon over undersjøiske tilknytningsrørledninger

Til innholdsfortegnelse

4 Administrative og økonomiske konsekvenser

4.1 Den reviderte Frigg-overenskomsten

Det følger ingen umiddelbare administrative konsekvenser av den endrede overenskomsten med unntak av de forhold som er nevnt hva gjelder fordeling av jurisdiksjonen over den norske rørledningen innenfor britisk territorialfarvann og på britisk landterritorium. De øvrige administrative tiltak som er knyttet til den reviderte avtalen er tiltak og prosedyrer norske myndigheter måtte ha fulgt eller lagt opp til innenfor rammen av norsk rett når man behandler spørsmål av den karakter det her er tale om. I det tilfellet britiske myndigheter er overlatt formell beslutningskompetanse over disponeringen av en del av den norske rørledningen, kan de britiske myndighetene etter avtalen ikke fatte vedtak som leder til finansielle konsekvenser som ikke er akseptable for Norge.

4.2 Rammeavtalen

Som nevnt er formålet med rammeavtalen å etablere de bestemmelser og prinsipper som vil ha generell gyldighet for alle tilknytningsrørledninger for derved å oppnå en standardisering av vilkårene og unngå omfattende forhandlinger hver gang en slik rørledning skal legges. Avtalen vil således bidra til en mer rasjonell saksbehandling. Rammeavtalen vil også lette arbeidet for de selskaper som skal planlegge legging og drift av slike rørledninger idet de vil ha et sikrere bilde av de vilkår som skal gjelde og den tid som vil medgå til å få de nødvendige tillatelser. Avtalen kan derfor ikke sees å ville få noen belastende administrative eller økonomiske konsekvenser.

4.3 Konklusjon

Det er åpenbart at både den reviderte Frigg-overenskomsten og rammeavtalen gir de to lands kompetente myndigheter og de kommersielle partene større klarhet m.h.t. videre bruk av en betydelig infrastruktur. Dette vil medføre administrative besparelser og forretningsmessige muligheter både på norsk og britisk side.

Spørsmålet om å inngå den reviderte Frigg-overenskomsten og rammeavtalen har vært forelagt Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet og Fiskeridepartementet, som ikke har hatt merknader. Olje- og energidepartementet tilrår at avtalene inngås. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.

Til forsiden