St.prp. nr. 80 (2005-2006)

Om utbygging og finansiering av rv 306 Kirkebakken – Re grense i Vestfold

Til innholdsfortegnelse

6 Utbyggings- og finansieringsopplegg

Prosjektet forutsettes finansiert med bompenger. Det legges opp til anleggsstart i våren 2007, og prosjektet er planlagt åpnet for trafikk sommeren 2009. Det er forventet et forbruk på om lag 2 mill. kr i 2006. Midlene forutsettes i sin helhet stilt til disposisjon av bompengeselskapet.

Eventuelle kostnadsøkninger skal dekkes i samsvar med gjeldende retningslinjer for bompengeprosjekter. Dette innebærer at bompengeselskapet skal dekke kostnadsøkninger på inntil 10 pst. ut over opprinnelig kostnadsoverslag. Kostnadsøkninger ut over 10 pst. er statens ansvar, og skal dekkes innenfor den fylkesfordelte investeringsrammen til øvrige riksveger i Vestfold.

Bomstasjonsplassering og bompengeopplegg

Det skal etableres en tovegs bomstasjon ved Råen vest for Skoppum, like ved grensen mellom Horten og Re kommuner. Det er lagt til grunn etterskuddsinnkreving i en automatisk, ubemannet bomstasjon.

Det er forutsatt takst- og rabattsystem i tråd med gjeldene retningslinjer. Følgende takster er lagt til grunn (2004-kr):

  • Lette kjøretøy (tillatt totalvekt t.o.m. 3 500 kg): 30 kr

  • Tunge kjøretøy (tillatt totalvekt over 3 500 kg): 60 kr

Det forutsettes at takstene reguleres i samsvar med prisutviklingen fra 2004. Dersom økonomien i prosjekter blir svakere enn forutsatt, kan bompengeselskapet etter avtale med Vegdirektoratet øke takstene med inntil 20 pst. og forlenge innkrevingsperioden med inntil 5 år.

Andre forutsetninger for finansieringsplanen

Følgende basisforutsetninger er ellers lagt til grunn for finansieringsanalysen.

  • Betalende årsdøgntrafikk gjennom bomstasjonen: jevnt økende fra 2 500 kjøretøy i 2009 til 3 400 kjøretøy i 2011.

  • Årlig trafikkvekst: 1,5 pst. i perioden 2006-2011, 0,9 pst. i perioden 2012-2020 og 0,7 pst. i perioden 2021-2040.

  • Lånerente 6,5 pst.

  • Årlig prisstigning 2,0 pst.

  • Start på etterskuddsinnkreving: juli 2009.

  • Årlige kostnader til bompengeinnkreving: 2,5 mill. kr.

  • Gjennomsnittlig bompengetakst pr. kjøretøy: 80 pst. av lettbiltakst.

Med disse forutsetningene er innkrevingsperioden beregnet til i underkant av 15 ½ år. Hovedregelen er at bompengeperioden ikke skal overstige 15 år i basisalternativet. Etter Vegdirektoratets syn må det derfor være en forutsetning at bompengeselskapet inngår bindende avtale om en lavere lånerente enn 6,5 pst. for en periode på 10-15 år. En rente på 6,2 – 6,3 pst. vil gi en nedbetalingstid på 15 år, og det er i dag realistisk å oppnå en slik lavere rente.

Det er også regnet på et alternativ med følgende forutsetninger:

  • Den årlige trafikkveksten reduseres til 0,5 pst.

  • Betalende årsdøgntrafikk reduseres med hhv. 10 og 20 pst. i forhold til i basisalternativet.

  • Kostnadsoverslaget øker med 10 pst.

  • Gjennomsnittlig bompengetakst pr. kjøretøy reduseres til 70 pst. av lettbiltakst.

  • Takstøkning på 20 pst. etter 2 år.

Med disse forutsetningene er innkrevingsperioden beregnet til vel 21 år dersom betalende årsdøgntrafikk reduseres med 10 pst. i forhold til i basisalternativet. Dersom betalende årsdøgntrafikk reduseres med 20 pst., er innkrevingsperioden beregnet til over 25 år. Dersom betalende årsdøgntrafikk reduseres med 20 pst. mens de andre forutsetningene i basisalternativet holdes fast, er innkrevingsperioden beregnet til om lag 18 år.

Beregningene viser at økonomien i prosjekt er svært følsom for endringer i trafikkforutsetningene. Som omtalt i kapittel 5 er det knyttet stor usikkerhet til trafikkberegningene for dette prosjektet. Etter Statens vegvesen sitt syn er derfor usikkerheten knyttet til om lånegjelden lar seg nedbetale innenfor den maksimale innkrevingsperioden på 20 år større enn for bompengeprosjekter generelt. Dersom trafikkoverføringen til rv 306 blir vesentlig lavere enn det som er lagt til grunn i basisalternativet, går Vegdirektoratet inn for at det vurderes å gjennomføre trafikkregulerende tiltak på rv 19 og ev. rv 310. Hvilke tiltak som eventuelt skal gjennomføres, må vurderes lokalt. Slike tiltak vil da redusere risikoen for garantisten, som er Horten kommune.

Kommunal garanti

Som det går fram av pkt. 4 har Horten kommune i møte i kommunestyret 16. juni 2005 fattet vedtak om å stille garanti for et bompengelån på inntil 366 mill. 2005-kr. Fylkesmannen i Vestfold godkjente den kommunale garantien ved vedtak av 7. juli 2005. Garantien vil først komme til utbetaling dersom bompengeselskapets gjeld ikke er mulig å håndtere etter at realtakstene er økt med inntil 20 pst. og innkrevingsperioden er forlenget med inntil 5 år.