Strategi for norsk deltakelse i Programmet for et digitalt Europa – DIGITAL

Til innholdsfortegnelse

4 Oppfølging av programmet

Illustrasjonsbilde

4.1 Styring og samhandling

Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet har det overordnede ansvaret for å følge opp DIGITAL-programmet. Det er etablert en egen styringsgruppe for programmet som består av ledere fra Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet og Kunnskapsdepartementet, samt Innovasjon Norge, Forskningsrådet og Digitaliseringsdirektoratet. Styringsgruppen understøtter departementets arbeid bl.a gjennom å drøfte overordnet strategisk retning, oppfølging og ev. monitorering av effekter og resultater og andre aktuelle spørsmål knyttet til norsk deltakelse.

4.2 Monitorering og måling – hva får vi ut av programmet?

Regjeringen ønsker at Norge og norske aktører skal få mest mulig igjen for deltakelse i programmet. Elementer som kan utgjøre «retur» fra programmet er blant annet tilgang på finansiering og tilgang på europeiske fellesløsninger og kapasiteter. Tungregningskapasitet, testfasiliteter for kunstig intelligens innenfor ulike sektorer, nyutviklede kurs for avansert digital kompetanse, eller sektorspesifikke dataområder er eksempler på infrastruktur som kan utnyttes av både næringsliv, offentlige virksomheter, forskningsinstitutter, eller universiteter og høyskoler. Gjennom samarbeidskonsortier får norske aktører tilgang til faglige nettverk og ekspertise, tilgang på utdanning og bedre konkurransekraft for norske bedrifter. Programmet gir også indirekte effekter ved at Norge er en del av et Europa som bygger kapasitet på strategisk viktige områder som digital sikkerhet, tungregning og tilgang på mikrobrikker.

Hva man får igjen for deltakelse i programmet vil være avhengig av mange faktorer: utlysningenes innretning, kravene til søkerne og konkurransen innenfor hvert enkelt område, kvalitet på søknader, mobiliseringsapparatets innsats og rammer, aktørenes egne prioriteringer, samsvar med strategiske satsinger og muligheter til å legge inn egeninnsats og ev. egne midler inn i utlysninger og prosjekter som krever dette. Det vil måtte vurderes nærmere hvilken form for evaluering som skal benyttes for å undersøke hva deltakelsen i DIGITAL innebærer for norske aktører. Det er foreløpig begrenset offentlig tilgang til data og statistikk fra de ulike lands deltakelse i DIGITAL. Tilgang til data og statistikk danner et viktig grunnlag for videre oppfølging av programmet og Norge vil fortsette å understreke behov for dette gjennom deltakelse i programkomiteen.

4.2.1 EUs oppfølging av DIGITAL

Forordningen om opprettelsen av DIGITAL inneholder bestemmelser om evaluering av programmet og indikatorer for måloppnåelse innenfor programmets satsingsområder. I tillegg til løpende overvåking av programmet skal EU-kommisjonen utføre en underveisevaluering og en sluttevaluering av programmet. Eksempler på indikatorer for satsingsområdene er antallet HPC-infrastrukturer innkjøpt i fellesskap, det samlede beløpet investert i fellesskap for test- og forsøksfasiliteter for kunstig intelligens, antall sikkerhetsinfrastrukturer eller verktøy eller begge deler som er innkjøpt i fellesskap, antall personer som har mottatt utdanning i avanserte digitale ferdigheter støttet av programmet og bruk av digitale offentlige tjenester. Regjeringen ser behovet for en evaluering av programmet, også på nasjonalt nivå. Hensikten med evalueringene vil være å vurdere nytten ved norsk deltakelse, organiseringen av norsk deltakelse og graden av måloppnåelse og eventuelle justeringsmuligheter, samt utvikle indikatorer for nasjonal måloppnåelse. EU starter arbeidet med å forberede nye programmer flere år før inneværende programperiode (2021–27) løper ut. Det er viktig å sørge for tidlig og aktiv norsk involvering i denne prosessen for å ivareta norske interesser. Evalueringer, data og statistikk vil være nyttig underlag for dette arbeidet.

Tiltak:

Regjeringen vil:

  • ta initiativ til en nasjonal underveisevaluering og en nasjonal sluttevaluering av norsk deltakelse i DIGITAL-programmet, herunder vurdere indikatorer for måloppnåelse.
  • sørge for tidlig og aktiv involvering for å ivareta norske interesser i EU-programmet som vil etterfølge DIGITAL-programmet fra 2028.
  • sørge for at Norge fortsetter å kommunisere behovet for systematiserte data og egnede resultatrapporteringsmekanismer til EU-kommisjonen.
Til forsiden