PM-2025-5: Arbeidsgivers håndtering av arbeidskonflikter ved en eventuell streik
Dato: 15.05.2025 | Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet
Hvordan arbeidsgiverne i staten skal håndtere eventuell arbeidskonflikt.
Til: Statsforvaltningen og Riksrevisjonen
Gjelder: Statens personalhåndbok punkt 6.6 og hovedavtalen i staten §§ 46, 47 og 48
Denne personalmeldingen informerer om hvordan arbeidsgiverne i staten skal håndtere arbeidskonflikter i årets lønnsoppgjør, se tjenestetvistloven (lovdata.no) og hovedavtalen i staten kapittel 12.
Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet (DFD) har utarbeidet veiledningsheftet Arbeidskonflikter i staten, som er tilgjengelig på regjeringen.no.
1. Innledning
Det ble ikke oppnådd enighet med LO Stat i forhandlingene i årets lønnsoppgjør i staten. Lønnsoppgjøret har derfor gått til mekling.
Meklingen startet 6. mai 2025 kl. 10:00. Frist for å avslutte meklingen er ved midnatt 27. mai 2025.
Streiken kan tidligst starte 28. mai 2025 kl. 00.01. I praksis vil en eventuell streik starte fra 28. mai 2025 kl. 06.00.
Dersom det blir mekling på overtid, vil tidspunktet for når streiken tidligst kan starte forskyves. DFD vil informere om utfallet og en eventuell streik via kontaktpersonene i fagdepartementene.
2. Organisasjonenes varslingsplikt – hovedavtalen § 46 nr. 2
Hovedsammenslutningene har plikt til å varsle DFD minst 14 dager før streik (områdevarsel). Områdevarselet skal angi hvilke virksomheter plassoppsigelsene gjelder for, og det omtrentlige antall arbeidstakere som vil kunne bli tatt ut i streik. Fristen i årets oppgjør var 14. mai 2025 kl. 10:00.
LO Stat har varslet at om lag 4 350 medlemmer tas ut i streik fra 28. mai 2025 kl. 06.00. Medlemmene som tas ut i streik er tilsatt ved virksomheter fra ti departementsområder. DFD har videresendt varselet til kontaktpersonene i departementene. Departementene har ansvar for å informere de virksomhetene som er omfattet av varselet.
3. Virksomhetens forberedelser – ved mottatt varsel
Virksomhetene som er omfattet av områdevarselet må starte arbeidet med beredskapsplanlegging. Dette innebærer å gjøre vurderinger av hvilke stillinger og funksjoner som det bør søkes unntak for, se hovedavtalen § 48 nr. 2.
I kapittel 2 i veiledningsheftet Arbeidskonflikter i staten er det gitt mer informasjon om hva beredskapsplanleggingen skal omfatte.
Når virksomheten har mottatt navnelister kan det være aktuelt å søke om unntak/dispensasjon for enkelte arbeidstakere, se punkt 4 nedenfor.
4. Navnelistene
4.1 Arbeidstakere som tas ut i streik
Navnelistene skal sendes til DFD innen 23. mai 2025 kl. 10.00.
Navnelistene sendes fortløpende fra DFD til kontaktpersoner i departementene. Departementene videresender til sine berørte underliggende virksomheter. Det må påregnes at dette kan ta noe tid. For at departementene skal kunne vite at det ikke kommer flere lister, vil DFD sende ut e-post til departementene når alle listene er sendt ut.
Bare arbeidstakere som er ført opp på navnelistene, kan tas ut i streik, se hovedavtalen § 46 nr. 2.
Dersom det skjer en utvidelse av en eventuell streik, vil det komme nye navnelister med en frist på fire dager. Utsendelse skjer på samme måte som beskrevet ovenfor.
4.2 Arbeidstakere som ikke kan tas ut i streik
Virksomhetens øverste leder og øverste leder av personalfunksjonen skal ikke tas ut i streik, se hovedavtalen § 47.
Heller ikke embetsmenn og militære tjenestemenn kan streike, se tjenestetvistloven § 22 nr. 5 og § 26 a (lovdata.no).
Lærlinger omfattes ikke av reglene om kollektive oppsigelser, og skal fortsette opplæringen uten arbeidsstans.
4.3 Eventuelle feiloppføringer på navnelistene
Dersom arbeidstakere som ikke kan streike likevel er oppført i navnelistene, skal arbeidsgiver gi beskjed om dette til tillitsvalgte i virksomheten. Arbeidstakere som ikke kan streike skal tas ut av listen, og informeres om de skal møte på arbeid som vanlig.
DFD trenger ikke å få beskjed om slike feiloppføringer.
5. Unntaks- og dispensasjonssøknader
5.1 Regelverk
I hovedavtalen skilles det mellom søknad om unntak og søknad om dispensasjon. Det er i hovedsak de samme kriteriene og det er liten forskjell mellom de to prosessene.
I praksis er det ikke aktuelt å søke om enkelte arbeidstakere kan unntas eller gis dispensasjon fra streik før etter at virksomheten har mottatt navnelister, eller før streiken er iverksatt.
Arbeidsgiver kan i henhold til hovedtalen § 48 nr. 2 søke om unntak i disse tilfellene:
- øverste leder i driftsenheten eller annen nødvendig dekning av ledelsesfunksjonen og personalfunksjonen.
- arbeidstakere som må være til stede for å avverge fare for liv og helse eller hindre at eiendom, materiell, utstyr mv. blir ødelagt eller går tapt
- arbeidstakere som må være til stede av samme årsaker som nevn i strekpunkt to i forbindelse med driftens avslutning og gjenopptakelse.
Arbeidsgiver kan også søke om dispensasjon for arbeidstakere i henhold til hovedavtalen § 48 nr. 3, som har denne ordlyden:
"Arbeidsgiver kan også søke hovedsammenslutningene om dispensasjon for arbeidstakere som på grunn av hensyn som nevnt i nr. 2, eller andre særegne forhold, må være til stede eller tas inn igjen i arbeid. Søknaden sendes via Departementet."
Om det foreligger særegne forhold som begrunner en søknad om dispensasjon fra streik må vurderes konkret. DFD tilrår at slike søknader kun fremmes når det er strengt nødvendig.
5.2 Skjema som skal benyttes for søknader
Arbeidsgiver skal benytte standardskjema for søknader om unntak/dispensasjon fra streiken som ligger på siden om lønnsoppgjøret 2025 på regjeringen.no. Søknadsskjemaet er revidert i 2025.
Søknadene skal sendes DFD på e-post til DFD-streikeberedskap@dfd.dep.no, med kopi til ansvarlig departement.
Søknader sendes DFD fortløpende. I søknadene må det gis en kort beskrivelse av hvilke skader og tap mv. som vil kunne oppstå dersom unntak/dispensasjon ikke gis, jf. hovedavtalen § 48 nr. 3.
DFD minner om at det skal gjennomføres drøftinger med tillitsvalgte i virksomheten før søknad om unntak/dispensasjon sendes. Dette må fremgå av søknadsskjemaet. Det skal også fremgå hvilken organisasjon søknaden gjelder for.
6. Praktiske spørsmål
6.1 Arbeidstakere som er på tjenestereise, kurs mv.
Det er, som tidligere, inngått to avtaler knyttet til varslet streik.
Den ene avtalen regulerer ulike spørsmål knyttet til bl.a. arbeidstakere som tas ut i streik og som på det tidspunktet er på tjenestereise mv.
Den andre avtalen omfatter arbeidstakere som er strengt nødvendige for å beregne, kjøre og effektuere lønnsutbetaling for ansatte i staten.
Begge avtalene finnes på siden om lønnsoppgjøret 2025 på regjeringen.no.
6.2 Trekk i lønn ved eventuell arbeidskonflikt
Ved eventuell streik skal arbeidstakere trekkes i lønn for de dagene de har vært i streik.
DFD har, for å sikre lik praksis, lagt til grunn at lønn utbetales under eventuell streik, men at det skal foretas trekk i ettertid. Denne vurderingen er gjort også for å redusere de administrative konsekvensene for arbeidsgiver.
Trekk skal foretas på samme måte som ved beregning av lønn og trekk for kortvarige permisjoner. Det foretas trekk for den tiden arbeidstakeren faktisk er fraværende fra arbeidet på grunn av streik. Arbeidstakere som blir gitt dispensasjon fra streiken, skal ikke trekkes for den perioden dispensasjonen er gitt for.
Arbeidsgiver skal ikke gi informasjon om arbeidstakernes lønn til organisasjonene. Dette er et forhold mellom organisasjonene og det enkelte medlem. Medlemmet må selv gi informasjon til sin organisasjon om sin lønn.
7. Ansvar under en arbeidskonflikt
7.1 Partene
Partene i enhver arbeidskonflikt er ansvarlige for at konflikten ikke går ut over tredjepersons liv eller helse. Dette ansvaret innebærer blant annet at arbeidsgiver kan ha plikt til å søke om relevante og nødvendige unntak eller dispensasjoner fra streiken.
7.2 Statens helsetilsyn og Helse- og omsorgsdepartementet (HOD)
Statens helsetilsyn er ansvarlig for å overvåke konflikter i arbeidslivet, og vurdere hvilken innvirkning en streik har på befolkningens liv og helse. Konsekvensvurderingene knyttet til liv og helse, skal sendes direkte til Statsforvalteren i det enkelte fylket. Ved en eventuell konflikt vil HOD motta løpende vurderinger fra Statens helsetilsyn om streiken kan ha innvirkning på liv og helse.
HOD koordinerer kontakten mellom Statens helsetilsyn og Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID). Vurderer Statens helsetilsyn at en konflikt innebærer fare for liv og helse, vil HOD varsle AID. AID legger eventuelt frem forslag til lov om tvungen lønnsnemnd.
7.3 Fagdepartementets ansvar
Andre konsekvensvurderinger skal sendes til overordnet departement. Slike konsekvensvurderinger skal ikke sendes DFD. DFD kan eventuelt innhente informasjon fra departementene.
Etter fullmakt
Gisle Norheim
statens personaldirektør
Martin Kjellsen
avdelingsdirektør
Eventuelle henvendelser: Statens arbeidsgiverportal