Korona-pandemien har gitt Norge en ny digital hverdag

Informasjon om koronasituasjonen endrer seg raskt og kan derfor være utdatert. 

Sjekk temasiden Koronasituasjonen for siste nytt fra regjeringen, eller Helsenorge.no for oversikt over råd og regler om koronaviruset.

Videokonsultasjoner med fastlegen, hjemmekontor og hjemmeskole har blitt den nye normalen. Dette er i ferd med å endre hverdagen vår for godt. 13. januar lanserte regjeringen statusrapporten Vår nye digitale kvardag og arrangerte temamøte om hvordan koronaen har øket digitaliseringen i hele samfunnet.

Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland med den nye rapporten, Vår nye digitale kvardag
Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland med rapporten "Vår nye digitale kvardag" Foto: KMD

Statsminister Erna Solberg og distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland hadde invitert deltakere fra ulike deler av samfunnet for å høre hvilke erfaringer de har gjort seg i den nye digitale korona-hverdagen.

Statsministeren understreket at det har vært en styrke at landet var godt rustet til å møte denne omveltningen. Over flere år har regjeringen styrket de digitale nettene og bygget opp effektive digitale løsninger for offentlige tjenester.

På deltakerlisten sto Idar Kreutzer, adm. dir. i Finans Norge, Nav-sjef Hans Christian Holte, lektor Ida Dahl som har tatt initiativ til en Facebook-dugnad for digitale lærere, fastlege Jørgen Skavlan, Kjell Martin Holen fra Seniornett Ullensaker og Niklas Paulsen kjent som "Bølgen" i sosiale medier.

De hadde alle måtte omstille seg raskt og hadde erfart at selv med noen utfordringer på veien, så var det mye som også fungerte svært bra. Fastlegene har i dag tusenvis av videokonsultasjoner hver eneste dag, Nav har klart å håndtere en stor bølge av søknader om støtte til arbeidsledige og permitterte. Og 19-åringen "Bølgen" har benyttet pandemien til å bli verdenskjendis med sine TokTok-videoer.

– Denne rapporten er en løypemelding for hva vi har oppnådd gjennom koronaen og hva vi skal bygge videre på for å bli enda bedre, sier distrikts- og digitaliseringsminister Helleland. Jobben med å digitalisere Norge slik at vi får en enklere og bedre hverdag er vi i full gang med.

Rapporten Vår nye digitale kvardag kan lastes ned her: 
Vår nye digitale kvardag - regjeringen.no

Se opptak av nettmøtet her

Fra nettmøte, statsminister Erna Solberg
Fra nettmøte, statsminister Erna Solberg Foto: KMD