Tilbyr spesialisttrening i Norge for ukrainske soldater

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

- Norge vil trene opp ukrainske spesialister innenfor sanitet, skarpskyting og lagførertrening, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp)

Arkivbilde fra Grams besøk til Interflex
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram har tidligere besøkt opptreningen av ukrainske styrker i Storbritannia. Foto: Forsvaret

 

Norge bidrar allerede til opplæring av ukrainske soldater gjennom operasjon Interflex i Storbritannia. Denne innsatsen fortsetter i 2023, og antallet instruktører vil øke. Norge bidrar også med økonomisk støtte og instruktører til EUs treningsmisjon, og Norge vil bidra til å trene opp ukrainske eksplosivryddere.

Treningen av ukrainske spesialister skal gjennomføres i Norge. Den vil etter planen starte opp denne våren og gjennomføres i flere runder gjennom 2023.

- Treningen vil komplementere de andre treningsinitiativene. Vårt bidrag vil gi en styrking av den samlede treningsinnsatsen og vil bli tatt godt imot av både Ukraina og våre allierte. Vi vil bidra raskt til å øke evnen til ukrainske soldater og øke det totale antallet soldater vestlige land kan trene, sier Gram.

Ukraina vil ha et betydelig behov for militær støtte fremover og trening en viktig del av denne støtten.

- Ukraina trenger flere og bedre trente soldater for å kjempe mot de russiske invasjonsstyrkene. I tillegg har de behov for å øke sin kompetanse innen flere fagfelt. Det er viktig at Norge tar sin del av dette og bidrar der vi kan, sier Gram.

Regjeringen vil fortsette å støtte Ukraina så lenge det er nødvendig.

- Det arbeides fortløpende med flere donasjoner og bidrag, både direkte fra Norge og gjennom samarbeid med andre land. Regjeringen planlegger en større hjelpepakke til Ukraina som skal gå over flere år, sier Gram.  

Oversikt over norsk støtte til Ukraina:

Norsk støtte til Ukraina og nabolandene - regjeringen.no

Ukrainsk badge på uniform
Norge bidrar til opptrening av ukrainske styrker. Foto: Forsvaret