Meld. St. 5 (2014–2015)

Nordisk samarbeid

Til innholdsfortegnelse

2 Aktuelle saker

Moderniseringsprosjekt

Generalsekretæren fikk i 2013 i mandat å se på mulighetene for å effektivisere og forbedre det nordiske regjeringssamarbeidet. I samsvar med mandatet ble rapporten «Nytt Norden» utarbeidet i løpet av høsten 2013 og våren 2014. De 39 anbefalingene er konsentrert rundt et sterkt nordisk samarbeid på ministernivå, et effektivt sekretariat, et nytt nordisk budsjett, mer nordisk nytte fra prosjekt- og programvirksomheten og bedre styring av institusjonene.

Nordisk ministerråd og nordisk regjeringssamarbeid må levere gode resultater på aktuelle problemstillinger som opptar de nordiske lands regjeringer. Hensikten er å skape felles nordisk nytte og konkrete resultater som har direkte betydning for de nordiske borgerne.

Visjonserklæring

De nordiske samarbeidsministrene vedtok i februar 2014 fire overordnede visjoner som skal stake ut kursen for samarbeidet mellom de nordiske regjeringene i årene som kommer:

Det grenseløse Norden

Det er fortsatt hindre for borgere og bedrifter til fritt å bevege seg i Norden. Derfor har man i 2014 styrket arbeidet med dette gjennom opprettelsen av Grensehinderrådet. Vellykket eliminering av grensehinder er sentralt også for å styrke Nordens konkurransekraft.

Det innovative Norden

Det er behov for nye måter å løse utfordringer på i fremtiden. Ettersom Norden står overfor mange av de samme utfordringene, vil felles løsninger gi merverdi. For å møte fremtidens utfordringer for klima, velferd, utdanning og forskning skal man derfor i felleskap fremme regionale initiativer og samarbeid.

Det synlige Norden

Det er behov for å løfte frem regionens betydning, både utad og innad. Nesten 300 000 nordiske statsborgere bor i et annet nordisk land. Hver dag er det 70 000 grensekryssinger i Norden. Likevel er det begrenset kunnskap om nordisk samarbeid. Det er derfor viktig å fokusere på de nordiske informasjonstjenestene som Hallo Norden, Grensetjenesten og de grenseregionale informasjonssentrene.

Det utadvente Norden

Det hviler et ansvar på Norden for å være en konstruktiv bidragsyter med tanke på fremtidens løsninger på regionale og globale utfordringer innen flere politikkområder. De nordiske landene har derfor blitt enige om å videreføre og forsterke koordineringen av nasjonale posisjoner i internasjonale fora, på områder der dette er av felles interesse.

Grensehindre

Grensehinderarbeidet er høyt prioritert av regjeringen og utgjør et kjerneområde i Nordisk ministerråd. I 2014 erstattet Grensehinderrådet det tidligere grensehinderforum. Grensehinderrådet ledes av det til enhver tid sittende formannskap og norsk representant er Svein Ludvigsen. Samarbeidet med Nordisk Råd tillegges stor vekt og de er også representert i Grensehinderrådet. Den nye organiseringen skal bidra til å styrke koordineringen av arbeidet. Målet er å fjerne 5–10 nordiske grensehinder per år.

I 2013 ble et ti-talls grensehindre løst, og det ble satt fokus på skattemessige utfordringer for små- og mellomstore virksomheter, i tillegg til at man opprettet en felles nordisk webportal med informasjon for bedrifter.

Det pågår et arbeid i Nordisk ministerråd med å fjerne grensehinder om rett til fri fra arbeid for politisk deltakelse for personer som arbeider og bor i to forskjellige nordiske land. På det nordiske kommunalministermøtet 14. august 2014 underskrev de nordiske landene en viljeserklæring om å fjerne dette grensehinderet.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet deltar i en arbeidsgruppe som har som mål at de nordiske landene skal endre sine lover slik at alle nordiske arbeidstakere gis den samme rett til permisjon iht. de reglene som gjelder i det nordiske landet de jobber i.

Bærekraftig nordisk velferd

Programmet Bærekraftig nordisk velferd er tverrsektorielt og gjelder for perioden 2013–2015. Hensikten er å finne innovative løsninger for å fornye de nordiske velferdssamfunnene for Nordens 25 millioner innbyggere.

Som ledd i dette programmet har tidligere svensk statsråd Bo Könberg på oppdrag fra Nordisk ministerråd utredet potensialet for nytt nordisk helsesamarbeid som kan gjennomføres de nærmeste 5–10 år. I rapporten Det fremtidige nordiske helsesamarbeidet legger han frem 14 konkrete forslag. Forslagene omfatter bl.a. tiltak mot antibiotikaresistens, tjenestemannsutveksling, registerbasert forskning, folkehelse og sjeldne diagnoser. Rapporten skal presenteres for ministrene i 2014 og det vil besluttes hvilke og hvordan forslagene tas videre.

Internasjonal profilering

De nordiske samarbeidsministrene gav i februar 2014 generalsekretær Høybråten mandat til å utarbeide en strategi for fellesnordisk profilering av Norden og det nordiske samarbeidet. Målsettingen er at en endelig strategi kan fremlegges og vedtas forut for Nordisk råds sesjon i oktober i 2014.

Mandatet ble gitt på bakgrunn av et forstudie iverksatt av sekretariatet i Nordisk ministerråd. Forstudien antydet at det kunne være hensiktsmessig å utarbeide en slik strategi. Man har på bakgrunn av dette nedsatt en arbeidsgruppe med ansvar for å lede utarbeidelsen av en endelig nordisk «branding-strategi». Utenriksdepartementet er representert i gruppen.