Prop. 89 S (2013–2014)

Samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av EURES-aksen i forordning (EU) nr. 1296/2013, programmet for sysselsetting og sosial innovasjon EaSI (2014–2020)

Til innholdsfortegnelse

2 Generelt om programmet for sysselsetting og sosial innovasjon EASI (2014–2020)

EaSI-programmet (2014–2020) samler og viderefører de tre eksisterende programmene PROGRESS (EU-programmet for sysselsetting og sosial solidaritet), EURES (EURopean Employment Services) og mikrofinansieringsordningen (European Progress Microfinance Facility). Frem til utgangen av 2013 deltok Norge i PROGRESS som støtter opp om EUs politikk og fremmer tiltak på de arbeidslivs- og sosialpolitiske områdene, og EURES som er arbeidsmarkedsetatenes europeiske arbeidsformidlingstjeneste. I tillegg omfatter det nye EASI-programmet mikrofinansieringsordningen som ikke tidligere har vært åpen for deltakelse fra EØS/EFTA-statene. Mikrofinansieringsordningen gir midler og veiledningstjenester til oppstart av virksomhet for marginaliserte grupper i arbeidsmarkedet og til sosialt entreprenørskap.

Bakgrunnen for opprettelsen av ett enhetlig program er et ønske om en fortsettelse og videreutvikling av samtlige programområder, samt at det er et mål om effektiv utnyttelse av EUs finansieringsinstrumenter.

Generelle mål

EaSI-programmets generelle mål er:

  • å styrke eierskap til EUs fellesmål, og styrke koordinering av tiltak på EU-nivå og nasjonalt nivå innenfor arbeidslivs- og sosialpolitiske områder, samt inkludering

  • å støtte utviklingen av hensiktsmessige sosiale sikringsordninger og arbeidsmarkedspolitikk ved å fremme god styring, gjensidig læring og sosial innovasjon

  • å modernisere EU-lovgivning og sikre effektiv anvendelse av denne lovgivningen

  • å fremme geografisk mobilitet og øke sysselsettingsmuligheter ved å utvikle et åpent arbeidsmarked

  • å øke omfang av, og tilgjengelighet til, mikrofinansiering for marginaliserte grupper og til sosialt entreprenørskap.

For å oppnå disse målene legges det opp til at likestilling mellom kjønnene og bekjempelse av alle former for diskriminering skal fremmes i alle deler av programmet og dets aktiviteter.

Komplementaritet med andre EU-programmer

Sammen med Det Europeiske Sosialfondet (ESF) og Det Europeiske Globaliseringsfondet (EGF) utgjør EaSI-programmet et sammenhengende sett av EU-programmer, som fremmer sysselsetting, sosial beskyttelse, sosial inkludering samt ordnede arbeidsforhold for perioden 2014–2020. EaSI-programmet er et instrument som bidrar til gjennomføringen av EUs fellesmål i Europa 2020-strategien gjennom bl.a. å støtte implementering av syv flaggskipsinitiativer som ble lansert i 2010.

Rapportering og evaluering

Rapporter fra arbeidet skal formidles både til spesielt berørte grupper og befolkningen generelt. Europakommisjonen skal ved behov drøfte gjennomføring og resultater med de viktigste aktørene. For å sikre regelmessig oppfølging av programmet skal årlige virksomhetsrapporter utarbeides av Europakommisjonen og overleveres til Europaparlamentet samt til programkomiteen. Programvirksomheten vil bli gjenstand for større evalueringer halvveis ut i programperioden og ved programmets slutt. Denne vil støttes av løpende evalueringer. Evalueringene gjennomføres av Kommisjonen med bistand fra eksterne eksperter.