Prop. 9 L (2014–2015)

Endringer i studentsamskipnadsloven

Til innholdsfortegnelse

4 Departementets vurdering

Departementet viser til at denne og forrige høringsrunde ved innføring av bestemmelsen har vist at et flertall av høringsinstansene er imot bestemmelsen.

Studentsamskipnadene mottar en stor andel offentlig støtte gjennom tilskudd, semesteravgift fra studentene og såkalt fristasjonsytelser fra utdanningsinstitusjonene (gratis lokaler m.m.). Studentsamskipnadene forvalter store verdier og har et stort samfunnsansvar.

Departementet mener at det er viktig at studentsamskipnadenes virksomhet er organisert og styrt på en måte som sikrer en forsvarlig og best mulig forvaltning av ressursene.

Departementet viser til at lovendringen som trådte i kraft 1. januar 2013 også innebar andre endringer som skulle bidra til å sikre dette. Det har blitt gjort et betydelig arbeid i studentsamskipnadssektoren for å øke kompetansen i styrene.

Kunnskapsdepartementet mener det er et løpende behov for å vurdere om studentsamskipnadsregelverket innholder tilstrekkelige sikringsmekanismer for å ivareta studentsamskipnadens evne til å produsere god studentvelferd over tid.

Departementet ser at større og mer robuste enheter kan være en måte å sikre kompetanse og god styring av studentvelferden. Departementet viser til at regjeringen har varslet at det tas sikte på å legge frem en melding til Stortinget våren 2015 om strukturen av universiteter og høyskoler i Norge. Organiseringen av studentvelferden bør naturlig vurderes i sammenheng med eventuelle endringer i strukturen innenfor høyere utdanning.