1 Introduksjon

Bilde av en laser som kutter i metall.

1.1 Ekspertgruppens oppdrag og sammensetning

I Meld. St. 22 (2020–2021) Data som ressurs – datadrevet økonomi og innovasjon fremgår det at det skal opprettes en tverrfaglig ekspertgruppe for deling av industridata som skal utarbeide retningslinjer for ansvar, eierskap og bruksrettigheter i forbindelse med deling av denne type data.

I utformingen av mandatet for ekspertgruppen fremgår det at «ekspertgruppen skal vurdere og gi anbefalinger knyttet til juridiske, tekniske og forretningsmessige forhold rundt datadeling mellom næringslivsaktører i Norge, og peke på hvilken praksis som fremmer eller hindrer deling og verdiskaping med data

Det presiseres at «ekspertgruppens anbefalinger skal hovedsakelig være rettet mot næringslivet, og hva næringslivet kan gjøre». Arbeidet «bør ta utgangspunkt i eksisterende kunnskapsgrunnlag i hhv. Digital-21-rapporten (2018), rapport fra ekspertgruppen for datadeling i næringslivet (april 2020), og Meld. St. 22 (2020–2021) Data som ressurs. Datadrevet økonomi og innovasjon. I tillegg har flere næringer og bransjer satt i gang samarbeidsprosjekter for å få til økt deling og bedre utnyttelse av data i verdikjeder og bransjer. I den forbindelse er det utarbeidet ulike rapporter og anbefalinger som bør inngå i ekspertgruppens kunnskapsgrunnlag

Videre uttrykkes det at «Arbeidet skal ta utgangspunkt i et norsk perspektiv, men må ses i sammenheng med utviklingen på europeisk nivå for å sikre effektiv ressursbruk, så vel som norsk næringslivs mulighet til å ta del i den europeiske dataøkonomien.»

På tross av at anbefalingene ekspertgruppen gir i hovedsak skal være rettet mot næringslivet, fremgår det imidlertid at «Ekspertgruppen kan også komme med forslag til hva som ev. anbefales løst innenfor offentlig-privat samarbeid. Arbeidet skal også se på roller og ansvar der offentlige og private virksomheter inngår i samme dataverdikjede.»

Ekspertgruppen ble utnevnt av kommunal- og distriktsdepartementet oktober 2021, og har bestått av følgende medlemmer:

  • Heri Ramampiaro (leder), professor og instituttleder, Institutt for datateknologi og informatikk ved NTNU, Trondheim
  • John Clauss, forsker og prosjektleder ved Sintef Community, Trondheim (permisjon fra april 2022)
  • Till Christopher Lech, Research manager ved Sintef Digital, Oslo (erstattet John Clauss fra april 2022)
  • Joel Mills, administrerende direktør i OSC, Augment City, Ålesund
  • Dag Eivind Opstad, partner og daglig leder i Capia, Tromsø
  • Henna Raknes, sjefsoperatør i Stacc, Bergen
  • Kjetil Rønning, leder for enterprise data, architecture & analytics i Equinor, Stavanger 
  • Mette Rønning Raabel, leder for Veracity Data Platform i DNV, Bærum
  • Henrik Stenwig, direktør for miljø og helse i Sjømat Norge, Oslo
  • Elisabeth Tapper, konserndirektør for langsiktig innovasjon og digitalisering i Tine, Oslo
  • Inger Berg Ørstavik, professor ved Institutt for Privatrett ved UiO, Oslo
  • Sekretariatet har bestått av Mikal Kvamsdal, næringspolitisk rådgiver i Abelia, og Marianne Lyseng, rådgiver ved NTNU. 

Ekspertgruppen har til sammen hatt 2 fysiske møter og 7 virtuelle møter. Gruppen har i tillegg vært delt inn i ulike arbeidsgrupper, som har gjennomført separate møter og workshops. Leder for utvalget og sekretariatet har fått innspill fra eksterne aktører og hatt møter med departementet underveis.

Til forsiden