Meld. St. 16 (2019–2020)

Nye mål i kulturmiljøpolitikken — Engasjement, bærekraft og mangfold

Til innholdsfortegnelse

3 Sammendrag

Formålet med denne stortingsmeldingen er å presentere nye nasjonale mål i kulturmiljøpolitikken og å tydeliggjøre kulturmiljøfeltet som en viktig del av klima- og miljøpolitikken. Meldingen består av tre hoveddeler.

Del I Status og utviklingstrekk

Her beskrives arbeidet som er gjort for å nå de eksisterende nasjonale målene for kulturminner og kulturmiljø. Dette omtales i kapittel 4.

Noen av de sentrale utfordringene som dagens kulturmiljøforvaltning står overfor omtales i kapittel 5.

Videre, i kapittel 6, redegjøres det for sentrale aktører i kulturmiljøforvaltningen. Her gis det både et kort historisk tilbakeblikk, samt en oversikt over dagens forvaltning. Regionreformen, som trådte i kraft 1. januar 2020 medfører flere endringer for kulturmiljøforvaltningen.

Avslutningsvis, i kapittel 7, redegjøres det for noen viktige overordnete føringer og rammer, herunder internasjonale avtaler med relevans for kulturmiljøforvaltningen.

Del II Nasjonale mål

Denne delen inneholder en nærmere redegjørelse for forslag til tre nye nasjonale kulturmiljømål og tiltak og virkemidler for å nå dem.

Regjeringens forslag til nytt nasjonalt mål om at Alle skal ha mulighet til å engasjere seg og ta ansvar for kulturmiljø omtales i kapittel 8. Her vektlegges kulturmiljø som felles gode og felles ansvar. Deltakelse og demokrati gjennom frivillig innsats, medvirkning og samskaping er sentrale temaer, i tillegg til tilgjengeligheten til kulturmiljø og kulturmiljødata i en digital tid. Her omtales også rammevilkårene for eiere og brukere, herunder rådgivningstjenester og Kulturminnefondet.

Regjeringens forslag til nytt nasjonalt mål om at Kulturmiljø skal bidra til bærekraftig utvikling gjennom helhetlig samfunnsplanlegging omtales i kapittel 9. Her tydeliggjøres kulturmiljøets rolle i alle de tre dimensjonene ved bærekraftig utvikling: miljømessig bærekraft, sosial bærekraft og økonomisk bærekraft, samt hvordan samfunnsplanlegging og arealforvaltning er grunnleggende for å ivareta kulturmiljø som en samfunnsressurs.

Regjeringens forslag til nytt nasjonalt mål om at Et mangfold av kulturmiljø skal tas vare på som grunnlag for kunnskap, opplevelse og bruk, omtales i kapittel 10. Her redegjøres det for en overgang fra bevaringsprogram til bevaringsstrategier, økonomiske virkemidler, samarbeid og lovverk. Det mangfoldet som tas vare på skal synliggjøre et kulturelt, sosialt og geografisk mangfold fra ulike tidsperioder.

Del III Kunnskap og internasjonalt samarbeid

Her omtales to tema som er viktige for at målene skal kunne nås.

I kapittel 11 om omtales betydningen fagutvikling og forskning har for at kulturmiljøfeltet kan utvikles, relateres til viktige samfunnsutviklingstrekk og være relevant i et samfunn i utvikling. I dette kapitlet omtales også kunnskap om tilstand samt kulturmiljødata og dokumentasjon.

Internasjonalt samarbeid omtales i kapittel 12. Her redegjøres det for internasjonalt samarbeid på kulturmiljøfeltet og hvordan dette støtter opp under Norges internasjonale forpliktelser og ambisjoner.

Det redegjøres for økonomiske og administrative konsekvenser av prioriteringene i meldingen i kapittel 13.

Til forsiden