NOU 1998: 8

Luftambulansetjenesten i Norge

Til innholdsfortegnelse

3 Forskrift om dekning av utgifter til luftambulansetransport

Gitt av Sosial- og helsedepartementet 11. mars 1997 med hjemmel i lov 28. februar 1997 nr 19 om folketrygd § 5-16 sjette ledd, jf sykehusloven § 12 fjerde ledd.

§ 1 Omfang

Luftambulansetransport etter disse forskrifter omfatter ambulansetransport med fly eller helikopter av et medlem når rekvisisjon er foretatt i samsvar med disse forskrifter og med «Retningslinjer for rekvirering av luftambulanse«, fastsatt av Sosial- og helsedepartementet.

§ 2 Den medisinske tilstand

Utgifter til luftambulansetransport dekkes dersom det foreligger sykdom eller skade som krever så hurtig og effektiv legehjelp at bruk av ambulansebil/båt eller andre mer tidkrevende transportmidler kan medføre fare for medlemmets liv eller helse, eller når det er helt nødvending med en mer skånsom transport til sykehus enn det som kan skje med andre transportmidler, jf. likevel § 8.

§ 3 Avtale med fly- eller helikopterselskap

Rikstrygdeverket kan inngå avtale med fly- og helikopterselskap om kjøp av ambulansetjenester. Avtale kan bare inngås med selskap som har operatøransvar fra de luftambulansebaser som er bestemt av Sosial- og helsedepartementet.

Det kan også inngås avtale med Forsvarsdepartementet om oppgjør for bruk av redningstjenestens helikoptre.

§ 4 Dekning av utgifter til fly- eller helikopterselskap som har avtale med Rikstrygdeverket

Utgifter dekkes bare når oppdrag er utført av et selskap som har avtale med Rikstrygdeverket om transport for folketrygdens regning. Utgifter dekkes likevel ikke for oppdrag utført fra rednings- og/eller luftambulansebase etablert utenfor luftambulanseplanen, jf. § 3.

§ 5 Dekning av utgifter til fly- eller helikopterselskap uten avtale med Rikstrygdeverket

Unntaksvis kan det også gis dekning av utgifter til ambulansetransport utført med luftfartøy fra et flyselskap det ikke er inngått avtale med, dersom behovet er akutt og selskapet for transporten er påbegynt har gitt melding til nærmeste luftambulansebase og denne basen har godkjent at transporten utføres/fullføres.

Slike enkelttransporter med luftambulanse fra selskap det ikke er inngått avtale med, dekkes etter takster for taxiflyging for den type luftfartøy som er benyttet (forutsatt at det er gitt godkjennelse fra basen).

§ 6 Dekning av utgifter

Folketrygden dekker utgifter i samsvar med inngåtte avtaler for luftambulansetransport rekvirert i samsvar med bestemmelsene her.

Fylkeskommunene får overført midler til dekning av utgifter til ledsager. Folketrygden gir derfor ingen særskilt godtgjørelse til leger og annet personell som følger med i luftambulanse fra selskap det er sluttet avtale med, jf. § 3. Dette gjelder også for hjemtransporten.

§ 7 Rekvirering av luftambulanse

Luftambulansetransport skal rekvireres av lege. Hvis det ikke er mulig å få tak i lege, kan luftambulanse rekvireres av en annen person når dette anses som absolutt nødvendig.

Bortsett fra transport med ambulansefly i Nord-Norge, skjer rekvisisjon av luftambulanse direkte til den luftambulansebasen som har avtale om beredskap og transport i det aktuelle området.

Vakthavende lege ved basen tar i samråd med rekvirerende lege standpunkt til om luftambulanse bør brukes. Det er rekvirerende lege som har den endelige avgjørelsesmyndighet ved vurdering av om luftambulanse skal benyttes. Basen er ansvarlig for oppdraget.

Dersom den basen som har ansvaret for det aktuelle geografiske området ikke kan utføre oppdraget, er den forpliktet til å formidle oppdraget til en annen base.

En base er forpliktet til å påta seg ambulanseoppdrag utenfor sitt beredskapsområde, når det skjer på grunnlag av henvendelse fra den basen som har beredskapsansvar for det området det er aktuelt å rykke ut til, og fartøy fra denne basen ikke kan ta oppdraget.

For øvrig skal rekvisisjon skje i henhold til Sosial- og helsedepartementets «Retningslinjer for rekvirering av luftambulanse«.

§ 8 Overføringer mellom helseinstitusjoner

Folketrygden dekker ikke utgifter ved overføring av pasienter mellom helseinstitusjoner med mindre overføringen skjer av akuttmedisinske grunner og vilkårene i § 2 er oppfylt.

Ved overføring bør først eventuelle muligheter for overføring med ambulansebil/båt eller rutefly vurderes.

§ 9 Ikrafttredelse

Forskriften trer i kraft den 1. mai 1997.

Til forsiden