NOU 1998: 8

Luftambulansetjenesten i Norge

Til innholdsfortegnelse

4 Retningslinjer for drift av baser

Fastsatt av Helsedirektoratet 15. mars 1988

4.1 Alminnelige bestemmelser

4.1.1 Organisasjon

Luftambulansebasen består av en flyoperativ del (luftfartøy inkl. fastsatt utstyr samt fartøyets mannskap og nødvendig teknisk personell), en medisinsk del (tilknyttede leger og evt. annet helsepersonell) og et kommunikasjonssystem.

Luftambulansebasen er organisatorisk en del av vedkommende sykehus evt. kommunehelsetjeneste og innpasset i den fylkeskommunale helseplan.

4.1.2 Ansvarsforhold m.v.

Fylkeskommunene skal utarbeide en organisasjonsplan som viser hvilken lege som har det medisinsk ansvaret for luftambulansetjenesten fra vedkommende base samt en bemannings- og vaktplan for helsepersonellet som inngår i luftambulansetjenesten.

Fylkeskommunen skal sørge for at det foreligger en plan for kommunikasjonssystemet herunder mottak av oppdrag, kommunikasjon mellom base og fartøy under oppdrag og kommunikasjon med andre baser/koordineringssentral.

Flyselskapet har ansvar for å utføre flyoppdragene i h.h.t. de standarder som er lagt til grunn ved tilbudsinnhentingen, jfr. Rikstrygdeverkets brev av 2. februar 1987. Herunder skal det foreligge en bemannings- og vaktplan for flymannskapet og teknisk personell.

4.2 Virksomhetsregistrering

4.2.1 Oppdragsprotokoll

Alle henvendelser om luftambulanseoppdrag skal protokollføres fortløpende med de oppløysinger som går fram av standard oppdragsrapport-skjema utarbeidet av Helsedirektoratet/Rikstrygdeverket.

Rapporten oppbevares i basen.

4.2.2 Medisinsk rapport

For hvert mottatte oppdrag skal det avgis en medisinsk rapport med de opplysinger som går fram av standard medisinsk rapport-skjema utarbeidet av Helsedirektoratet/Rikstrygdeverket.

Ved oppdrag som avvises eller avbrytes p.g.a. medisinske forhold skal disse oppgis. Ved oppdrag som omfatter flere pasienter skal det avgis separate rapporter.

Rapporten skal signeres av vakthavende lege. Et eksemplar avleveres med pasienten og et eksemplar arkiveres i basen. Rapportene behandles som annet journalmateriale.

4.2.3 Fartøysjefens rapport

For hvert mottatte oppdrag skal det avgis en rapport fra fartøysjefen med de opplysninger som går fram av standard rapport-skjema for fartøysjefen utarbeidet av Helsedirektoratet/Rikstrygdeverket.

Ved oppdrag som avvises eller avbrytes p.g.a. tekniske/sikkerhetsmessige forhold skal disse oppgis.

Rapporten signeres av vakthavende fartøysjef og arkiveres i basen. Rapporten skal ikke inneholde pasientidentifiserbare opplysninger.

4.2.4 Månedsrapporter

Det skal avgis månedlige rapporter til fylkeslegen om

  • antall oppdrag etter oppdragets art (hastegrad, evt. redningsoppdrag)

  • antall behandlede pasienter

  • antall avviste og avbrutte oppdrag etter årsak

  • antall flytimer etter type oppdrag

Fylkeslegen skal avgi tilsvarende kvartalsvise rapporter til Helsedirektoratet og Rikstrygdeverket.

4.3 Iverksetting av oppdrag

Vakthavende lege har ansvaret for å iverksette luftambulanseoppdrag som er rekvirert i henhold til Retningslinjer for rekvirering av luftambulanse, fastsatt av Sosialdepartementet 9. desember 1987. Bruk av luftambulanse som alltid vurderes i forhold til bruk av ambulansebil, ambulansebåt eller rutegående fly.

Vakthavende fartøysjef kan av sikkerhetsmessige grunner avvise oppdraget. Grunnen skal gå fram av fartøysjefens rapport, se ovenfor.

Oppdrag som ikke kan utføres på grunn av pågående oppdrag skal videreformidles til annen aktuell base uten opphold. Videreformidling av oppdrag skal skje til nærmeste base hvis ikke særlige forhold tilsier noe annet. I Nord-Norge skal slike oppdrag formidles via Koordineringssentralen i Bodø. Det samme gjelder oppdrag som avvises av tekniske årsaker eller av sikkerhetsmessige årsaker men som andre baser/fartøytyper antas å kunne utføre.

Henvendelser om nødvendige ambulanseoppdrag eller annen akuttmedisinsk service som ikke kan eller bør utføres av luftambulansetjenesten skal uten opphold videreformidles til den aktuelle ansvarlige instans.

4.4 Opplæring av personell

Fylkeskommunen har ansvaret for nødvendig medisinsk opplæring av alt helsepersonell knyttet til luftambulansetjenesten.

Flyselskapet har ansvaret for nødvendig sikkerhetsmessig opplæring av alt personell knyttet til luftambulansetjenesten.

4.5 Taushetsplikt

Alt helsepersonell i luftambulansetjenesten har taushetsplikt i samsvar med bestemmelsene i helsepersonellovgivningen. For annet personell i luftambulansetjenesten gjelder bestemmelsene i sykehuslovens § 16.

4.6 Tilsyn

Fylkeslegen fører tilsyn med luftambulansetjenesten etter bestemmelsene i lov om statlig tilsyn med helsetjenesten. Helsedirektoratet kan knytte til seg sakkyndige instanser i tilsyn med deler av luftambulansevirksomheten.

Det vises for øvrig til bestemmelsene i sykehuslovens § 17.

Til forsiden