NOU 2004: 25

Penger teller, men stemmer avgjør— Om partifinansiering, åpenhet og partipolitisk fjernsynsreklame

Til innholdsfortegnelse

12 Lovutkast

Utkast til lov om visse forhold vedrørende de politiske partiene (partiloven)

Kapittel 1 Innledende bestemmelser

§ 1 Lovens formål og virkeområde

Lovens formål er

  • å legge til rette for valg etter lov 28. juni 2001 nr. 57 om valg til Stortinget, fylkesting og kommunestyrer (valgloven) gjennom en offentlig registreringsordning for de politiske partiene,

  • å etablere rammer for partienes finansielle forhold som kan sikre dem selvstendighet, integritet og uavhengighet, og

  • å sikre offentlighetens rett til innsyn og å virke mot korrupsjon og uønskede bindinger ved at det er åpenhet om finansieringen av de politiske partienes virksomhet.

Kapittel 2 Registrering av politiske partier

§ 2 Registreringsmyndigheten. Virkninger av registreringen

(1) Et politisk parti som oppfyller vilkårene i § 3, kan søke om registrering av partinavnet i Partiregisteret som føres av Registerenheten i Brønnøysund.

(2) Før partiet kan bli registrert i Partiregisteret, må det registreres i Enhetsregisteret og tildeles et eget organisasjonsnummer, jf. enhetsregisterloven § 5. Når partiet er registrert i Enhetsregisteret legges de opplysninger som der er registrert, til grunn for Partiregisteret.

(3) Registrering i Partiregisteret innebærer at partiet får enerett til å stille valglister under det registrerte navnet.

§ 3 Vilkår for registrering av partinavn i Partiregisteret

(1) For at et partinavn skal kunne bli registrert i Partiregisteret, må det ikke kunne forveksles med navnet på

  1. annet parti registrert i Partiregisteret eller

  2. samepolitisk enhet registrert hos Sametinget

Når særlige grunner foreligger, kan registreringsmyndigheten også ellers nekte å registrere partinavn.

(2) Sammen med søknaden skal partiet legge ved følgende dokumentasjon:

  1. stiftelsesprotokoll for partiet,

  2. opplysning om hvem som er valgt til medlemmer i partiets hovedstyre og som har fullmakt til å representere partiet sentralt i saker etter denne loven,

  3. vedtekt som fastsetter hvilket organ i partiet som velger hovedstyre og

  4. erklæring fra minst 5 000 personer med stemmerett ved stortingsvalg, om at de ønsker partinavnet registrert. Den som avgir erklæring, må ha nådd stemmerettsalderen innen utløpet av det kalenderår søknaden fremsettes. Settes søknaden frem mindre enn ett år før et valg, er det tilstrekkelig at stemmerettsalderen er nådd innen utløpet av valgåret. Av erklæringen skal fremgå navnet, fødselsdatoen og adressen til den som har avgitt den. Erklæringen skal være egenhendig underskrevet og datert av den som har avgitt den. Ingen erklæring skal være mer enn ett år eldre enn søknaden.

(3) Søknaden må ha blitt journalført hos registreringsmyndigheten innen 2. januar i valgåret, for at registreringen skal kunne få virkning ved valget.

§ 4 Endring av registrert partinavn. Sammenslåing av partier under nytt navn

(1) Et registrert politisk parti kan søke om å få endre det registrerte partinavnet. Bestemmelsene i § 3 gjelder tilsvarende. Til erstatning for stiftelsesprotokoll skal det legges ved protokoll fra det møtet hvor det ble vedtatt å endre navnet på partiet. Hvis partiet fikk minst 500 stemmer i ett fylke eller minst 5 000 stemmer i hele landet ved siste stortingsvalg, gjelder ikke vilkårene i § 3 annet ledd bokstav d.

(2) Hvis to eller flere registrerte partier slår seg sammen og søker registrering under et nytt navn, anses det for søknad om navneendring. Til erstatning for stiftelsesprotokoll skal det legges ved protokoll fra det møtet hvor det ble vedtatt å slå partiene sammen og søke registrering under et nytt navn. Hvis ett av partiene fikk minst 500 stemmer i ett fylke eller minst 5 000 stemmer i hele landet ved siste stortingsvalg, gjelder ikke vilkårene i § 3 annet ledd bokstav d.

§ 5 Avregistrering. Når et partinavn blir fritt

(1) Virkningen av registreringen opphører og partinavnet blir fritt når partiet ikke har stilt liste i noe valgdistrikt ved to påfølgende stortingsvalg. Partinavnet skal da strykes fra Partiregisteret.

(2) Det samme gjelder fire år etter at partiet er oppløst eller har skiftet navn.

§ 6 Opplysning om hvem som sitter i partiets hovedstyre

(1) Registrerte partier skal ved endring av tidligere registrerte opplysninger, sende melding til Registerenheten i Brønnøysund om hvem som er medlemmer av partiets hovedstyre.

(2) Partiene skal innen 2. januar i valgåret sende inn oppdaterte opplysninger eller bekreftelse på de opplysninger som er registrert i Enhetsregisteret, om hvem som er medlemmer i partiets hovedstyre med virkning for valget. Registreringsmyndigheten skal i god tid innen fristen informere partiene om de opplysninger som er registrert i Enhetsregisteret.

§ 7 Kunngjøring av vedtak

Registreringsmyndigheten skal kunngjøre vedtak om registrering av nye partinavn eller sletting av navn fra Partiregisteret.

§ 8 Klage

(1) Registreringsmyndighetens vedtak etter dette kapittel kan påklages til rådet for rapportering og klagebehandling, jf. kapittel 5. Fristen for å klage er tre uker. Klagen fremsettes for registerfører og skal være skriftlig og begrunnet. Rådet sender melding om avgjørelser i klagesaker til registerfører. Rådets vedtak i klagesaker skal kunngjøres.

(2) Rådets vedtak kan bringes inn for domstolene. Søksmål må i tilfelle reises innen to uker fra det tidspunktet melding om rådets vedtak med opplysning om søksmålsfristen kom frem til vedkommende part. En rettsavgjørelse om partiregistrering har bare virkning for et forestående valg dersom den er rettskraftig senest 31. mars i valgåret. Inntil eventuell rettskraftig dom foreligger legges rådets vedtak til grunn for Partiregisteret.

(2) Rådets vedtak i klagesaker skal kunngjøres.

§ 9 Forskrift

Departementet kan i forskrift gi utfyllende bestemmelser om registreringsordningen og om registreringsmyndighetens virksomhet.

Kapittel 3 Finansiering av politiske partiers organisasjoner og av folkevalgte grupper

§ 10 Overordnede prinsipper for offentlig støtte

(1) Støtte fra statskassen til de registrerte politiske partiers organisasjoner på nasjonalt, regionalt og kommunalt nivå ytes med de beløp som fastsettes av Stortinget.

(2) Stortinget finansierer de folkevalgte gruppene i Stortinget. Fylkeskommunen finansierer de folkevalgte gruppene i fylkestinget. Kommunen finansierer de folkevalgte gruppene i kommunestyret. Støtten til de folkevalgte gruppene i fylkestinget og kommunestyret skal ytes forholdsmessig etter deres oppslutning ved valget.

(3) Til støtte fra stat, kommune eller fylkeskommune skal det ikke knyttes betingelser som kan komme i konflikt med de politiske partienes selvstendighet og uavhengighet, jf. formålsbestemmelsen i § 1.

(4) Myndighetene skal ikke føre kontroll med partienes eller gruppenes disponering av støtten.

§ 11 Statlig støtte til registrerte partiers organisasjoner og ungdomsorganisasjoner på nasjonalt nivå

(1) Registrerte politiske partier kan søke om statlig støtte til partiets hovedorganisasjon på nasjonalt nivå. Støtten ytes som stemmestøtte og grunnstøtte.

(2) Stemmestøtte ytes som et likt kronebeløp per stemme oppnådd ved siste stortingsvalg. Grunnstøtte ytes som et likt kronebeløp til partier som ved siste stortingsvalg mottok minst 2,5 prosent av stemmene på landsbasis eller som fikk innvalgt minst én representant i Stortinget. Av den samlede støtte fordeles 9/10 som stemmestøtte og 1/10 som grunnstøtte.

(3) Den sentrale ungdomsorganisasjonen til et politisk parti som er berettiget til stemmestøtte, kan søke departementet om statlig støtte. Støtten ytes som et likt kronebeløp per stemme partiet oppnådde ved siste stortingsvalg.

(4) Søknad om støtte første år etter et valg anses å gjelde hele valgperioden så lenge søkeren ikke gir annen underretning i perioden.

§ 12 Statlig støtte til registrerte partiers organisasjoner og ungdomsorganisasjoner i fylkene

(1) En fylkesorganisasjon for et registrert politisk parti kan søke om støtte. Støtten ytes som stemmestøtte og grunnstøtte. Partiorganisasjonene i Oslo kan søke om støtte både som fylkesorganisasjon og som kommuneorganisasjon, jf. § 13.

(2) Stemmestøtte ytes som et likt kronebeløp per stemme oppnådd i fylket ved siste fylkestingsvalg. Grunnstøtte ytes som et likt kronebeløp til partier som ved siste fylkestingsvalg mottok minst 4 prosent av stemmene i fylket eller som fikk innvalgt minst én representant i fylkestinget. Av den samlede støtte fordeles 9/10 som stemmestøtte og 1/10 som grunnstøtte.

(3) Fylkesungdomsorganisasjonen til et politisk parti som er berettiget til stemmestøtte, kan søke om statlig støtte. Støtten ytes som et likt kronebeløp per stemme partiet oppnådde ved siste fylkestingsvalg i fylket.

(4) Søknaden fremsettes for vedkommende fylkeskommune. Søknad om støtte første år etter et valg anses å gjelde hele valgperioden så lenge søkeren ikke gir annen underretning i perioden.

(5) Støtten utbetales av det enkelte fylke til partienes fylkesorganisasjoner og ungdomsorganisasjoner. Regningen attesteres av fylkesrevisjonen og sendes fylkesmannen for refusjon fra statskassen.

(6) Partier som stilte på fellesliste sammen med andre partier som oppfyller kravene i første ledd, får støtte for hver stemme som blir utregnet som partiets del av stemmene avgitt på felleslisten. Det ytes ett grunntilskudd til felleslisten dersom kravene for tildeling av grunnstøtte i annet ledd er oppfylt. Dette fordeles forholdsmessig mellom partiene etter det beregnede stemmetallet i første punktum. Blir partiene på felleslisten selv ikke enige om fordelingen, skal støtten fordeles etter skjønn og med utgangspunkt i stemmetallene for partiene på landsbasis, eller i tilfelle etter stemmetallene ved et tidligere valg.

§ 13 Statlig støtte til registrerte partiers organisasjoner i kommunene

(1) En kommuneorganisasjon for et registrert politisk parti kan søke om støtte. Støtten ytes som stemmestøtte og grunnstøtte. Partiorganisasjonene i Oslo kan søke om støtte både som kommuneorganisasjon og som fylkesorganisasjon, jf. § 12.

(2) Stemmestøtte ytes som et likt kronebeløp per stemme oppnådd i kommunen ved siste kommunestyrevalg. Grunnstøtte ytes som et likt kronebeløp til partier som ved siste kommunestyrevalg mottok minst 4 prosent av stemmene i kommunen eller som fikk innvalgt minst én representant i kommunestyret. Av den samlede støtte fordeles 9/10 som stemmestøtte og 1/10 som grunnstøtte.

(3) Søknaden fremsettes for vedkommende kommune. Søknad om støtte første år etter et valg anses å gjelde hele valgperioden så lenge søkeren ikke gir annen underretning i perioden.

(4) Støtten utbetales av den enkelte kommune til partienes kommuneorganisasjoner. Regning attestert av kommunerevisjonen sendes fylkesmannen for refusjon fra statskassen.

(5) Partier som stilte på fellesliste med andre partier som oppfyller kravene i første ledd, får støtte for hver stemme som blir utregnet som partiets del av stemmene avgitt på felleslisten. Det ytes ett grunntilskudd til felleslisten dersom kravene for tildeling av grunnstøtte i annet ledd er oppfylt. Dette fordeles forholdsmessig mellom partiene etter det beregnede stemmetallet i første punktum. Blir partiene på felleslisten selv ikke enige om fordelingen, skal støtten fordeles etter skjønn og med utgangspunkt i stemmetallene for partiene på fylkes- eller landsbasis, eller i tilfelle etter stemmetallene ved et tidligere valg.

§ 14 Krav om innberetning av inntekter og inntektskilder

Det er et vilkår for utbetaling av statsstøtte til partienes ulike organisasjoner at disse har innberettet sine inntekter etter reglene i kapittel 4.

§ 15 Klage over vedtak om statlig støtte

Vedtak om tildeling av statsstøtte kan klages inn til rådet for rapportering og klagebehandling, jf. kapittel 5, innen tre uker etter at det ble fattet. Det samme gjelder vedtak om å holde støtte tilbake på grunnlag av manglende inntektsinnberetning, jf. § 14. Rådets avgjørelse er endelig.

§ 16 Forskrift

Departementet kan gi forskrift om at stemmestøtte ikke skal utbetales dersom beløpet kommer under en nærmere fastsatt beløpsgrense.

Kapittel 4 Støtte fra andre. Innberetning om partiers inntekter og inntektskilder. Offentliggjøring

§ 17 Adgangen til å ta i mot gaver

(1) Det er tillatt for alle å gi bidrag til politiske partier med de begrensninger som følger av bestemmelsen her.

(2) Politiske partier kan ikke ta i mot bidrag dersom giveren er ukjent (anonyme bidrag). Dersom det ikke er mulig å returnere et anonymt bidrag, tilfaller det statskassen.

(3) Politiske partier kan ikke ta i mot bidrag fra

  1. rettssubjekter under statens eller annen offentlig myndighets kontroll.

  2. utenlandske givere, det vil si privatpersoner som ikke er norske statsborgere eller som ikke oppfyller vilkårene for å ha stemmerett ved kommunestyre- og fylkestingsvalg, jf. valgloven § 2–2, eller juridiske personer som ikke har hovedkontor eller sete her i landet.

(4) Med bidrag menes i denne bestemmelse enhver form for støtte som partiet vil være forpliktet til å innberette som inntekt i medhold av § 19.

§ 18 Innberetningsplikt, rapporteringsperiode, oppretting av et sentralt register m.m.

(1) Alle organisatoriske ledd av partier som er berettiget til statsstøtte i medhold av reglene i kapittel 3, skal avgi årlige innberetninger om sine inntekter.

(2) Innberetningen skal omfatte inntekter i perioden 1. januar til 31. desember og avgis innen 1. juli påfølgende år.

(3) Fylkeskommunale og kommunale partiledd innberetter til henholdsvis fylkeskommunen og kommunen. Partienes ungdomsorganisasjoner i fylkene innberetter til fylkeskommunen. Fylkeskommunen og kommunen sammenstiller opplysningene og sender dem videre til et sentralt register. Partienes sentrale organer og ungdomsorganisasjoner på nasjonalt nivå innberetter direkte til det sentrale registeret.

(4) Nærmere regler om innberetningsmåten og om organiseringen av det sentrale registeret fastsettes av departementet.

§ 19 Inntekter som skal innberettes

(1) Innberetningen skal inneholde en fullstendig oversikt over de inntekter den innberetningspliktige enheten har hatt i løpet av perioden.

(2) Inntektene skal kategoriseres på følgende måte:

Offentlig støtte

  1. Statlig støtte etter kapittel 3 i denne lov

  2. Kommunal/fylkeskommunal partistøtte

  3. Annen offentlig støtte

Inntekter av egen virksomhet

  1. Kontingentinntekter

  2. Inntekter fra lotterier, innsamlingsaksjoner og lignende

  3. Kapitalinntekter

  4. Inntekter fra forretningsvirksomhet

  5. Andre inntekter

Bidrag fra andre

  1. Privatpersoner

  2. Kommersielle foretak

  3. Organisasjoner i arbeidslivet

  4. Andre organisasjoner, foreninger og sammenslutninger, institusjoner, stiftelser og fonds

  5. Andre

Interne overføringer

  1. Overføringer fra andre partiledd

(3) Med bidrag menes pengebidrag og verdien av varer, tjenester og andre tilsvarende ytelser som er mottatt vederlagsfritt eller til underpris. Ytelse fra privatpersoner som består i ordinært dugnadsarbeid som ikke krever særskilte kvalifikasjoner, regnes ikke som bidrag. Det samme gjelder utlån av lokaler og gjenstander fra privatpersoner som ikke driver ervervsvirksomhet av pågjeldende art.

(4) Andre bidrag enn pengebidrag skal verdsettes til omsetningsverdi og innberettes som inntekt dersom de overstiger de fastsatte beløpsgrenser i § 20 første ledd.

§ 20 Identifisering av bidrag og bidragsytere

(1) Dersom en bidragsyter jf. § 19 annet ledd bokstavene i-m i løpet av perioden har gitt ett eller flere bidrag til partiets sentrale organ på nasjonalt nivå som til sammen utgjør en verdi av kr 30 000 eller mer, skal bidragets verdi og bidragsyterens identitet oppgis særskilt. Det samme gjelder for bidrag til partiledd på fylkeskommunalt nivå som til sammen utgjør en verdi av kr 20 000 eller mer, og for bidrag til partier på kommunalt nivå som til sammen utgjør kr 10 000 eller mer. Bidrag til partienes ungdomsorganisasjoner følger reglene for bidrag til moderpartiet på tilsvarende nivå.

(2) Privatpersoner skal identifiseres med navn og bostedskommune. Andre bidragsytere skal identifiseres med navn og postadresse.

§ 21 Erklæringer, signatur, revisorgodkjenning

(1) Innberetningen skal inneholde en erklæring om at partiet ikke har hatt andre inntekter enn de oppgitte.

(2) Dersom partiet har inngått politiske eller forretningsmessige samarbeidsavtaler med noen bidragsyter, skal partiet avgi erklæring om dette i innberetningen. Dersom noen ønsker innsyn i de inngåtte avtaler, plikter partiet å gi dette.

(3) Innberetning fra partiets sentrale organ skal undertegnes av partiets leder og være godkjent av revisor.

(4) Innberetning fra partiledd på kommunalt og fylkeskommunalt nivå skal undertegnes av den som søker om eller kvitterer for partistøtte etter kapittel 3 og ett annet styremedlem. Revisorgodkjenning er ikke påkrevd.

§ 22 Offentliggjøring

Det sentrale register sammenstiller opplysningene om partienes inntekter og inntektskilder og gjør dette offentlig tilgjengelig på hensiktsmessig måte.

§ 23 Innsyn i partiers regnskaper

Partier på nasjonalt, regionalt og kommunalt nivå som er støtteberettiget etter kapittel 3 i denne lov, plikter på forespørsel å gi innsyn i det regnskap som er utarbeidet for siste år.

Kapittel 5 Råd for rapportering og klagebehandling

§ 24 Råd for rapportering og klagebehandling

(1) Det oppnevnes et råd som skal

  1. avgi en begrunnet uttalelse til regjeringen om hva som bør være nivået på partistøtten, jf. kapittel 3,

  2. utarbeide en årlig rapport om partienes inntektsinnberetninger etter kapittel 4,

  3. behandle klager etter kapittel 2 og 3.

(2) Rådets medlemmer oppnevnes av Kongen i statsråd for seks år av gangen.

§ 25 Rådets sammensetning

Rådet skal ha fem medlemmer. Lederen skal ha dommerkompetanse.

§ 26 Rådets årlige rapport

Den årlige rapport skal inneholde en orientering om rådets virksomhet. Eventuelle brudd på innberetningsplikten etter kapittel 4 skal påpekes særskilt. Rapporten overleveres departementet innen 1. september.

§ 27 Forskrift

Departementet kan i forskrift gi nærmere bestemmelser om rådets virksomhet.

Kapittel 6 Ikrafttredelses- og overgangsregler. Endringer i andre lover

§ 28 Ikrafttredelse og overgangsbestemmelser

(1) Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer. Fra samme tid oppheves kapittel 5 i lov 28. juni 2002 nr. 57 om valg til Stortinget, fylkesting og kommunestyrer (valgloven).

(2) Kongen bestemmer når lov 22. mai 1998 nr. 30 om offentliggjøring av politiske partiers inntekter oppheves.

(3) Departementet kan gi nærmere overgangsbestemmelser.

§ 29 Endringer i andre lover

Fra den tid loven her tar til å gjelde, gjøres følgende endring i lov 26. mars 1999 nr. 14 om skatt av formue og inntekt (skatteloven):

§ 6–50 skal lyde:

§ 6–50. Gaver til visse frivillige organisasjoner mv.

(1) Det gis fradrag for pengegave til selskap, stiftelse eller sammenslutning som har sete her i landet og som ikke har erverv til formål og som driver

  1. omsorgs- og helsefremmende arbeid for barn eller ungdom, og for eldre, syke, funksjonshemmede eller andre svakstilte grupper,

  2. barne- og ungdomsrettet arbeid innen musikk, teater, litteratur, dans, idrett, friluftsliv o.l.,

  3. religiøs eller annen livssynsrettet virksomhet,

  4. virksomhet til vern av menneskerettigheter eller utviklingshjelp,

  5. katastrofehjelp og virksomhet til forebygging av ulykker og skader, eller

  6. kulturvern, miljøvern, naturvern eller dyrevern.

(2) Selskapet eller sammenslutningen må ha nasjonalt omfang 1. januar i det år gaven gis. Stiftelser må 1. januar i det år gaven gis oppfylle vilkårene i lov om stiftelser m.m. § 14 og motta offentlig støtte.

(3) Ved grove brudd på vilkårene kan fylkesskattekontoret for en periode på inntil tre år frata mottaker retten til å motta gaver med fradragsrett etter denne paragraf.

(4) Fradrag etter reglene i denne paragraf gis bare når gaven utgjør minst 500 kroner i det året da gaven er gitt. Det gis maksimalt fradrag for gaver etter denne paragraf med til sammen 6.000 kroner årlig.

(5) Den norske kirke likestilles i denne paragraf med sammenslutning som går inn under første ledd. Det samme gjelder registrerte politiske partiers sentrale organisasjoner.

(6) Departementet kan gi forskrift til utfylling og gjennomføring av denne paragraf, og kan herunder gi regler om krav til vedtekter, regnskap, revisjon, registrering i Enhetsregisteret og maskinell innberetning.

Til forsiden