Ot.prp. nr. 14 (2002-2003)

Om lov om omdanning av Luftfartsverket til aksjeselskap

Til innholdsfortegnelse

2 Omdanning av forvaltningsbedriften til aksjeselskap

I stortingsproposisjonen er det foreslått at forvaltningsbedriften Luftfartsverket etableres som aksjeselskap 100 pst. eid av staten og underlagt den generelle aksjelovgivningen, herunder særreglene for statsaksjeselskaper i lov 13. juni 1997 nr. 44 om aksjeselskaper (aksjeloven).

Ved omdanningen av Luftfartsverket til aksjeselskap er det lagt vekt på kontinuitet i driften slik at selskapets virksomhet kan videreføres uavbrutt. Omdanningen forutsettes å skje ved at Luftfartsverkets eiendeler, rettigheter og forpliktelser overføres som en helhet til Luftfartsverket AS som statens tingsinnskudd. Som vederlag mottar staten aksjer i selskapet. Innskuddet blir ført opp i selskapets balanse i samsvar med reglene i aksjeloven og regnskapsloven samt prinsippene for god regnskapsskikk. Den endelige åpningsbalansen for selskapet og de budsjettmessige konsekvenser for statsbudsjettet vil bli fastlagt innenfor de rammer som Stortinget vedtar i forbindelse med behandlingen av St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 2 (2002-2003).

Når det gjelder selve stiftelsen av Luftfartsverket AS, er det lagt til grunn at denne skal skje etter reglene om stiftelse av aksjeselskaper i aksjelovens kapittel 2. Dette innebærer bl.a. at det vil bli opprettet et stiftelsesdokument for selskapet. Stiftelsesdokumentet vil bl.a. inneholde selskapets vedtekter, bestemmelser om antall aksjer som skal tegnes, det beløpet som skal betales for hver aksje (aksjeinnskudd), tidspunktet for oppgjør av aksjeinnskudd, hvem som skal være medlemmer av selskapets styre og hvem som skal være selskapets revisor. Når stiftelsesdokumentet er underskrevet av stifterne, dvs. samferdselsministeren på vegne av staten, anses aksjeselskapet som stiftet. Dersom det etableres et interimselskap i forbindelse med omdanningen, slik det nå legges opp til, vil overføringen av virksomheten i forvaltningsbedriften til aksjeselskapet skje som aksjeinnskudd i forbindelse med en egenkapitaløkning i selskapet pr. 1. januar 2003.

Fordelingen av ansvar og utgifter ved statens flyplasser er regulert ved et avtaleverk som blant annet inkluderer en rammeavtale mellom Forsvarsdepartementet og Samferdselsdepartementet (1999). Denne rammeavtalen videreføres etter omdanningen av Luftfartsverket til aksjeselskap, og rettighetene og forpliktelsene etter denne avtalen overføres til det nye aksjeselskapet på samme måte som andre rettigheter og forpliktelser. Avtalen fastlegger prinsipper/rammevilkår for opprettelse av samarbeidsavtale(r) mellom Forsvarets overkommando og Luftfartsverket inkl. datterbedrifter som Oslo Lufthavn AS, og for underliggende lokale avtaler mellom Luftfartsverkets regionale enheter/datterbedrifter og Luftforsvarets flystasjoner. Avtalen skal gjennomgås i nær fremtid, og nødvendige endringer av avtaleverket vil bli vurdert i denne prosessen. Omdanningen av Luftfartsverket til aksjeselskap skal i denne sammenheng ikke innebære merutgifter eller merbelastninger for Forsvaret eller Luftfartsverket.

Etter omdanningen til aksjeselskap vil Luftfartsverket bli skattepliktig på linje med andre aksjeselskaper. Når det gjelder eiendomsskatt til kommunene, er det imidlertid i omdanningsloven § 6 nr. 2 foreslått en videreføring av selskapets gjeldende fritak for betaling av slik skatt, jf. nærmere omtale i merknadene til bestemmelsen i kapittel 4.

Omdanningen av Luftfartsverket fra forvaltningsbedrift til aksjeselskap vil ikke endre virksomhetens forhold til anskaffelsesregelverket.

Forvaltningsloven og offentlighetsloven gjelder i utgangspunkt ikke for private rettsubjekter da disse ikke anses som forvaltningsorganer, dvs. organ for stat eller kommune. Privat rettssubjekt regnes imidlertid som forvaltningsorgan i saker hvor det treffer enkeltvedtak eller utferdiger forskrift. Luftfartsverket vil også som aksjeselskap utøve forvaltningsmyndighet innenfor visse områder.

Som det fremgår av St.meld. nr. 9 (2001-2002) Om målbruk i offentleg teneste, kapittel 5.1, er det i dag uklart rettslig sett i hvilken grad lov om målbruk i offentlig tjeneste gjelder for tidligere forvaltningsbedrifter og forvaltningsorganer som nå er fristilt og organisert som egne rettssubjekter. I meldingen er det varslet at det kan være aktuelt å vurdere et enklere og mindre omfattende regelsett for statstilknyttede institusjoner og virksomheter utenfor statsforvaltningen, jf. kapittel 4.1 pkt. 6. Utgangspunktet her må være at også statlige selskaper i sin utadrettede virksomhet skal bruke begge våre offisielle målformer, men at nærmere retningslinjer om dette utformes så fleksibelt at de ikke med rimelighet kan hevdes å utgjøre noen ulempe av betydning i forhold til private konkurrenter. Kultur- og kirkedepartementet vil komme tilbake til dette i en planlagt kulturmelding. Inntil videre er det anbefalt at Luftfartsverket som aksjeselskap skal følge mållovens prinsipper så langt som råd er. Dette vil bli innarbeidet i vedtektene til aksjeselskapet.

For øvrige konsekvenser m.v. av omdanningen til aksjeselskap, vises det til nærmere omtale i St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 2 (2002-2003).