Ot.prp. nr. 17 (2000-2001)

Om lov om endringer i lov 12. juni 1987 nr. 56 om Sametinget og andre samiske rettsforhold (sameloven)

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunnen for og kommentarer til forslaget

2.1 Opprettelse av sentral valgnemnd - endring § 2-8 bokstav c

Sametinget fattet vedtak 2. mars 2000 om forslag til revisjon av sameloven og reglene for valg av Sametinget på bakgrunn av innstilling fra et eget utvalg som har sett på valgordningen og valgreglene. Sametinget går inn for at nye regler iverksettes før neste valg høsten 2001. Valgdagen er fastsatt til mandag 10. september.

Sametinget går inn for at det opprettes et nytt valgorgan som kalles «Sametingets valgnemnd». Sametingets valgnemnd skal erstatte kretssamevalgstyrene, og Sametinget foreslår at oppgaver som kretssamevalgstyrene nå utfører, legges til Sametingets valgnemnd.

Gjeldende bestemmelse forutsetter at det i hver valgkrets skal opprettes et kretssamevalgstyre som skal forberede og avvikle valget. Kretssamevalgstyret består av fem medlemmer med varamedlemmer oppnevnt av Sametinget. Medlemmene skal være samer bosatt i valgkretsen og ha stemmerett ved sametingsvalget. Kretssamevalgstyret utfører oppgaver knyttet til kunngjøring om innskriving i samemanntallet og krav til valglister, og behandler og godkjenner listeforslagene. Kretssamevalgstyret underretter kandidatene på listeforslagene og behandler eventuelle søknader om fritak fra valg. Videre har kretssamevalgstyret ansvar i forbindelse med trykking av stemmesedler. Kretssamevalgstyret skal foreta valgoppgjør for kretsen, kåre representantene og bokføre valgresultatet. Kretssamevalgstyret utferdiger fullmakt for de valgte representanter og vararepresentanter. De nærmere bestemmelser om gjennomføring og avvikling av sametingsvalg er fastsatt i forskrifter om valg av Sameting av 28. februar 1997.

Ved å opprette en sentral valgnemnd til erstatning for de 13 kretssamevalgstyrene vil en oppnå at oppgavene som kretssamevalgstyrene i dag utfører blir mer samordnet, og at det er lik praksis i alle kretsene. Sametingets administrasjon kan fungere som sekretariat for valgnemnda.

Forslaget krever endring i ordlyden i sameloven § 2-8 c hvor «kretssamevalgstyret» erstattes med «Sametingets valgnemnd» og dessuten endringer i forskrifter for valg av Sameting. Forskriften vedtas ved kgl. res. med hjemmel i samelovens §§ 2-7 og 2-11.

2.2 Andre forslag om endringer fremmet av Sametinget

Sametinget har også fremmet fire andre forslag som gjelder mandatfordeling, kjønnsfordeling blant mandatene, endring av det subjektive vilkåret for begjæring om innskriving i samemanntallet og økt krav til underskrifter for etablering av lokale valglister.

Sametinget har varslet at Sametingets eget valgutvalg skal forsette sitt arbeid med å finne rettferdige og gode modeller for fremtiden når det gjelder endringer i valgkretsene og mandatfordeling. Sametinget vil således fremme et nytt forslag før valget i 2005. Departementet har på denne bakgrunn funnet det riktig å ikke fremme disse forslagene på det nåværende tidspunkt. Departementet vil avvente Sametingets fortsatte behandling av disse spørsmålene og deretter fremme samtlige aktuelle endringsforslag i en samlet proposisjon for Stortinget.

2.3 Endring i kommunenavn - § 2-4 Valgkretser og mandatfordeling

Sørøysund kommune ble slått sammen med Hammerfest kommune med virkning fra 1. januar 1992. Nytt kommunenavn er Hammerfest kommune. Denne endringen er ikke tatt inn i sameloven tidligere.

2.4 Høringsinstansenes syn

Endringsforslaget har vært på høring til Sametinget, kommunene og samiske organisasjoner. Sametinget har mottatt alle høringsuttalelser og har deretter uttalt seg til departementet.

Alle høringsinstanser støtter forslaget om opprettelse av Sametingets valgnemnd til erstatning for de 13 kretssamevalgstyrene. Kautokeino kommune mener at alle Sametingets forslag, med unntak av kriteriene knyttet til innskriving av samemanntallet, bør endres. Bømlo kommune uttaler at nemnda bør kalles «Rikssamevalgstyre».

Sametinget er tilfreds med at forslaget om opprettelse av Sametingets valgnemnd følges opp, og har ingen merknader til dette. Sametinget er derimot ikke fornøyd med at departementet ikke følger opp Sametingets øvrige forslag. Sametinget vil imidlertid komme tilbake til spørsmålene vedrørende mandatfordeling, kjønnsfordeling blant mandatene, endring av det subjektive vilkåret for begjæring om innskriving i samemanntallet og økt krav til underskrifter for etablering av lokale valglister ved en senere anledning.

2.5 Departementets vurdering

I høringsrunden legger Kommunal- og regionaldepartementet avgjørende vekt på Sametingets vurdering av høringsuttalelsene. Når det gjelder Sametingets uttalelse til endringsforslaget, vurderer departementet det slik at det er riktig å foreta en mer omfattende gjennomgang av dagens ordning knyttet til inndeling i valgkretser og mandatfordeling (jf. punkt 2.2). Dette vil skje i samarbeid med Sametinget. Departementet vil således legge frem et endringsforslag for Stortinget i god tid før valget i 2005.