Ot.prp. nr. 18 (2004-2005)

Om lov om innkreving av underholdsbidrag mv. (bidragsinnkrevingsloven)

Til innholdsfortegnelse

7 Trekkpliktiges oppgaver ved innkrevingen av bidrag og vern i konkurs. Lovforslaget §§ 12, 18 og 20

7.1 Innledning

I 1992 ble innkrevingslovens regler på dette området samordnet med ny tvangsfullbyrdelseslov. De detaljerte bestemmelsene om trekkplikten, herunder straff for brudd på trekkplikten, ble tatt ut av innkrevingsloven, slik at de generelle bestemmelsene om dette fikk anvendelse også ved bidragsinnkrevingen. Tvangsfullbyrdelsesloven § 7-22 regulerer nå det meste av arbeidsgivers ansvar på bidragsområdet, mens straff ved overtredelse av trekkplikten nå utelukkende reguleres i straffeloven § 343 andre ledd, se i den forbindelse punkt 8.1, der det foreslås tatt inn en straffebestemmelse i innkrevingsloven (lovforslaget § 33 andre ledd).

De tre forslagene i det følgende innebærer at det på nytt innføres bestemmelser i i bidragsinnkrevingsloven om krav til trekkpliktige for å sikre at bidrag trekkes og videreformidles og sikre at trukne bidragsbeløp vernes mot konkurs og øvrig betalingsstans. For det første foreslås at trekkpliktige underretter TI om årsaken til unnlatt trekk eller videreformidling av trukne bidragsbeløp. For det andre foreslås at det klart fremgår at bidragskrav er vernet både ved bidragspliktiges og trekkpliktiges (oftest arbeidsgivers) konkurs. For det tredje foreslås at trekkpliktige må opplyse om bidragspliktiges inntekts- og formuesforhold.

7.2 Opplysningsplikt ved forsømmelse av trekkplikten. Lovforslaget § 12 første ledd

Dette er en parallell til gjeldende plikt for bidragspliktige til å grunngi unnlatelse av å betale bidrag, jf. gjeldende § 7 andre ledd og lovforslaget § 10.

NHO«kan ikke se at det er grunnlag for å innføre strengere regler der arbeidsgivere pålegges å foreta bidragstrekk, enn reglene som ellers gjelder for arbeidsgivere som blir trekkpliktige etter tvangsfullbyrdelsesloven § 7-22. Som nevnt foran er det en grunnleggende forskjell på den bidragspliktige og den trekkpliktige...»

Departementet vil likevel foreslå at trekkpliktige som ikke foretar pålagte trekk for bidrag, gis en uttrykkelig plikt i innkrevingsloven til å opplyse om årsaken til dette. Det synes ikke urimelig at trekkpliktige gis plikt til å redegjøre for bakgrunnen for forsinkelsen i forhold til innkrevingen av bidraget. Dette skulle heller ikke være spesielt vanskelig eller belastende for arbeidsgiver å utføre, noe som heller ikke er anført av NHO.

Det synes forøvrig vanskelig å anta at den foreslåtte bestemmelsen vil føre til andre resultater/plikter enn i tvangsfullbyrdelse generelt. Ikke-iverksettelse av trekkpålegg er i seg selv regelstridig, og kan eventuelt føre til straffansvar. At det pålegges en plikt til å melde fra om bakgrunnen for forsømmelsen, vil da utelukkende kunne være til fordel for trekkpliktige, forutsatt at forsømmelsen har en rimelig grunn.

Det vises til lovforslaget § 12 første ledd og til merknadene til bestemmelsen.

7.3 Vern for trukne bidragsbeløp. Lovforslaget § 18 andre ledd

I dag er bidrag beskyttet i bidragspliktiges konkursbo. Tilsvarende beskyttelse har ikke trukne bidrag i trekkpliktiges konkursbo. Departementet foreslår at det innføres slik beskyttelse, tilsvarende det skattekrav har etter skattebetalingsloven § 11 nr.4. Dette innebærer at bidragsbeløp som er holdt tilbake i bidragspliktiges lønn, ikke kan trekkes inn i arbeidsgivers konkursbo eller på annen måte gjøres gjenstand for kreditorbeslag, og at beløpene skal tilhøre bidragskreditorene. I tillegg foreslås for ordens skyld presisert at trukne bidragsbeløp som en konsekvens av dette er bidragskreditorenes eiendom.

Forslaget retter seg utelukkende mot kreditorbeslag mot arbeidsgiver. Det antas at man i dag har tilstrekkelig kreditorbeskyttelse mot bidragspliktiges kreditorer ved gjeldsforhandling og konkurs (gjeldende lov § 8 andre ledd og lovforslaget § 18 første ledd).

Praksis har i enkelte tilfelle vist at beløp som arbeidsgivere har trukket, mangler tilstrekkelig beskyttelse mot trekkpliktiges øvrige kreditorer ved at trukne bidrag i dag blir en del av boets midler ved konkurs mv. Beløpet kan med den foreslåtte beskyttelse heller ikke i andre tilfeller enn konkurs gjøres til gjenstand for utlegg eller andre tvangsforføyninger fra andre fordringshaveres side. Forslagene må ses i sammenheng med dekningslovens høye prioritering av bidrag i forhold til andre pengekrav.

Høringsinstansene har ikke hatt merknader til forslaget.

Det vises til lovforslaget § 18 andre ledd og til merknadene til bestemmelsen.

Til forsiden