Ot.prp. nr. 38 (1998-99)

Om lov om endringer i lov av 26. juni 1998 nr. 47 om fritids- og småbåter (regler for bruk av vannscootere og liknende)

Til innholdsfortegnelse

12 Administrative og økonomiske konsekvenser

I høringen er det kommet få kommentarer til omtalen av forventede administrative og økonomiske konsekvenser.

Miljøverndepartementetantar at de nye reglene samlet sett vil få svært begrensede administrative og økonomiske konsekvenser.

Det generelle forbudet vil kunne fravikes gjennom kommunale unntaksforskrifter. Dette vil ikke gi kommunene nevneverdig merarbeid sammenliknet med gjeldende ordninger. Kommuner som har problemer med bruk av vannscootere og liknende, har etter hittil gjeldende regler måttet fastsette lokale restriksjoner. Kommuner der problemstillingen om unntak fra det generelle forbudet ikke er aktuell, behøver heller ikke gi forskrifter etter de nye reglene.

De nye reglene legger opp til at Sjøfartsdirektoratet skal tillegges myndighet til ved tvil å avgjøre hvorvidt en type fartøy faller inn under definisjonen av vannscootere og liknende. Miljøverndepartementet har fått opplyst fra svenske og danske miljøvernmyndigheter at det i Sverige og Danmark erfaringsmessig brukes svært lite ressurser på å ta stilling til tvilstilfeller i tilknytning til parallelle regelverk. Miljøverndepartementet legger til grunn at oppgaven med å avgjøre slike tvilstilfeller også i Norge vil bli av svært begrenset omfang.

Reglene skal som nevnt håndheves av politiet, men totalt vil oppsynsbehovet bli lite så lenge antall vannscootere og liknende fartøy er lite. Kontroll med reglene for bruk av denne type fartøy vil dessuten skje samtidig med annen kontroll til sjøs.

Innstramming av reglene for bruk av vannscootere og liknende kan forventes å føre til at omsetningen av denne type fartøy avtar. Vannscootere som allerede er i bruk vil etter de nye reglene måtte benyttes kun innenfor godkjente områder. Utleie av vannscootere og liknende vil også måtte skje innenfor godkjente områder, slik at næringsutøvelsen kan bli noe begrenset. Dette gir likevel ikke næringsmessige konsekvenser av særlig betydning.