Ot.prp. nr. 4 (2005-2006)

Om lov om endringer i folketrygdloven og i enkelte andre lover

Til innholdsfortegnelse

1 Innledning

Arbeids- og sosialdepartementet legger med dette frem forslag til endringer i

  • lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven)

  • lov 22. mars 1968 om tillegg til 1) lov om krigspensjonering for militærpersoner av 13. desember 1946 og 2) lov om krigspensjonering for hjemmestyrkepersonell og sivilpersoner av 13. desember 1946

  • lov 14. desember 1973 nr. 61 om statsgaranti for lønnskrav ved konkurs m.v. (lønnsgarantiloven) og lov 8. juni 1984 nr. 59 om fordringshavernes dekningsrett (dekningsloven)

  • lov 29. april 2005 nr. 21 om supplerande stønad til personar med kort butid i Noreg

  • lov 17. juni 2005 nr. 62 om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. (arbeidsmiljø­loven)

  • lov 6. mai 1988 nr. 22 om lønnsplikt under permittering

I proposisjonen foreslås materielle endringer knyttet til budsjettforslaget for 2006. Videre foreslås endringer som gjelder lovfesting av praksis, administrative forenklinger, presisering av lovhjemler og lovtekniske justeringer. Dessuten fremmes på nytt forslag det ved en feil ikke ble votert over ved odelstingsbehandlingen av ny arbeidsmiljølov.

Endringene i folketrygdloven gjelder:

  • Behovsprøvd barnetillegg til mottaker av tidsbegrenset uførestønad (punkt 2)

    Mottaker av tidsbegrenset uførestønad skal få rett til behovsprøvd barnetillegg etter samme regler som uførepensjonister. Samtidig foreslås at det standardiserte barnetillegget faller bort.

  • Oppheving av to vilkår for å bli regnet som aktiv arbeidssøker (punkt 3 )

    To vilkår for å få rett til dagpenger foreslås opphevet fordi de brukes lite og fordi det er ønskelig å avklare deres forhold til Europarådets kodeks for sosial sikkerhet.

  • Lovteknisk justering i § 8-4 tredje ledd bokstav j (punkt 4)

    Endringen gir konsekvent begrepsbruk i alternativene i bestemmelsen.

  • Klargjøring av lovteksten i forhold til når varig svært alvorlig sykdom hos barnet kan gi rett til pleiepenger (punkt 5.1)

    Lovendringen klargjør at det kan utbetales pleiepenger til foreldre med omsorg for barn med svært alvorlig varig sykdom når sykdommen er i en ustabil fase. Det sies eksplisitt i loven at omsorg for barn med svært alvorlig progredierende sykdom kan gi en kontinuerlig rett til pleiepenger frem til barnet fyller 18 år.

  • Utvidet rett til graderte pleiepenger (punkt 5.2)

    Forslaget gir rett til graderte pleiepenger til personer med omsorg for barn som i utgangspunktet trenger kontinuerlig tilsyn og pleie, men hvor det er etablert avlastningsordninger.

  • Individuell oppfølgingsplan for mottakere av rehabiliteringspenger og tidsbegrenset uførestønad (punkt 6)

    Trygdeetatens plikt til å utarbeide en individuell oppfølgingsplan i samarbeid med stønadsmottakeren lovfestes. Samtidig lovfestes stønadsmottakerens plikt til å medvirke i utarbeidelsen og oppfølgingen av planen. Dersom stønadsmottakeren uten rimelig grunn unnlater slik medvirkning foreslås at stønaden kan bortfalle.

  • Presisering av lovhjemmel for rett til attføringspenger når attføringssak avsluttes av helsemessige årsaker når personen skal vurderes for andre trygdeytelser og utvidelse av perioden for slike vedtak (punkt 7)

    Departementet foreslår at folketrygdloven § 11-9 andre ledd endres slik at det kommer klart fram av loven at det kan gis vedtak om attføringspenger i en begrenset periode etter at attføringssaken er avsluttet av helsemessige årsaker når personen skal vurderes for andre trygdeytelser. Det forskriftsfestes at slik ytelse skal kunne tilstås i inntil 16 uker. Samtidig foreslås det at overgangsordningen med forlengelse av attføringsvedtak i inntil sammenlagt 16 uker (8+8 uker) ved overføring fra trygdeetaten til Aetat i forbindelse med oppstart av attføring gjøres permanent.

  • Lovteknisk justering i § 11-18 siste ledd (punkt 8)

    Ordlyden «sysselsettingsloven kapittel III.» endres til «arbeidsmarkedsloven kapittel 5.»

  • Utvidet rett til hvilende pensjon for uførepensjonister som prøver seg i arbeid (punkt 9)

    Retten til hvilende pensjon ved lønnet arbeidsforsøk utvides fra tre til fem år. Uførepensjonister som er over 60 år når de begynner i arbeid, får beholde retten til å få tilbake uførepensjonen i perioden fram til overgang til alderspensjon.

Endringen i lov om tillegg til krigspensjoneringslovene gjelder:

  • Avvikling av et rådgivende utvalg (punkt 10)

    Et rådgivende utvalg i krigspensjoneringssaker har som hovedoppgave å gi Rikstrygdeverket råd i visse typer krigspensjoneringssaker. Departementet foreslår at ordningen med et slikt utvalg blir avviklet fra 1. januar 2006, og at Rikstrygdeverket avgjør sakene etter den praksis som utvalget har fulgt.

Endringene i lønnsgarantiloven gjelder:

  • Utvide lønnsgarantiens dekningsområde for forfalte krav (punkt 11)

    Forslaget går ut på at arbeidstaker kan få dekning for lønnskrav som har forfalt inntil tolv måneder før fristdagen.

  • Innskrenkning av lønnsgarantidekningen for krav etter konkursåpningstidspunktet (punkt 11)

    Endringsforslaget går ut på at arbeidstaker kun får lønnsgaranti i en måned fra konkursåpning.

  • Snevrere adgang til å få lønnsgarantidekning for feriepenger (punkt 11)

    Arbeidstaker vil etter dette forslaget bare få lønnsgarantidekning for feriepenger som er opptjent i samme år som konkursåpningen og det foregående år.

  • Dekning for renter og inndrivelsesomkostninger (punkt 11).

    Forslaget går ut på at arbeidstakere kan få dekning for renter og inndrivelsesomkostninger for dekkede krav som er forfalt mer enn fire måneder før fristdagen.

Endringen i dekningsloven gjelder:

  • Regressadgang for staten for dekkede krav(punkt 11)

    Staten gis mulighet til å søke regress i konkursboet dersom det er gitt lønnsgarantidekning for lønnskrav som har forfalt mer enn 4 måneder og inntil 12 måneder før fristdagen.

Endringene i lov 29. april 2005 nr. 21 om supplerande stønad til personar med kort butid i Noreg gjelder:

  • Presisering av reglene om utenlandsopphold og etablering av adgang til avregning av for mye utbetalt stønad (punkt 12)

    Endringene omfatter presiseringer i reglene i § 4 om tillatte utenlandsopphold og reglene i § 21 om kontroll med utenlandsopphold. I tillegg foreslås etablert en ordning i § 13, slik at for meget utbetalte ytelser under utenlandsopphold avregnes krone for krone mot ytelsene i en ny stønadsperiode.

Endringene i arbeidsmiljøloven gjelder:

  • Opphevelse av arbeidsmiljølovens regler om hovedbedrift og om arbeidsreglement (punkt 13)

    I Ot.prp. nr. 49 (2004–2005) foreslo departementet at bestemmelsene om den såkalte hovedbedriften og om arbeidsreglement i arbeidsmiljøloven av 1977 ikke skulle videreføres i ny arbeidsmiljølov. Av hva som klart fremstår som en feil ble det ikke votert over disse forslagene i Stortinget. Forslagene gjentas derfor nå.

Endringen i lønnspliktloven gjelder:

  • Utvidelse av arbeidsgivers lønnspliktperiode fra 5 til 10 dager ved hel permittering og ved minst 40 pst. reduksjon av arbeidstiden (punkt 14)

Forslaget om behovsprøvd barnetillegg til mottaker av tidsbegrenset uførestønad med virkningstidspunkt 1. juni er anslått å gi en merutgift på 59,1 mill kroner i 2006. Forslaget om utvidet rett til graderte pleiepenger er anslått å gi årlige merutgifter på 12 mill. kroner. Forslaget om å utvide overføringsperioden med rett til attføringspenger og rehabiliteringspenger, er anslått å gi en merutgift på hhv. 4,7 og 3,7 mill. kroner i 2006. Forslagene om endringer i lønnsgarantiordningen vil samlet gi en innsparing for staten på om lag 93,4 mill. kroner. Endringene vil i tillegg medføre forenklinger administrativt. Det vises for øvrig til at det er fremmet forslag om endringer i lønnsgarantiloven som utvider dekningsområdet. Forslaget om utvidelse av arbeidsgivers lønnsplikt innebærer en innsparing på 65 mill. kroner. Endringene i lov om supplerende stønad tar sikte på å legge forholdene til rette for en effektiv kontroll med at reglene om utenlandsopphold overholdes, og en effektiv reaksjon i tilfelle med for lange utenlandsopphold. Forslaget om avvikling av det rådgivende utvalg i krigspensjoneringssaker vil innebære en administrativ forenkling. De øvrige forslagene vil ikke ha økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning.

Til forsiden