Ot.prp. nr. 48 (1999-2000)

Om lov om oppheving av lov 3. juni 1938 nr. 3 om smittsomme sykdommer på bier og lov om endring i lov 8. juni 1962 nr. 4 om tiltak mot dyresjukdommer (husdyrloven)

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunnen for endringsforslaget

Landbruksdepartementet har i rundskriv 117/89 om revidering av regelverket som angår birøkten sagt følgende om organisering av sjukdomsbekjempelse på bier:

«Siktemålet er at all sjukdomsforvaltning skal være et veterinært ansvar, dette gjelder også sjukdommer på bier. Forvaltningen av lov om smittsomme sykdommer på bier av 3. juni 1938 skal derfor på sikt overføres til Veterinæravdelingen. Dette vil imidlertid kreve oppbygging av veterinær fagkompetanse på området. Inntil det er bygd opp en tilstrekkelig veterinær fagkompetanse i fylkene skal loven fortsatt forvaltes av Jordbruksavdelingen i Landbruksdepartementet.

Ansvaret for sjukdomsbekjempelsen i fylkene skal legges til fylkesveterinærene når Veterinæravdelingen i Landbruksdepartementet overtar forvaltningen av loven. Inntil dette kan gjennomføres skal ansvaret for sjukdomsbekjempelsen i fylkene fortsatt legges til fylkeslandbrukskontorene ved at det oppnevnes en landbrukstjenestemann som får ansvaret for sjukdomsbekjempelsen. Som nevnt tidligere bør vedkommende fortrinnsvis være den samme som er oppnevnt i det faglige utvalg for biavl i fylkene. I tillegg kan fylkeslandbrukskontorene oppnevne hjelpesmenn med interesse for og kjennskap til sjukdommer på bier.»

I St.meld. nr. 40 (1991-92) Frå sektoretatar til samfunnsetatar står bl.a. følgende om bier:

«I dag har elles den enkelte tenestemann i jordbruksetaten ansvar for å føre tilsyn med bigardane som bitilsynsmann. Desse har fått opplæring om symptoma på farlege bisjukdomar, og har ansvar for å gi dei pålegg som er nødvendig om ein farleg sjukdom blir oppdaga. Med ei fullt utbygd veterinær feltteneste bør ansvaret for denne oppgåva overførast til distriktsveterinærane.»

Handel med bier og biavlsprodukter er regulert gjennom EØS-avtalen i R dir.92/65/EEC og R dir. 92/118/EEC. Direktivene forutsetter bl.a. at de helsemessige betingelser for handel skal være dokumentert ved helsesertifikat utarbeidet av veterinærmyndighetene i det enkelte land og at visse smittsomme sjukdommer skal være meldepliktig. Pålegging og oppheving av restriksjoner er også et ansvar for veterinærmyndighetene i henhold til disse direktivene.

Direktivene har videre en hjemmel til å la bestemmelsene også omfatte humler. Denne hjemmelen er foreløpig ikke tatt i bruk. Landbruksdepartementet ser imidlertid et behov for å ha en tilsvarende hjemmel i nasjonalt regelverk for å kunne regulere de helsemessige betingelser for handel med humler. Det vil derfor bli foreslått at også humler skal omfattes av husdyrlovens bestemmelser.

2.1 Opprettelse av Statens dyrehelsetilsyn

Statens dyrehelsetilsyn ble opprettet som en egen etat under Landbruksdepartementet i 1996. Statens dyrehelsetilsyn har tre myndighetsnivåer; Sentralforvaltningen, fylkesveterinæren og distriktsveterinæren.

Statens dyrehelsetilsyn er det utøvende forvaltningsorgan for bestemmelser vedrørende dyrehelse, dyrevern og for bestemmelser om dyrehelsepersonell. Statens dyrehelsetilsyn er i tillegg tilsynsorgan på besetningsnivå for forhold hos levende dyr som påvirker matkvaliteten.

Fra 01.01.97 ble sekretariatet for Bisjukdomsnemnda lagt til Statens dyrehelsetilsyn.

Det ble forutsatt at Statens dyrehelsetilsyn skulle dekke følgende aktiviteter:

  • sekretærfunksjonen for Bisjukdomsnemnda

  • veiledning om sjukdomsarbeid, spesielt i ytre etat

  • forberede overføring av ansvaret for bisjukdommer til veterinæretaten, sentralt og i fylkene

  • koordinere sjukdomsarbeidet med Norges Birøkterlags aktivitet, samt

  • være bindeledd mellom bi-miljøene på NLH og NVH.

Statens dyrehelsetilsyn er senere delegert myndighet på områder som gjelder import og opprettelse av sperrelinjer for vandrebirøkt.

Som en følge av forslaget om å overføre ansvaret for bisjukdommer til Statens dyrehelsetilsyn foreslår Landbruksdepartementet å oppheve lov av 3. juni 1938 om smittsomme sykdommer på bier. Bestemmelser om bisjukdommer foreslås isteden innarbeidet i husdyrloven. Bestemmelser om avl på bier foreslås hjemlet i lov om husdyravl. Samtidig foreslås det å overføre ansvaret for forvaltning av regelverk vedrørende bisjukdommer til Statens dyrehelsetilsyn og å legge ned Bisjukdomsnemnda og bitilsynsmennene. Som nevnt tidligere vil det også bli foreslått å la humler bli omfattet av husdyrloven, slik at departementet har nødvendige hjemler til å regulere handel med disse når dette er nødvendig i forbindelse med EØS-avtalen.