Ot.prp. nr. 53 (2000-2001)

Om lov om endringer i lov 19. juni 1997 nr. 79 om verdipapirhandel (regulering av handel med varederivater)

Til innholdsfortegnelse

8 Regulering av markedsplassfunksjonen

Utvalgets forslag

Utvalget mener det kan være behov for at virksomhet som markedsplass for varederivater bør underlegges offentlig regulering. Dette anses nødvendig for bl.a. å sikre gjennomsiktighet i handelen, siden en investor som slutter en handel ikke selv vil ha insentiv til å offentliggjøre denne type informasjon. Utvalget påpeker spesielt at kraftderivatmarkedet er mindre gjennomsiktig enn markedet for finansielle instrumenter.

Utvalget anser videre at det kan være nødvendig med regler som sikrer likebehandling av kunder, og regler som reduserer muligheten for interessekonflikter. For å sikre markedsplassens uavhengighet, mener utvalget det kan være aktuelt både med regler om maksimalgrenser for eierskap og virksomhetsbegrensninger for selve markedsplassen.

Etter utvalgets syn vil bestemmelsene om børsvirksomhet i utkastet til ny børslov ivareta behovet for regler om av gjennomsiktighet i handelen på markedsplassen, regler som sikrer likebehandling av kunder, regler om eierskap og virksomhetsbegrensninger for markedsplasser for varederivater. Det vises til at reglene om markedsplasser i børslovutvalgets lovutkast er knyttet til begrepet finansielle instrumenter, jf. utkastet § 1-1.

Etter utvalgets vurdering kan utkastet til ny børslov få anvendelse på den virksomhet som Nord Pool i dag driver, dersom definisjonen av «finansielle instrumenter» i samsvar med utvalgets forslag utvides til å omfatte varederivater. Utvalget legger til grunn at dette vil følge av børslovutvalgets utkast til ny børslov § 1-3 første ledd første punktum. Varederivatutvalget legger på bakgrunn av utkastet til ny børslov til grunn at Nord Pool vil kunne søke om konsesjon som børs eller autorisert markedsplass.

Utvalget foreslår derfor ikke egne bestemmelser om markedsplasser for varederivater.

I følge utvalget vil Nord Pool på lik linje med andre børser i utgangspunktet måtte oppfylle de alminnelige reglene i utkast til ny børslov. Etter utvalgets oppfatning synes det som om utkast til ny børslov inneholder dispensasjonsregler som i tilstrekkelig grad vil kunne ivareta eventuelle særskilte tilpasningsbehov.

Høringsinstansenes merknader

Samtlige høringsinstanser som har merknader til utvalgets forslag, med unntak av Statisisk sentralbyrå, er positive til at det åpnes for at markedsplasser for varederivater kan få konsesjon som børs eller autorisert markedsplass.

Nord Pool viser til at i andre land der Nord Pool opererer er selskapets finansielle kontrakter definert som finansielle instrumenter. Nord Pool understreker ønsket om å kunne søke konsesjon som børs og påpeker at de som fullverdig børs vil få en institusjonell tyngde som gjennom reguleringen underbygger markedsplassens nøytralitet, objektivitet, integritet og sikkerhet for aktørene. Nord Pool peker videre på at andre fullverdige børser i Europa er i oppstarten for å notere kraftkontrakter. Dersom Nord Pool ikke får rammevilkår som fullverdig børs vil dette medføre en betydelig konkurransevridning, og Nord Pools internasjonale konkurransesituasjon kan bli svekket. Internasjonale børser kan også med konsesjon i hjemlandet etablere seg i Norden med børsstatus.

Kredittilsynet slutter seg til utvalgets generelle synspunkter om at aktørenes tillit til markedsplassenes funksjon og uavhengighet er viktige forutsetninger for et effektivt marked. Tilsynet er imidlertid, som nevnt ovenfor, uenig i utvalgets forslag om å regulere varederivater under ett. De enkelte markeder må etter Kredittilsynets oppfatning vurderes konkret for å avgjøre hvorvidt offentligrettslig regulering er nødvendig. Etter en gjennomgang av disse markedene konkluderer Kredittilsynet med at det etter deres oppfatning kun er for markedsplasser for kraftderivater at det pr. i dag er behov for regulering. Lignende synspunkter fremmes av Enron og Statkorn.

Statistisk sentralbyrå begrenser sin høringsuttalelse til kraftmarkedet, og anser det ikke å være nødvendig å regulere markedsplassfunksjonen. Det vises bl.a. til et mindre behov for regler til beskyttelse av investorer og det finansielle system. Videre vises til at handelen i den underliggende vare (kraft) allerede er regulert i energilovgivningen.

En rekke av høringsinstansene som mener at børsloven er egnet til regulering av markedsplasser for varederivater påpeker at det er behov for enkelte tilpasninger i loven.

Departementets vurdering

Departementet slutter seg i hovedsak til utvalgets vurdering av at børsloven gir et egnet rettslig rammeverk for regulering av markedsplasser for varederivater. Det vises for øvrig til Ot.prp. nr. 73 (1999-2000) om lov om børsvirksomhet m.m. (børsloven) s. 190, hvor departementet bl.a uttalte.:

«På bakgrunn av at en rekke høringsinstanser har påpekt behovet for en snarlig avklaring med hensyn til rammevilkårene for den allerede eksisterende markedsplassen for varederivater i Norge og Norden, nemlig Nord Pool, foreslås det imidlertid at departementet i forskrift skal kunne fastsette at børsloven og forskrifter gitt med hjemmel i denne helt eller delvis skal få anvendelse for foretak som organiserer eller driver et marked for varederivater, herunder kraftderivater, jf. lovforslaget § 1-4. Det vil i så fall kunne fastsettes at Nord Pool kan søke om konsesjon som børs eller autorisert markedsplass. Departementet foreslår at departementet i forskrift skal kunne gi regler som utfyller, supplerer eller avviker fra regler gitt i eller i medhold av børslovens regler med forskrifter for markedsplasser for varederivater. Dette kan blant annet være aktuelt når det gjelder bestemmelsen i § 4-1 om at ingen kan eie aksjer som representerer mer enn 10 prosent av aksjekapitalen eller stemmene i en børs. Videre kan det være aktuelt å gi regler om at drift av markedsplass for kraft i medhold av konsesjon etter energiloven § 4 skal anses å ha naturlig sammenheng med drift av markedsplass for kraftderivater.»

Kredittilsynet har i samarbeid med Nord Pool, arbeidet med å lage et utkast til slik forskrift med hjemmel i børsloven § 1-4. Arbeidet er imidlertid ikke kommet så langt at et forslag er sendt på høring. Dersom varederivater som foreslått i denne proposisjonen defineres som finansielle instrumenter, vil hjemmelen til å gi markedsplasser tillatelse til å drive virksomhet som børs eller autorisert markedsplass følge direkte av børsloven § 2-1, jf. § 1-3. Behovet for den særskilte forskriftshjemmelen i børsloven § 1-4 er derfor sterkt redusert, og departementet foreslår at bestemmelsen oppheves. Departementet har vurdert om det er behov for andre særskilte tilpasninger i børslovens generelle bestemmelser i relasjon til markedsplasser for varederivater. I likhet med utvalget mener departementet det bør presiseres i børsloven § 5-6 første ledd at det vil kunne noteres derivater som ikke har andre finansielle instrumenter som underliggende, såfremt det foreligger en betydelig handel med betryggende prisfastsettelse i den eller de underliggende varer eller tjenester.

For øvrig viser departementet til at børsloven inneholder en rekke dispensasjonshjemler som vil kunne benyttes overfor markedsplasser for varederivater, i den utstrekning de nærmere vilkår for dispensasjon fra lovens hovedregler finnes å være oppfylt. Videre vil det kunne settes konsesjonsvilkår som utfyller eller supplerer de generelle reglene i børsloven dersom det er behov for dette i forhold til regulerte markedsplasser for varederivater. Børsloven må antas å gi en vid adgang til å sette slike konsesjonsvilkår, jf. nærmere omtale av dette i Ot.prp. nr. 73 (1999-2000) s. 40.