Ot.prp. nr. 54 (2000-2001)

Om lov om endringer i lov om domstolene og lov om fri rettshjelp mv. (postforkynning og utvidet adgang til fri sakførsel i Høyesterett mv.)

Til innholdsfortegnelse

6 Om adgang til å varsle sosialkontorene ved begjæring om fravikelse av fast eiendom

6.1 Forslaget i høringsbrevet

I høringsbrevet fra Justisdepartementet 28. september 1999 forslag nr. 10 om adgang til å varsle sosialkontorene ved begjæring om fravikelse av fast eiendom heter det:

«Adgang til å varsle sosialkontorene ved begjæring om fravikelse av fast eiendom

I saker etter tvangsfullbyrdelsesloven kapittel 11 om tvangsdekning i realregistrerte formuesgoder og kapittel 12 om tvangsdekning i adkomstdokument til leierett til bolig, kan namsretten varsle sosialkontoret når det er grunn til det. Dette følger direkte av tvangsfullbyrdelsesloven §§ 11-8 tredje ledd og 12-5 første ledd.

Loven sier ingenting om slik varsling i saker etter tvangsfullbyrdelsesloven kapittel 13 om tvangsfullbyrdelse av krav på annet enn penger. Slikt varsel kan særlig være aktuelt i saker om fravikelse av fast eiendom etter § 13-2 tredje ledd bokstav a). Det vil i praksis si utkastelse på grunn av misligholdt betaling av husleie. Hos namsmannen i Oslo følges den praksis at sosialkontoret varsles i slike saker. Praksisen er begrunnet i at de samme hensyn som ligger bak §§ 11-8 tredje ledd og 12-5 første ledd også gjør seg gjeldende ved fravikelse av fast eiendom. En fravikelse er en akutt situasjon for saksøkte, som ofte vil være nødt til å kontakte sosialkontoret for å få hjelp til å dekke forfalt leie eller til å skaffe et nytt sted å bo for seg selv og eventuelle familiemedlemmer. Det viser seg dessverre ofte at sosialkontoret kontaktes for sent til å avverge fravikelse eller til å skaffe et hensiktsmessig sted å bo. Et tidlig varsel til sosialkontoret vil i mange tilfeller kunne bedre saksøktes og eventuelle familiemedlemmers situasjon.

Justisdepartementet har i brev til namsmannen i Oslo uttalt at det er en god og forsvarlig praksis å varsle sosialkontoret når det er grunn til det i slike saker. For å sikre en mer enhetlig praksis over hele landet foreslås en lovendring, slik at adgangen til å varsle sosialkontoret fremgår uttrykkelig. Etter departementets syn bør ikke adgangen begrenses til å gjelde tilfeller som nevnt i § 13-2 tredje ledd bokstav a). Adgangen bør være generell og stå åpen også i andre tilfeller der namsmyndigheten finner det nødvendig ved fravikelse av fast eiendom.

På denne bakgrunn foreslås det at tvangsfullbyrdelsesloven § 13-6 om foreleggelse av begjæringen tilføyes et nytt tredje ledd:

«Ved begjæring om fravikelse av fast eiendom kan namsmyndigheten varsle sosialkontoret når det er grunn til det.»

Nåværende tredje ledd blir nytt fjerde ledd.»

6.2 Høringsinstansenes syn

Alle høringsinstansene som uttaler seg om spørsmålet, støtter forslaget. Dette gjelder Agder lagmannsrett, Trondheim byrett, Asker og Bærum herredsrett, Nord-Troms herredsrett, Namdal sorenskriverembete, Halden sorenskriverembete, Stjør- og Verdal sorenskriverembete, Inderøy sorenskriverembete, Senja sorenskriverembete, Romsdal sorenskriverembete, Hadeland og Land sorenskriverembete, Trondheim byfogdembete, Politiembetsmennenes Landsforening, Norges lensmannslag, Bodø politidistrikt, Den Norske Advokatforening, Kommunenes Sentralforbund, fylkesmannen i Nord-Trøndelag og Bergen kommune.

Politiembetsmennenes Landsforening tilføyer at den situasjonen som har ledet frem til fravikelsen ofte vil være godt kjent for sosialkontoret, og at det derfor vil kunne være begrenset hva sosialkontoret kan bidra med.

Trondheim byfogdembete viser til at det i NAMSAK under fravikelsessaker, ligger inne standardbrev til sosialkontoret.

Om utforming av bestemmelsen uttaler Inderøy sorenskriverembetefølgende:

«Heller ikke her har jeg innvendinger. Dog finner jeg at utkastet til nytt 3. ledd i tvangsfullbyrdelsesloven § 13-6 bør lyde:

Ved begjæring om fravikelse av fast eiendom bør namsmyndigheten varsle sosialkontoret når det er grunn til det.

På denne måten gis en oppfordring til namsmannen om å gi varsel.»

6.3 Departementets vurderinger

Departementet er etter høringen av den oppfatning at det bør innføres en varslingsregel.

I høringsrunden er departementet blitt gjort kjent med at det også enkelte andre steder enn i Oslo er praksis for å varsle sosialkontoret ved fravikelse av fast eiendom. Det anses imidlertid ønskelig med en lovendring slik at man oppnår en mer enhetlig praksis. Som fylkesmannen i Nord-Trøndelag nevner vil en slik regelendring gi sosialtjenesten bedre forutsetninger for å oppfylle sin plikt til å finne midlertidig husvære for dem som ikke klarer det selv, jf. sosialtjenesteloven § 4-5.

Departementet er enig med Inderøy sorenskriverembete i at tvangsfullbyrdelsesloven § 13-6 nytt tredje ledd bør utformes som en bør-regel. Namsmyndigheten gis med dette en oppfordring til å varsle sosialkontoret.