Ot.prp. nr. 57 (2002-2003)

Om lov om endringer i folketrygdloven (svangerskapspenger til selvstendig næringsdrivende)

Til innholdsfortegnelse

6 Merknader til de enkelte bestemmelsene

Til § 8-36

Den frivillige tilleggsforsikringen inkluderer i dag ikke svangerskapspenger. Endringene medfører at forsikringen nå også omfatter svangerskapspenger dersom forsikring er tegnet etter paragrafens første ledd bokstav b eller c. Forsikringen omfatter svangerskapspenger etter tilsvarende frist som gjelder for sykepenger. Det vil si at forsikringen dekker stønadstilfeller som oppstår først 4 uker etter at forsikringen er tegnet. Det vises til vilkårene i § 14-13 nytt annet ledd.

Til § 14-13

Endringen i første ledd er en tilpasning til begrepsbruken ellers i folketrygdloven.

Nytt andre ledd gir selvstendig næringsdrivende rett til svangerskapspenger dersom kvinnen har arbeid som medfører risiko for fosterets ve og vel. Vilkårene ligger nært opp til tilsvarende vilkår for arbeidstakere av hensyn til at selvstendig næringsdrivende skal ha et like godt vern som denne gruppen. Vilkårene er likevel ikke identiske. Som følge av at en selvstendig næringsdrivende ikke har en arbeidsgiver, er hun gitt noe utvidede plikter. I kravet om at risikofaktorene må være dokumentert ligger både at kvinnen selv må konkretisere risikofaktorene og at risikovurderingen er foretatt av lege eller jordmor. Bedriftshelsetjeneste kan benyttes ved behov, men det er ingen plikt til å benytte denne kompetansen. Det er videre den selvstendig næringsdrivende selv som må vurdere muligheten for tilrettelegging av arbeidet slik at risikofaktorene opphører. I dette ligger en plikt til å vurdere muligheten av å ta andre oppdrag som ikke medfører risiko. Frilansere gis rett til svangerskapspenger etter tilsvarende vilkår som selvstendig næringsdrivende jf. nytt annet ledd siste punktum.

Endringene i tredje ledd (nåværende andre ledd) sikrer at bestemmelsen også er anvendelig for selvstendig næringsdrivende og frilansere, og medfører ikke andre materielle endringer.

Fjerde ledd er endret slik at retten til svangerskapspenger inntrer fra det tidspunktet medlemmet må slutte i arbeid. Endringene har ingen konsekvenser for arbeidstakeres rettigheter. For denne gruppen skal bestemmelsen forstås slik at retten inntrer når hun er pålagt å slutte i arbeidet, jf. vilkårene i første ledd. For selvstendig næringsdrivende og frilansere skal bestemmelsen forstås slik at retten til svangerskapspenger inntrer når risikofaktorene er dokumentert og hun selv ikke har funnet det mulig å tilrettelegge sitt arbeid jf. nytt annet ledd. Det skal ikke gjelde ventetid for rett til svangerskapspenger.

Det følger av femte ledd at beregningen av svangerskapspengenes størrelse skal foretas på samme måte som for sykepenger. For selvstendig næringsdrivende betyr dette at det gis dekning med 65 prosent av beregningsgrunnlaget. For frilansere gis dekning med 100 prosent av beregningsgrunnlaget. Det ytes ikke svangerskapspenger for den del av inntekten som overstiger 6G. Henvisningen til sykepengekapittelet i femte ledd gjelder svangerskapspengenes størrelse og ikke tidspunktet for når retten oppstår.

Til bestemmelsen om ikrafttredelse

Endringene trer i kraft 1. juli 2003 og kommer til anvendelse for kvinner som fra dette tidspunktet oppfyller vilkårene for rett til svangerskapspenger. Dette gjelder selv om risikotilfellet er oppstått før ikrafttredelsestidspunktet.