Ot.prp. nr. 57 (2008-2009)

Om lov om endringer i lov 25. september 1992 nr. 107 om kommuner og fylkeskommuner (kjønnsbalanse i styrene i aksjeselskaper som er eid av kommuner)

Til innholdsfortegnelse

6 Ny utforming av kommunelovens regler om kjønnsrepresentasjon – harmonisering til øvrig regelverk

6.1 Høringsbrevets forslag

Kommuneloven inneholder regler om kjønnsbalanse i folkevalgte organer (§§ 36-37 og 38 a). Også likestillingsloven, lov om interkommunale selskaper samt en rekke andre lover inneholder krav til representasjon av begge kjønn. Reglene i kommuneloven er imidlertid noe annerledes utformet enn reglene i det øvrige regelverket, som alle sammen er like.

Departementet mente i høringsbrevet at reglene om kjønnsrepresentasjon i kommuneloven burde utformes på samme måte som det øvrige regelverket på dette området. Departementet anså det som hensiktsmessig at reglene som gjelder på området for kjønnsrepresentasjon er mest mulig like. En ulempe med reglene i kommuneloven er at de ikke i like stor grad som reglene i likestillingsloven angir konkret hvor mange representanter som skal velges fra det enkelte kjønn, se nærmere om dette under punkt 3.2.1 og punkt 3.3.1. Reglene i likestillingsloven mv. er lettere å forstå og forholde seg til enn det reglene i kommuneloven er. Det vil således være en lovteknisk bedre løsning at man angir det reelle antall av hvert kjønn som kreves for å oppfylle lovens krav. Kommunelovens 40-prosentkrav innebærer dessuten i realiteten et 50-prosentkrav dersom det skal velges fire, seks eller åtte medlemmer.

Det ble i høringsbrevet pekt på at i ett tilfelle vil kravene i kommuneloven til representasjon av begge kjønn i folkevalgte organer i praksis være noe strengere enn det som er tilfellet dersom en legger reglene i likestillingsloven til grunn. Ved avtalevalg etter reglene i kommuneloven § 38 a vil dette være tilfelle dersom det skal velges åtte medlemmer til organet. Etter reglene i kommuneloven skal det da velges fire kvinner og fire menn. Reglene i likestillingsloven § 21 stiller bare krav til at hvert kjønn skal være representert med minst tre medlemmer. Denne situasjonen vil i praksis ikke oppstå særlig ofte fordi folkevalgte organer normalt blir satt sammen av et ulikt antall medlemmer. Tilsvarende forskjell vil det bli for representasjon fra den enkelte liste dersom valget skjer som forholdsvalg. I praksis vil heller ikke denne situasjonen oppstå særlig ofte, da det er sjelden en liste vil bli representert med så mange som åtte medlemmer i et underordnet kommunalt organ.

Departementet foreslo på denne bakgrunn å endre utformingen av reglene om representasjon av begge kjønn i kommuneloven §§ 36-37 og 38 a, etter mønster av hvordan dette regelverket er utformet i likestillingsloven § 21.

6.1.1 Høringen

Svært få høringsinstanser har merknader til dette forslaget, men alle som uttaler seg, støtter departementets forslag i høringsbrevet.

Rælingen kommune uttaler:

«Rælingen kommune støtter forslaget til endringer i kommunelovens § 36 nr 2, § 37 nr 3 og § 38a nr 3 og tilpasninger i ordlyden i forhold til likestillingsloven.»

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har følgende merknad:

«Når det gjelder forslaget om å endre kommunelovens regler om kjønnsrepresentasjon, §§ 36-37 og 38 a, i tråd med bestemmelsen i likestillingsloven § 21, synes dette hensiktsmessig. Erfaringsmessig byr dagens bestemmelser på en del tolkningstvil i kommunene, og Fylkesmannen er derfor svært positiv til regler som er enklere å forstå, og således vil være enklere å anvende for kommunene.»

6.1.2 Departementets merknader

Departementets forslag i høringsbrevet om å utforme reglene om representasjon av begge kjønn i kommuneloven §§ 36-37 og 38 a, slik dette er gjort i likestillingsloven § 21, får støtte i høringen. Departementet fremmer på denne bakgrunn forslag til endringer i disse bestemmelsene i tråd med forslaget i høringsbrevet.

Til forsiden