Ot.prp. nr. 59 (1999-2000)

Om midlertidig lov om endring i lov 6. mai 1988 nr. 22 om lønnsplikt under permittering

Til innholdsfortegnelse

3 Bakgrunn

Det dramatiske fallet i oljeprisene i 1998 førte til at oljeselskapene revurderte sine investeringsplaner og strammet inn investeringsaktiviteten. Dette har ført til en vanskelig situasjon med omfattende permitterings- og oppsigelsesvarsler for offshoreverftene og den oljerelaterte leverandørindustrien. Problemene antas å være av midlertidig karakter fordi det forventes en økning i investeringsaktiviteten i løpet av 2001.

I budsjettinnstillingen for 2000 gikk et flertall i Kommunalkomiteen inn for en tiltaksplan rettet mot oljerelatert verfts- og leverandørindustri. Arbeidsmarkedsmyndighetenes innsats skal bestå i formidlingsbistand og en tiltaksinnsats på inntil 3000 plasser i 2000. Tiltakene skal tilrettelegges innenfor Arbeidsmarkedsopplæring (AMO) og Tilskudd til bedriftsintern opplæring (BIO). Regjeringen ble i tillegg bedt om å vurdere å innføre en dispensasjonshjemmel fra 52-ukers regelen i permitteringslønnsloven som kunne benyttes i konkrete enkelttilfeller der permitterte arbeidstakere deltar i kompetansegivende kurs arrangert av Arbeidsmarkedsetaten eller utdanningsmyndighetene. Hensikten med en eventuell dispensasjonsadgang skulle være å beholde viktig nøkkelkompetanse når bedriften har snarlig utsikt til nye oppdrag.

For å legge til rette for gjennomføringen av tiltaksplanen har Arbeids- og administrasjonsdepartementet endret reglene for arbeidsmarkedsopplæring (AMO) og fastsatt ny forskrift for Tilskudd til bedriftsintern opplæring (BIO). AMO kan nå gis som tilbud om utdanning på høyere nivå til permitterte og oppsagte arbeidstakere fra bedrifter som har omstillings- eller strukturproblemer av særlig alvorlig karakter. BIO-regelverket er endret både når det gjelder formål og målgruppe for at ordningen skal være mer hensiktsmessig i forhold til innsatsen overfor oljerelatert verfts- og leverandørindustri. I utformingen er det tatt hensyn til hvilke støtteformer og støttenivå EØS-regelverket tillater. Det er også opprettet en kontaktgruppe mellom Arbeidsdirektoratet og partene i arbeidslivet som skal følge utviklingen på arbeidsmarkedet innenfor denne bransjen, og som skal bistå i å utarbeide opplegg for arbeidsmarkedsmyndighetenes innsats.