Ot.prp. nr. 62 (2008-2009)

Om lov om endringer i energiloven

Til innholdsfortegnelse

6 Merknader til de enkelte lovforslagene

Til endringen i § 1-4

Endringen gjør unntak fra § 3-4 om tilknytningsplikt for statens anlegg, og er i tråd med de øvrige unntakene fra energiloven for disse anleggene. Som følge av den nye bestemmelsen om tilknytningsplikt, blir nåværende §§ 3-4 og 3-5 nye §§ 3-5 og 3-6 uten materielle endringer, og henvisningen i § 1-4 til § 3-5 endres til § 3-6. Ved Ot.prp. nr. 24 (2008-2009) er det fremmet forslag til endringer i energiloven hvor henvisningene i nåværende § 1-4 til nåværende §§ 7-2 og 7-3 foreslås endret som følge av endringslovens forslag om at nåværende kapittel 7 blir nytt kapittel 10. Den nye nummereringen legges til grunn for henvisninger i denne proposisjonen.

Til endringene i §§ 3-1 og 3-2

Om krav til eierskap til elektriske anlegg

Endringene innebærer at den konsesjonspliktige virksomheten også skal omfatte eierskap til elektriske anlegg i tillegg til å bygge og drive. Departementet mener det er viktig at konsesjonæren har sterk styring og kontroll med de elektriske anleggene av hensyn til oppfølging av beredskapsregelverket, andre samfunnsviktige funksjoner tilknyttet elektriske anlegg og for oppfølging av vilkår fastsatt i medhold av energiloven.

Krav om eierskap vil gjelde for elektriske anlegg etter energiloven § 3-1 og for anlegg under områdekonsesjonen etter energiloven § 3-2. Departementet peker på at konsesjon etter disse bestemmelsene som hovedregel i dag gis til ett selskap som både skal eie og drive anlegget. Departementet presiserer at denne hovedregelen ikke skal stå i veien for at det fortsatt skal være rom for fleksible og rasjonelle organiseringer av kraftproduksjon og kraftoverføring. Departementet viser her til merknadene foran under punkt 4.2.1.2.

Om krav til konsesjon for lavspente elektriske anlegg

Den foreslåtte endringen i § 3-1 første ledd første punktum innebærer at det kreves anleggskonsesjon også for lavspente elektriske anlegg. Det innebærer at ingen andre enn den som har anleggskonsesjon kan bygge, eie og drive også lavspente elektriske anlegg. Med lavspente elektriske anlegg menes både lavspente anlegg for produksjon, omforming, overføring og fordeling. I fordelingsnettet er grensesnittet i dag vanligvis klemme på husvegg, eller ved innføring gjennom grunnmur. Konsesjonsplikten vil normalt ikke omfatte installasjoner inne i bygg, med mindre det gjelder konsesjonærens fremføring til et avtalt punkt.

Forskriftshjemmelen i § 3-1 annet ledd vil benyttes til å justere energilovforskriftens bestemmelser om hva som er konsesjonspliktige anlegg for produksjon, omforming, overføring og fordeling av elektrisk energi. Departementet kan gjennom energilovforskriften unnta nærmere bestemte lavspenningsanlegg fra konsesjonsplikten. Dette vil for eksempel gjelde kundespesifikke lavspenningsanlegg hvor det ikke er flere boenheter eller fritidsboliger samlet bak et felles tilknytningspunkt eller gårds- og grendeverk uten høyspenningsanlegg som også leverer til eksterne kunder, og hvor den eksterne leveransen er av svært begrenset omfang. Departementet legger til grunn at dagens konsesjonsgrense skal videreføres hva gjelder nettilknytning av småkraftproduksjon.

Forslaget til endringer i § 3-2 gir hjemmel til å fastsette en nedre spenningsgrense for konsesjonspliktige anlegg. Det følger allerede av gjeldende rett at områdekonsesjonæren har en plikt til å knytte kundene til lavspent nettanlegg. Gjeldende rett gir imidlertid ikke områdekonsesjonæren noen enerett på bygging av lavspent nettanlegg. Endringen gir departementet gjennom forskrift hjemmel til å fastsette en nedre grense for konsesjonspliktige elektriske anlegg fra og med 230 V nominell spenning som skal inngå i områdekonsesjonen.

Til ny § 3-4 (Tilknytningsplikt)

Forslaget til ny § 3-4 om tilknytningsplikt innebærer at produksjon på alle nettnivå og forbruk også på regional- og sentralnettet gis en rett til å bli tilknyttet nettet. Målsettingen er bedret koordinering mellom nett, produksjon og forbruk. Investeringer i nett skal komme som en følge av konkrete produksjonsprosjekter eller forbruksetableringer.

Bestemmelsen om tilknytningsplikt for produksjon er ment å utløse samfunnsmessig rasjonelle nettinvesteringer, og gir hjemmel til å pålegge nettselskap å utrede, søke og eventuelt investere i nye nettanlegg. Dette vil gjelde nødvendige nettanlegg fra tilknytningspunktet frem til og med sentralnettet for alle berørte nettselskap. Den samme plikten til å utrede, omsøke og eventuelt investere i nett vil også gjelde produksjonsøkninger som medfører behov for investeringer i nett. Departementet kan gi unntak fra tilknytnings- og investeringsplikten for produksjon for tiltak som ikke er samfunnsmessig rasjonelle. Myndigheten til å gi unntak fra tilknytningsplikten for produksjon vil delegeres til NVE i tråd med det som er gjort for dispensasjon fra leveringsplikten. Departementet vil være klageinstans for NVEs vedtak.

Tilknytningsplikt for forbruk innebærer en lovfesting av dagens praksis. Forslaget innebærer en plikt til å tilknytte forbruk på alle nettnivåer. Dette vil gjelde nødvendige nettanlegg fra tilknytningspunktet frem til og med sentralnettet for alle berørte nettselskap. Den samme plikten til å utrede, omsøke og eventuelt investere i nett vil også gjelde forbruksøkninger som medfører behov for investeringer i nett. Departementet kan i ekstraordinære tilfeller gi unntak fra tilknytnings- og investeringsplikten for forbruk.

Adgangen til å få unntak fra tilknytningsplikten for forbruk er ment å være en sikkerhetsventil som kan komme til anvendelse i helt spesielle situasjoner, når det gjelder for eksempel kraftsystemet eller kraftbalansen regionalt eller nasjonalt.

Som følge av den nye bestemmelsen om tilknytningsplikt, blir nåværende §§ 3-4 og 3-5 nye §§ 3-5 og 3-6 uten materielle endringer.

Til endringen i § 5-1 første ledd første punktum

Forslaget til endring i § 5-1 innebærer at det kreves konsesjon for å eie fjernvarmeanlegg. Den konsesjonspliktige virksomheten omfatter dermed bygging, eierskap og drift av fjernvarmeanlegg. Det vises for øvrig til merknadene til §§ 3-1 og 3-2 og til punkt 4.2.1.2.

Til forsiden