Ot.prp. nr. 64 (2008-2009)

Om lov om endringer i lov 19. juni 1997 nr. 82 om pass (elektronisk lagring av biometrisk personinformasjon i form av fingeravtrykk i pass m.m.)

Til innholdsfortegnelse

7 Merknader til de enkelte bestemmelsene

Til endring i § 1 tredje ledd (rett til pass)

Det gis et tillegg i bestemmelsen slik at bestemmelsen også gjelder reisebevis for flyktninger utstedt i medhold av lov 24. juni 1988 nr. 64 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her, jf. § 19.

Til endring i § 6 annet ledd (elektronisk lagring av biometri for verifisering)

Etter eksisterende § 6 annet ledd, slik den lyder etter endringene i passloven av 17. juni 2005, omfatter kravet om elektronisk lagring av biometriske persondata kun ansiktsfoto. For å implementere EU-forordningen av 13. desember 2004, sammenholdt med EU kommisjonenes vedtak av 28. juni 2006 om de tekniske spesifikasjoner for blant annet biometrisk personinformasjon, gis bestemmelsen en hjemmel for lagring av fingeravtrykk, det vil si avtrykket av to fingre. I § 6 tredje ledd, slik den lyder etter lovendringen av 17. juni 2005, er det bestemt at hensynet til ekthet, integritet og konfidensialitet skal ivaretas. Dette sikres gjennom blant annet de teknologiske løsninger, og ansvarliggjøring gjennom organisatoriske og rutinemessige løsninger.

Til endring i § 6 fjerde ledd (forbud mot endring av passet)

Etter nåværende ordlyd er det ikke tillatt for passinnehaver å endre «... passets utseende.» Forbudet mot endringer bør også omfatte passets innhold. I de elektroniske passene vil viktig informasjon blant annet om passinnehaver, være lagret elektronisk og uten at det har betydning for passets utseende. Forslaget innebærer en presisering av nåværende ordlyd, men uten prinsipiell betydning for bestemmelsens innhold og rekkevidde.

Videre gis et nytt fjerde punktum i § 6 fjerde ledd som presiserer at pass som er registrert tapt ikke må tas i bruk på ny. Dette er en presisering av gjeldende rett, og medfører ingen realitetsendring.

Til endring i § 6a første ledd (rett til innsyn i og retting av biometrisk informasjon om seg selv og sletting av biometrisk informasjon innhentet for utstedelse av pass og til gjennomføring av passkontroll (verifikasjon) mv.)

Det gis et tillegg i bestemmelsen slik at den også omfatter passinnehavers rett til innsyn i passregisteret mv.

Til endring i § 6a tredje ledd (rett til innsyn i og retting av biometrisk informasjon om seg selv og sletting av biometrisk informasjon innhentet for utstedelse av pass og til gjennomføring av passkontroll (verifikasjon) mv.)

Bestemmelsen utvides slik at den, i tillegg til å gi hjemmel for innhenting av biometrisk informasjon i form av ansiktsbilde, også gir hjemmel for å innhente biometrisk informasjon i form av fingeravtrykk fra reisende som passerer grensekontrollsted eller annet kontrollsted for kontroll av reisedokumenter.

Til ny § 6a femte ledd (forholdet til arkivloven)

Som nytt femte ledd tas inn presisering av forholdet til lov 4. desember 1992 nr. 126 om arkiv. Det tas altså ikke sikte på noen utvidelse av anvendelsesområdet til arkivloven.

Hovedregelen etter arkivloven § 9 bokstav c er at offentlig arkivmateriale ikke kan kasseres, herunder slettes, uten i samsvar med bestemmelser i medhold av arkivloven eller etter særskilt samtykke fra Riksarkivaren. Kassasjon i arkivlovens forstand innebærer at arkivmateriale som har hatt verdi som dokumentasjon eller har vært gjenstand for saksbehandling, blir tatt ut av arkivet og slettet eller destruert, jf. forskrift 11. desember 1998 nr. 1193 om offentlige arkiver § 3-18 annet ledd.

Hovedregelen i arkivloven § 9 bokstav d er at retting av opplysninger skal skje slik at tidligere opplysninger fortsatt skal synes, dersom disse har hatt betydning for saksbehandling og vedtak, eller berører andre forhold som bør kunne dokumenteres.

Til ny § 8 annet ledd (registrering av persondata i passregisteret)

Det inntas en konkret oppregning av hvilken informasjon som kan registreres i passregisteret. Dette vil for det første omfatte all informasjon som er inntatt i og er visuelt synlig i passet. Ved bruk av registeret ved identitetskontroll (grensekontroll) er det også viktig at det registreres opplysninger om øyenfarge og hårfarge i registeret. I tillegg kommer opplysninger knyttet til søknaden og den administrative behandlingen av denne, mottaksadresse for passet, samt historiske data i forbindelse med utstedelse av tidligere pass.

Nåværende § 8 annet ledd oppheves.

Til ny § 8 tredje ledd (registrering av biometrisk informasjon)

Det hjemles at biometrisk informasjon i form av signatur og ansiktsfoto skal kunne lagres i passregisteret.

Det presiseres at selv om det gis anvisning på at biometrisk informasjon «kan» inntas i registeret, er det ikke valgfritt for den enkelte passinnehaver å avgi biometrisk informasjon. Utgangspunktet er at biometrisk informasjon fra alle passinnehavere skal være lagret i det sentrale registeret, men at det er unntak for blant annet nødpass.

Til ny § 8 fjerde ledd (tilgang til passregisteret)

Det er passmyndigheten, Kripos og norsk grensekontrollmyndighet som skal ha tilgang til registeret. Andre offentlige myndigheter eller private institusjoner må eventuelt gå gjennom en passmyndighet for å få bekreftet informasjon knyttet for eksempel til et pass som er presentert som legitimasjon.

Til ny § 8 femte ledd (forvaltning av registeret)

Bestemmelsen forutsetter at det også kan inntas behandlingsdata som ikke er relaterte til personen passet er utstedt til. Dette kan for eksempel være opplysninger om saksbehandlingen og saksbehandlere.

Til ny § 8 sjette ledd (behandlingsansvarlig)

Politidirektoratet er i dag behandlingsansvarlig for passregisteret. Dette bør komme direkte til uttrykk i loven. Hvert enkelt passkontor (politistasjoner, lensmannskontorer) og utenriksstasjoner med passutstedelsesmyndighet registrerer personopplysninger i passregisteret. Registrering av tapte og stjålne pass skjer også ved søkerstedene.

Kripos er sentralt kontaktpunkt for henvendelser fra andre lands myndigheter.

Til endringer i nåværende § 8 tredje ledd og nytt sjuende ledd (midlertidig passregister)

Det foreslås en tilstramming i hjemmelen til å etablere lokale passregistre slik at dette kun omfatter midlertidig passregister, og at Politidirektoratet gis et ansvar for å gi nærmere regler. Dette kan for eksempel være aktuelt der det etableres passutstedelse på et sted uten direkte tilgang til det sentrale passregisteret.

Til ny § 8 åttende ledd (diplomatpass, spesialpass, tjenestepass)

Passloven § 8 gjelder også for diplomatpass, spesialpass og tjenestepass, jf. § 1 annet ledd. Det presiseres i lovteksten at Utenriksdepartementet i forbindelse med utstedelse av denne type pass, kan fastsette i forskrift at det kan registreres andre opplysninger i passregisteret enn det som fremgår av passloven § 8.

Ikrafttredelse

Det foreslås at loven trer i kraft straks.

Til forsiden