Ot.prp. nr. 8 (2004-2005)

Om lov om endringer i midlertidig lov 2. juli 2004 nr. 64 om prøveordning med lokaler for injeksjon av narkotika (sprøyteromsordning) m.m.

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunnen for lovforslaget

2.1 Stortingets behandling av sprøyteromsloven

Regjeringen la 2. april 2004 frem et forslag i Ot. prp. nr. 56 (2003-2004) til en midlertidig lov om prøveordninger med lokaler for injeksjon av narkotika (sprøyteromsordning). Formålet med loven var å gjøre det mulig å gjennomføre en tidsbegrenset prøveordning med sprøyterom, og å få erfaringsgrunnlag til å vurdere effekten av sprøyterom. For å gi et tilstrekkelig grunnlag for å kunne ta stilling til lovforslaget, ble det i proposisjonen også redegjort for hovedinnholdet i utkastet til forskrifter om sprøyteromsordningens nærmere utforming. Et foreløpig utkast til forskrifter ble også vedlagt proposisjonen.

Fremleggelsen av proposisjonen var en oppfølgning av Stortingets vedtak nr. 642 av 20. juni 2003 der Regjeringen ble bedt om å foreslå lovendringer som legger til rette for forsøk med sprøyterom. Forslagene i proposisjonen ble sendt på høring.

Justiskomiteens innstilling om midlertidig lov om prøveordninger med lokaler for injeksjon av narkotika (Innst. O. nr. 104 (2003-2004)) ble behandlet i Odelstinget 14. juni 2004 og i Lagtinget 17. juni 2004. Lovforslaget i Ot.prp. nr. 56 (2003-2004) ble vedtatt i Stortinget og senere sanksjoner som midlertidig lov 2. juli 2004 nr. 64 om prøveordning med lokaler for injeksjon av narkotika (sprøyteromsordning).

Før justiskomiteen avga sin innstilling, ble komiteens utkast til innstilling oversendt sosialkomiteen til uttalelse. Sosialkomiteen avga sin uttalelse i brev av 8. juni 2004.

Et flertall i justiskomiteen gikk inn for endringer på flere punkter i forhold til regjeringens forslag. Blant annet mente flertallet at sprøyteromsordningen skulle bemannes med både sosial- og helsefaglig personell, at det ikke skulle stilles som vilkår for lovlig adgang til tjenesten at en ikke var deltaker i legemiddelassistert rehabilitering (LAR), at formålet med registreringen i sprøyterommet bare skulle være evalueringen av ordningen og at det skulle åpnes for at brukerne skulle kunne bistå hverandre med sprøytesettingen. Videre uttalte flertallet seg blant annet om utformingen av lokalene, åpningstider og personalets oppgaver.

For å kunne gjennomføre disse endringene er det nødvendig å endre sprøyteromsloven og utkastet til forskrifter som var vedlagt proposisjonen. Stortinget fattet derfor 17. juni 2004 følgende anmodningsvedtak nr. 544:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at nødvendige lovendringer og forskrifter kommer på plass slik at sprøyterommene kan tas i bruk fra 1. januar 2005.»

Forslagene i denne proposisjonen er en oppfølgning av dette vedtaket.

2.2 Utkast til forskrifter

Stortinget fattet 17. juni 2004 også følgende anmodningsvedtak nr. 543:

«Stortinget ber Regjeringen om å bli orientert på egnet måte om forskrift om sprøyterom før de trer i kraft.»

Utkast til forskrifter med hjemmel i sprøyteromsloven § 6 om den nærmere utformingen av ordningen er derfor vedlagt denne proposisjonen. De endringene som er foretatt i utkastet til forskrifter i forhold til det foreløpige utkastet som var vedlagt Ot. prp. nr. 56 (2003-2004), er nærmere omtalt under kapittel 4.

2.3 Høring

Forut for fremleggelsen av Ot. prp. nr. 56 (2003-2004) sendte Sosialdepartementet, Helsedepartementet og Justisdepartementet på høring forslag til en særlov om forsøksordning med lokaler for intravenøs bruk av narkotika (sprøyterom). Forslag til forskrifter om gjennomføringen av ordningen var også en del av høringen. Resultatet av denne høringen var del av grunnlaget for forslaget i Ot. prp. nr. 56 (2003-2004). Forslagene i herværende proposisjon er en direkte oppfølgning av Stortingets behandling av forslagene i Ot. prp. nr. 56 (2003-2004). Departementet har derfor ikke funnet grunn til å sende problemstillingene på ny høring.

Til forsiden