Ot.prp. nr. 92 (2001-2002)

Om lov om e-pengeforetak

Til innholdsfortegnelse

7 Straff

7.1 EØS-rett

Verken e-pengedirektivet eller bankdirektivet har bestemmelser om straff for overtredelse av bestemmelser i direktivene.

7.2 Kredittilsynets forslag

Kredittilsynet foreslår i høringsutkastet § 11-1 en bestemmelse om straff for overtredelse av loven eller bestemmelser gitt i medhold av loven. Straffen for overtredelse er bøter, og bestemmelsen rammer både forsettlig og uaktsom overtredelse av bestemmelsene.

Av høringsutkastet fremgår at Kredittilsynet ikke har foretatt en fullstendig vurdering av verken behovet for straff, straffenivå eller andre særskilte strafferettslige spørsmål som medvirkning, påtalevilkår, foreldelse osv. Av denne grunn er ikke forslaget til en bestemmelse om straff en endelig tilråding fra Kredittilsynet. Kredittilsynet henviser til den danske lovens § 34, som Kredittilsynet antar vil være retningsgivende for den norske loven.

7.3 Høringsinstansenes merknader

Etter Justisdepartementetssyn må straffebestemmelsen vurderes nærmere:

«Det fremgår av høringsnotatet s. 11 at Kredittilsynet «av kapasitetshensyn ikke har foretatt en fullstendig gjennomgang av lovens bestemmelser med sikte på å vurdere behovet for straff og ev. straffenivået». Det gis samme sted uttrykk for at man heller ikke har vurdert andre strafferettslige spørsmål som lovforslaget reiser. Likevel foreslår man en straffebestemmelse som rammer enhver forsettlig eller uaktsomt overtredelse av loven.

Etter Justisdepartementets syn er dette lite tilfredsstillende. Straff er samfunnets skarpeste reaksjon, og skal av flere grunner ikke brukes i større utstrekning enn det reelt sett er behov for, jf. Lovteknikk og lovforberedelse s. 136-137. Det bør derfor vurderes nærmere om området for det straffbare kan gjøres snevrere, og om det i relasjon til enkelte bestemmelser kan være tilstrekkelig å ramme forsettlige overtredelser.»

7.4 Departementets vurdering

Departementet anser at hensynet til prevensjon tilsier at det i loven oppstilles en bestemmelse om straff for brudd på de bestemmelsene i loven som pålegger plikt. Etter departementets vurdering vil bøtestraff virke tilstrekkelig avskrekkende, og representere en tilstrekkelig sanksjon i forhold til de bestemmelser som foreslås strafferegulert. I den forbindelse legges det også vekt på at bøtestraffen kan avpasses etter lovbruddets karakter. Departementet foreslår videre at det i straffebestemmelsen tas inn hvilke bestemmelser den gjelder for.

Det har i nyere særlovgivning vært vanlig å presisere at medvirkning også straffes etter bestemmelsen. Departementet foreslår at slikt særskilt medvirkningstillegg også tas inn i lovforslagets straffebestemmelse.

Dersom overtredelse av noen av lovens bestemmelser rammes av en annen og strengere straffebestemmelse, vil det foreligge idealkonkurrens. Straffelovens § 62 bestemmer at strafferammen skjerpes i slike tilfeller. For å utelukke dette, kan man, slik Kredittilsynet har gjort i høringsutkastet, tilføye et forbehold i bestemmelsen. Etter departementets mening, bør bestemmelsen inneholde et slikt forbehold. Det er først og fremst meningen å ramme forhold som ikke er regulert i andre straffebestemmelser. Departementet legger til grunn at dersom forholdet skulle rammes av en strengere straffebestemmelse, vil denne i tilstrekkelig grad regulere overtredelsen.

Departementet foreslår en straffebestemmelse som tas inn i lovforslagets § 8-3.

Til forsiden