Prop. 104 S (2011–2012)

Reindriftsavtalen 2012/2013, og endringer i statsbudsjettet for 2012 m.m.

Til innholdsfortegnelse

5 Nærmere om Reindriftsavtalen 2012/2013

5.1 Økonomisk ramme og periode

Det foreslås at bevilgningen for Reindriftsavtalen 2012/2013 settes til 104,5 mill kroner. Avtalen vil tre i kraft 1. juli 2012 og gjelde til 30. juni 2013. Reindriftsavtalens økonomiske ramme og fordeling gjelder budsjettåret 2013. Bevilgningene innarbeides i statsbudsjettet på ordinær måte gjennom Prop. 1 S (2012-2013) for Landbruks- og matdepartementet. Foreliggende proposisjon om reindriftsavtalen fremmes som tidligere for behandling i vårsesjonen.

5.2 Priser

Fram til og med Reindriftsavtalen 2001/2002 definerte man en målpris for reinkjøtt. Målprisen var ikke en maksimalpris, men en pris som avtalepartene mente var mulig å oppnå i markedet under de aktuelle markedsforhold. Importvernet for reinkjøtt var koblet til reindriftsavtalens målprissystem ved at målprisen var styrende for utløsning av administrativ tollnedsettelse, og størrelsen på tollsatsene ved slik nedsettelse. Under forhandlingene om Reindriftsavtalen 2002/2003 ble imidlertid avtalepartene enige om å oppheve målprisen for reinkjøtt fra og med dette avtaleåret. Dette innebærer fri prisdannelse for reinkjøtt innenfor den beskyttelse importvernet gir. Denne ordningen videreføres for Reindriftsavtalen 2012/2013. Det vises til nærmere omtale av importordninger under punkt 5.7.

5.3 Utviklings- og investeringstiltak

5.3.1 Styret for RUF

I forbindelse med forhandlingene om Reindriftsavtalen 2010/2011 ble det protokollført at styret for RUF skal ha fire medlemmer og oppnevnes for 2 år. Videre at partene er enige om at nåværende leder av Reindriftsstyret oppnevnes som leder av RUF-styret. For øvrig oppnevner LMD en representant, og NRL oppnevner to representanter. For at styret skal være beslutningsdyktig, gis lederen dobbeltstemme.

Funksjonstiden til det sittende styret går ut 30. juni 2012. Avtalepartene er enige om at nytt styre oppnevnes slik at dette er operativt fra 1. juli 2012. Oppnevningen skal skje etter gjeldende og omforente prinsipper fra forhandlingene om Reindriftsavtalen 2010/2011.

Det sittende RUF-styret har reist spørsmål om deres ansvar i forhold til signering og avleggelse av det årlige regnskapet. Bakgrunnen for dette er at styret disponerer kun mindre deler av den totale bevilgningen til RUF og har ikke et virksomhetsansvar. Landbruks- og matdepartementet har besluttet at RUF-styret fra og med 2011 ikke behandler årsregnskapet. Dette innebærer at Reindriftsforvaltningen blir ansvarlig for hele regnskapet. Tilsvarende ordning er praktisert for Landbrukets utviklingsfond, der Statens landbruksforvaltning er ansvarlig for regnskapet.

5.3.2 Strategisk plan

For å legge til rette for økt slakting og økt omsetning av reinkjøtt, er det viktig at det skjer en samordning av reindriftsavtalens virkemidler. Dagens slakteri- og videreforedlingsstruktur er ikke optimal. Videre har kapasitetsutnyttelsen ved flere av bedriftene vært begrenset de siste årene. Dette har flere årsaker, men svak økonomi er en hovedårsak hos flere av bedriftene.

Med bakgrunn i de siste års utfordringer knyttet til manglende mulighet for levering av slakterein, er avtalepartene enige om at RUF-styret har særlig oppmerksomhet mot, og prioriterer tiltak som sikrer en mest mulig effektiv slaktestruktur i samtlige av reindriftsområdene.

Med dette som utgangspunkt skal RUF-styret utarbeide en strategisk plan for fremtidige prioriteringer både når det gjelder slakteanlegg og annen infrastruktur. Ved utarbeidelsen vil det være sentralt å ta utgangspunkt i de kartlegginger som har funnet sted når det gjelder slakteribedriftene, samt at planen samordnes med VSP-rein og Markedsutvalgets arbeid.

Planen skal legges fram for avtalepartene til godkjenning i forbindelse med forskriftsmøtet i juni 2012.

5.3.3 Økonomisk ramme

For 2013 foreslås en økning av bevilgningen til RUF fra 32,8 mill. kroner til 34,1 mill. kroner. Ut fra fondets økonomiske situasjon, foreslås tildelingsrammen for 2013 satt lik bevilgningsrammen. Avtalepartene legger til grunn at RUF-styret skal utøve sin myndighet med utgangspunkt i tildelingsrammen, og at styret selv legger opp til en plan for disponering av ikke-øremerkede midler som kan understøtte målsettingene for reindriftspolitikken. Så fremt annet ikke er bestemt av avtalepartene, skal frigjøring av tidligere gitte bevilgninger over fondet inngå som en styrking av fondets egenkapital.

5.3.4 Kvinnerettede tiltak

Avsetningen på 1,0 mill. kroner til kvinnerettede tiltak opprettholdes.

Arbeidet med likestilling i reindriften krever innsats fra flere aktører. Dette gjelder både fra det offentlige ved utforming av virkemidler, fra næringen selv og fra næringsorganisasjonen.

Gjennom flere år har forhandlingspartene satt temaet likestilling på dagsorden. Det har i den forbindelse blitt etablert ulike ordninger, for eksempel gjennom høyere tilskudd til siidaandeler der en kvinne står som eneste leder, tilskudd ved avløsning ved svangerskap/fødsel, ektefelle-/samboertillegg, innretningen av fagbrevordningen. I tillegg er det hvert år satt av midler til kvinnerettede tiltak over reindriftsavtalen som forvaltes av Reindriftsforvaltningen.

Avtalepartene ser det som viktig at man fortsatt benytter ulike virkemidler for å oppnå økt likestilling i reindriften. Selv om et slikt arbeid må settes i et mer langsiktig perspektiv, er det viktig at det arbeides kontinuerlig med målrettede tiltak. De øremerkede kvinnerettede midler gir muligheter for et slikt arbeid. Reindriftsforvaltningen skal foreta en gjennomgang av retningslinjene for bruk av kvinnemidlene. Retningslinjene vil bli behandlet av RUF-styret. De nye retningslinjene skal danne grunnlaget for bruk av de fremtidige kvinnerettede midlene.

Med bakgrunn i bl.a. rapporten ”Likestilling i reindriften”, har avtalepartene blitt enige om følgende oppfølgingstiltak:

  • Ved utarbeidelsen av strateginotatet til Reinprogrammet er det viktig å ha stor oppmerksomhet på tiltak som er særlig innrettet mot kvinner.

  • Pensjonspoeng har betydning for valg av arbeidsforhold. NRL skal initiere et prosjekt for å få kartlagt muligheter for og utfordringer ved etablering av en egen pensjonsgarantiordning i reindriften som i folketrygdregelverket. Ved utarbeidelsen av forskriftene for Reindriftsavtalen 2012/2013 skal man sikre samme fleksibilitet i regleverket for avløsning ved svangerskap og fødsel og de generelle lovpålagte permisjonstider.

  • Ved NILFs gjennomgang av de kostnadssenkende og direkte tilskuddene skal det foretas en vurdering om de kvinnerettede tiltakene over Reindriftsavtalen har fungert etter hensikten. Videre skal NILF vurdere justeringer av dagens ordninger og mulige andre tiltak, som kan styrke kvinnens posisjon i reindriften.

  • I enkelte tilfeller er situasjonen slik at den ene ektefellen ikke får nyttiggjort seg av reindriftsfradraget. Praksisen er uavhengig av om ektefellene har hver sin siidaandel og rein i eget merke. Sett ut fra et likestillingsperspektiv er avtalepartene enige om at denne praksisen er uheldig. Departementet skal ta saken opp med Skattedirektoratet med sikte på å få endret denne praksisen.

5.3.5 Forskning og utvikling

Avtalepartene er enige om at det ikke øremerkes midler til forskning og veiledning i 2012. Det forutsettes at RUF-styret snarlig avklarer årets avsetting. Denne avsettingen skal inkludere 300.000 kroner til finansiering av NRLs andel i prosjektet ”Reindriftens hverdag”.

Prosjektet ”Reindriftens hverdag” har sin bakgrunn i at økt press på reinbeitearealer, store tap av tamrein til rovvilt, fordommer mot reindriftsnæringen og reindriftens rettsgrunnlag har bidratt til negativ innvirkning på enkelte reindriftsutøveres psykiske helse. I den forbindelse har NRL og Samisk nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsevern inngått en samarbeidsavtale om å gjennomføre et forskningsprosjekt om belastningsfaktorer som kan påvirke psykisk helse hos reindriftsutøvere i Norge.

RUF-styret skal utarbeide en ny strategisk plan for bruk av forskningsmidler over reindriftsavtalen. Avtalepartene er enige om at følgende hovedområder skal prioriteres når ny plan utarbeides:

  • arealbruk

  • rein / dyrerelaterte forhold

  • bærekraftig utvikling og institusjonelle endringsprosesser

  • drift og produksjon

  • samfunnsforhold / sosiokulturelle forhold i næringa

5.3.6 Sametingets tilskuddsordninger til næringsutvikling/STN

Det har de senere år vært avsatt midler fra RUF til Sametingets tilskuddsordninger til næringsutvikling/STN for å støtte opp under kombinasjonsnæringer hvor reindrift inngår. Formålet med overføringen er å øke den reelle verdiskapingen i tilknytning til reindriftsnæringen. Overføringen er som tidligere år satt til 2,0 mill. kroner.

5.3.7 Konfliktforebyggende tiltak

I ”Forskrift om tilskudd til konfliktforebyggende tiltak i forholdet mellom reindrift og annen berørt part”, er administrasjonen og avgjørelsesmyndigheten lagt til Innovasjon Norge, avd Troms, og med Landbruks- og matdepartementet som klageinstans. Avsetningen er økt med 50.000 kroner til 1,45 mill. kroner. Økningen skal dekke kostnadene til administrasjon av ordningen i Innovasjon Norge.

5.3.8 Reinprogrammet

Avtalepartene er enige om at dagens VSP-rein avvikles, og at det blir etablert et program for reindriften tilsvarende Lokalmatprogrammet som er finansiert over jordbruksavtalen og driftet av Innovasjon Norge. Et tilpasset program for reinbedriftene må sikre ivaretakelse av disse bedriftene sine utfordringer. Samtidig skal reiselivsbasert næringsutvikling i reindriften, samt samarbeidstiltak mellom reindriften og foredlingsbedrifter inngå i programmet.

Det settes av 8,0 mill. kroner over RUF til det nye Reinprogrammet. Bevilgningen skal også dekke administrasjon av ordningen i Innovasjon Norge.

Det legges til grunn at programmet forankres sentralt i Innovasjon Norge.

Programmet ledes av en styringsgruppe oppnevnt av LMD og består av 5 medlemmer:

  • 2 representanter fra LMD

  • 2 representanter fra NRL

  • 1 representant fra Sametinget

Styringsgruppen oppnevnes for 3 år. NRL leder styringsgruppen.

Avtalepartene er enige om at Landbruks- og matdepartementet i samarbeid med NRL og Sametinget utarbeider et strategidokument for et framtidig program for reinbedriftene. Strategidokumentet legges fram og behandles av avtalepartene i forbindelse med forskriftsmøtet i mai/juni 2012, slik at nytt program kan være operativt høsten 2012.

5.3.9 Fagbrevordningen

Det settes av 2,0 mill. kroner til fagbrevordningen. Reindriftsforvaltningen utbetaler bevilgningen på grunnlag av oversendt årsrapport og revisorgodkjent regnskap for siste driftsår, samt budsjett og planer for 2012/2013. Kontingentinntekter og eventuelle tilskudd/refusjoner/inntekter fra andre institusjoner/departementer skal spesifiseres både i regnskap og budsjett. Bevilgningen skal dekke lønn til lærlinger, forsikringer, reiser samt drift av opplæringskontoret. Som et ledd i arbeidet med å styrke kvinnenes stilling i reindriften, skal opplæringskontoret videreføre prioriteringen av kvinner både blant kommende lærlinger og instruktører.

Avtalepartene er enige om at fagbrevordningen er en viktig ordning. Imidlertid er partene fortsatt av den mening at ordningen bør fases ut av reindriftsavtalen når annen finansiering er etablert. Avtalepartene forutsetter at Opplæringskontoret skal arbeide aktivt med dette som siktemål.

5.3.10 Markedstiltak

Det settes av 4,1 mill. kroner til Markedsutvalget for reinsdyrkjøtt. Hovedoppgaven for Markedsutvalget er å sikre norsk reinkjøtt positiv oppmerksomhet og kjøpsutløsende adferd hos sluttbruker. I tillegg skal Markedsutvalget ta på seg formidling av markedsrelevante problemstillinger til andre aktører.

Avtalepartene slutter seg til Markedsutvalgets aktivitetsplan og revidert budsjett for 2012. I tillegg skal Markedsutvalget, med bakgrunn i avviklingen av VSP-rein, gjennomføre to seminarer for reinkjøttbransjen i løpet av avtaleåret 2012/2013. Seminarene skal bidra til økt kompetanse, og er en viktig arena for nettverksbygging og kunnskapsutveksling.

Med bakgrunn i den utfordrende markedssituasjonen og stor aktivitet i Markedsutvalget, vil arbeidsbelastningen til enkelte av utvalgets medlemmer bli større enn hva som var tiltenkt da utvalget ble oppnevnt. Avtalepartene er derfor enige om at Markedsutvalget gis mulighet til å omdisponere 200.000 kroner i budsjettet for 2012 for å kompensere ekstra arbeidsbelastning og økt reiseaktivitet. Kompensasjonen skal være knyttet til arbeidet med Markedshåndboken, utvikling av ny grafisk profil, samt utviklingen av nye kommunikasjonselementer. Utvalget skal sammen med sekretariatet, avgjøre hvem som skal gis en kompensasjon og størrelsen på kompensasjonen.

Markedsutvalget har under arbeid en rekke prosjekter for å sikre bl.a. en mer rettet og forutsigbar markedsføring av reinsdyrkjøtt. For å legge til rette for at det sittende Markedsutvalget får sluttført sitt arbeid, prolongeres utvalgets funksjonstid med ett år fram til 1. juli 2013.

Videre skal Markedsutvalget fortsatt benytte Opplysningskontoret for egg og kjøtt (OEK) som strategisk samarbeidspartner til gjennomføring av valgte generiske markedsaktiviteter. Det vises til kapittel 4.4 for nærmere omtale av markedsforhold.

5.3.11 Pramming av rein

Avtalepartene ble ved Reindriftsavtaleforhandlingene for 2010/2011 enige om at pramming av rein fremdeles skal administreres av staten ved Reindriftsforvaltningen, og at kostnadene ved prammingen skal dekkes over Reindriftsavtalen.

I mars 2011 ble det inngått en ny avtale med Seaworks for fremtidig pramming av rein. Avtalen gjelder fra underskriftsdato + 2 år med oppdragsgiverstyrt mulighet for prolongering en eller flere ganger inntil totalt 4 år.

For Reindriftsavtalen 2012/2013 settes det av 5,3 mill. kroner for å dekke kostnadene til pramming.

5.3.12 Gjeterhytter og andre reindriftsanlegg

Det øremerkes ingen avsetning til gjeterhytter. Gjeldende regelverk og satser for tilskudd til gjeterhytter og andre reindriftsanlegg videreføres. Det legges til grunn at man også fremover gir den enkelte søknad en særskilt behandling. Det kan kun gis tilskudd til de hytter som er tatt inn i de godkjente bruksreglene. For øvrig vises det til punkt 5.3.2 Strategisk plan.

5.3.13 Innløsning av siidaandel

Med bakgrunn i ny reindriftslov og det forhold at distriktene har fått behandlet sine bruksregler av styringsorganene, avvikles ordningen med innløsning av siidaandeler.

5.3.14 Lærings- og omsorgsbaserte tjenester

Partene er enige om å etablere en egen ordning for lærings- og omsorgsbaserte tjenester i reindriften. Med de sterke tradisjonene for å innlemme hele familien i driften, kan næringen være en god arena for blant annet læring og omsorg. Allerede i dag er det barnehager og skoleklasser som har anledning til å se og lære mer om ulike aktiviteter knyttet til reindrift. Det er stort behov for lærings- og omsorgsbaserte tjenester i samfunnet, og reindriften kan være en aktuell arena for å imøtekomme dette behovet. Avtalepartene mener det finnes et stort potensial for å utvikle slike tjenester i reindriften tilpasset behovet til aktuelle brukere.

Avtalepartene ser på lærings- og omsorgsbaserte tjenester også som et næringsrettet tiltak og en mulighet for reindriften til økt inntjening. I tillegg vil en slik ordning bidra til å bygge et positivt omdømme omkring reindriften. Ordningen skal være tilpasset næringens kultur- og særegenhet. Det etableres en bredt sammensatt prosjektgruppe under ledelse av LMD for utvikling av ordningen. Utover LMD skal NRL, Sametinget og FAD være representert i gruppen. Rapport fra gruppens arbeid skal oversendes avtalepartene innen 1. oktober 2012.

5.3.15 Gjennomgang av situasjonen i Nordland, Troms og Nord-Trøndelag med sikte på økt produktivitet

I forbindelse med forhandlingene ble avtalepartene enige om å sette ned en partsammensatt arbeidsgruppe som skal foreta en gjennomgang av situasjonen i Nordland og Troms med sikte på økt produktivitet. Med bakgrunn i at også Nord-Trøndelag reinbeiteområde har hatt en negativ utvikling de siste årene, har avtalepartene i etterkant av at forhandlingene ble sluttført, blitt enige om at gjennomgangen også omfatter dette reinbeiteområdet.

Arbeidsgruppen skal foreta en reindriftsfaglig gjennomgang av forholdene med formål å kartlegge årsakene til de siste års negative utvikling i produksjonen i Troms, Nordland og Nord-Trøndelag med bakgrunn i eksisterende tallmateriale. Arbeidsgruppen skal identifisere og beskrive faktorer som fører til lav produksjon. Videre skal gruppen fremme forslag til tiltak som kan bidra til å snu den negative utviklingen og som stimulerer til økt produksjon, herunder strukturelle tiltak, økonomiske virkemidler og avdekke behov for videre undersøkelser og forskning.

Arbeidsgruppen skal bestå av 7 medlemmer, hvorav 3 medlemmer oppnevnes av NRL og 4 medlemmer oppnevnes av LMD. Arbeidsgruppen ledes av LMD.

Arbeidsgruppen skal legge fram en rapport for avtalepartene innen 31. mai 2012.

5.3.16 Reintallstilpasningen

Det er nå fastsatt nye reintall for samtlige reinbeitedistrikt i Norge. For enkelte distrikt vil dette medføre at reineiere må finne inntektsgivende arbeid utenfor næringen. Dette vil få konsekvenser, ikke minst fordi de berørte i mange tilfeller ikke har annen formell kompetanse enn den reindriftsfaglige. På denne bakgrunn er avtalepartene enige om at det nedsettes en arbeidsgruppe som får følgende oppdrag:

  • Kartlegge omfanget av utøvere som velger å slutte med reindrift.

  • Kartlegge velferdsmessige og samfunnsmessige konsekvenser.

  • Gi en oversikt over mulige tiltak innenfor det eksisterende virkemiddelapparatet som kan bidra til å redusere de negative konsekvensene.

  • Gruppen skal kunne vurdere i hvilken grad eksisterende ordninger er tilpasset målgruppen og de mål som er satt for reindriftspolitikken.

Gruppa sammensettes med representanter fra Arbeidsdepartementet (AD), Kommunal- og regionaldepartementet (KRD), Kunnskapsdepartementet (KD), Landbruks- og matdepartementet (LMD), Sametinget og Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL). Arbeidsgruppen ledes av LMD. Rapporten skal ferdigstilles innen 1.6.2012.

5.3.17 Klassifisering av reinkjøtt

I løpet av det siste tiåret har reinkjøttet hevet seg opp til eliteklassen når det gjelder matspesialiteter. Kvaliteten på reinproduktene har økt. Dette gjelder både de enkelte stykningsdelene og selve presentasjonen av produktene i butikk. Imidlertid er det fremdeles kvalitetsforskjeller på det reinkjøttet som går ut i markedet. Gjennom å levere en mer stabil kvalitet ligger det et betydelig verdiskapingspotensial for reinkjøtt. For å øke stabiliteten i kvaliteten, er avtalepartene enige om at det blir gjennomført et forprosjekt i regi av NRL for å kartlegge mulighetene og begrensningene ved implementere en standard for klassifisering av reinsdyrkjøtt. NRLs arbeid skal skje i nært samarbeid med Animalia. Det forutsettes at Reindriftsforvaltningen stiller aktuelt grunnlagsmateriale til disposisjon. Det avsettes inntil 200.000 kroner til gjennomføring av forprosjektet. Forprosjektet skal presenteres for avtalepartene under forskriftsmøte i juni.

Et felles klassifiseringssystem for reinsdyrkjøtt vil legge til rette for at reinkjøttet faktisk leverer på kvalitet. Samtidig vil et klassifiseringssystem virke stimulerende for reineieren til å produksjonsoptimalisere, og å ha slaktedyr med best mulig kvalitet. Et klassifiseringssystem kan også benyttes til økt grad av prisdifferensiering, slik at reineiere som leverer dyr av god kvalitet premieres. I tillegg vil et klassifiseringssystem legge bedre til rette for å skille ut og merke produkter med høy kvalitet.

5.3.18 Gjennomgang av de kostnadssenkende og direkte tilskuddene

I forbindelse med forhandlingene om Reindriftsavtalen 2003/2004 ble de kostnadssenkende og direkte tilskuddene vesentlig endret. Siden denne omleggingen har det ikke vært gjennomført vesentlige endringer av disse tilskuddene. Dette har bl.a. skapt en større forutsigbarhet for næringen. Omleggingen har også bidratt til at en vesentlig større andel av de søknadsberettigede siidaandeler får ta del i virkemidlene over reindriftsavtalen. Før omleggingen var andelen siidaandeler som mottok tilskudd svært varierende, og gjennomsnittet lå på om lag 60 prosent. Etter omleggingen har andelen vært mindre varierende, og gjennomsnittet har vært om lag 80 pst.

For å nå gitte reindriftspolitiske mål er det viktig at reindriftsloven og reindriftsavtalen utfyller hverandre og trekker i samme retning. Med bakgrunn i at man fikk ny reindriftslov i 2007, og at de direkte tilskuddsordningene over reindriftsavtalen snart har fungert i 10 år, er avtalepartene enige i at det blir gjennomført en gjennomgang av dagens tilskuddsordninger. Formålet med gjennomgangen er å få klarlagt om effekten av de kostnadssenkende og direkte tilskuddene samsvarer med avtalepartenes intensjoner ved omleggingen i 2003/2004 om å stimulere til økt markedsrettet produksjon og verdiskaping. Videre skal gjennomgangen gi en vurdering om tilskuddene har lagt til rette for de som har reindrift som hovednæring, og hvordan tilskuddene har virket i forhold til likestilling og inntektsfordeling mellom områdene, samt hvordan tilskuddene har virket i forhold til organisering og utøvelsen av reindriften.

Avtalepartene ser det også som viktig at gjennomgangen innebærer forslag til justeringer som gjør at de kostnadssenkende og direkte tilskuddene i størst mulig grad stimulerer til en reindrift som har markedsrettet produksjon og verdiskaping som mål, samt at muligheten til å ha reindrift som hovednæring styrkes. I den forbindelse vil det være sentralt at man vurderer en tilskuddsprosent knyttet til reinens eierskap i siidaandelen. Videre ser avtalepartene det som viktig at det vurderes justeringer av dagens ordninger og mulige andre tiltak innenfor gjeldende bevilgningsramme som kan styrke kvinnenes posisjon i reindriften. I tillegg skal det vurderes endringer i distriktstilskuddet som bedre legger til rette for distriktenes arbeid med arealsaker.

Norsk Institutt for Landbruksøkonomisk forskning (NILF) er gitt oppdraget med å foreta gjennomgangen av tilskuddene. NILFs arbeid skal skje i nært samarbeid med Reindriftsforvaltningen som forutsettes å stille det aktuelle grunnlagsmaterialet for utredningen til disposisjon og bidra med beregningsarbeid. Gjennom en referansegruppe skal NILF arbeide i nær kontakt med avtalepartene for drøfting og innspill. Rammen for gjennomføring av prosjektet i henhold til avtalepartenes mandat er fastsatt til 250.000 kroner. Når det gjelder referansegruppens reiseutgifter, dekkes disse over reindriftsavtalen utenfor NILFs ramme. NILFs rapport skal legges frem for avtalepartene innen 1. november 2012.

5.3.19 Andre ordninger som sorterer under RUF

Utover de ordningene som er omtalt ovenfor, er avtalepartene enige om at det ikke gjennomføres endringer i de øvrige ordningene som i dag sorterer under Reindriftens utviklingsfond.

5.4 Kostnadssenkende og direkte tilskudd

Avtalepartene er enige om å videreføre stimuleringen til reell markedsrettet produksjon og verdiskaping, og på den måten legge til rette for de reindriftsutøverne som har reindrift som hovednæring.

Det foreslås en bevilgning på 62,4 mill. kroner for avtaleåret 2012/2013 til ulike direkte tilskudd. Dette er en økning på 2,4 mill. kroner i forhold til gjeldene oppgjør.

5.4.1 Distriktstilskudd

Distriktstilskuddet skal bidra til å gi distriktene og tamreinlagene økonomisk grunnlag for å ivareta sitt ansvar og sine oppgaver med utvikling av reindriften i en bærekraftig retning. Dette innebærer bl.a. å få et reintall tilpasset beitegrunnlaget, sikring av reindriftens arealer, økt lønnsomhet, samt legge til rette for en kriseberedskap.

Samtlige distrikter har nå utarbeidet bruksregler, og Reindriftsstyret har som forutsatt behandlet reintallet for samtlige reinbeitedistrikter før årsskifte. Godkjente bruksregler gjør det nå mulig med en særskilt oppfølging av siidaer i distrikter med et for høyt reintall i forhold til det godkjente. Ved at oppfølgingsansvaret ligger hos den enkelte siidaandelsinnehaver, er avtalepartene enige om at det generelle vilkåret om at distriktet må holde seg innenfor godkjente bruksregler fjernes. For øvrig videreføres dagens regelverk og satser.

Det foreslås en bevilgning på 9,9. mill. kroner til distriktstilskudd for Reindriftsavtalen 2012/2013. Dette er tilsvarende bevilgning som for Reindriftsoppgjøret 2011/2012.

5.4.2 Tilskudd til siidaandeler og tamreinlag

Det gjøres følgende avsetninger til tilskudd til siidaandeler og tamreinlag:

a. Produksjonspremie

Det avsettes 23,0 mill. kroner til ordningen med produksjonspremie. Siidaandelens produksjonspremie beregnes med 26 pst. av avgiftspliktig salg av kjøtt og andre avgiftspliktige næringsinntekter fra rein tilhørende alle reineierne i siidaandelen. Ved salg av livdyr beregnes det produksjonspremie bare i de tilfeller hvor kjøperen er innvilget livdyrlån etter tidligere ordning over Reindriftens Utviklingsfond. Avgiftsfrie inntekter, samt annet salg av livdyr, inngår ikke som grunnlag for beregningen av produksjonspremien. Det utbetales ikke produksjonspremie for avgiftspliktig inntekt som overstiger 400.000 kroner per siidaandel og 1.000.000 kroner per tamreinlag.

Produksjonspremien utbetales til leder av siidaandelen. Lederen har ansvaret for å oversende næringsoppgavene fra reineierne som er registrert under siidaandelen innen fastsatt frist. For tamreinlagene vil årsregnskapene danne grunnlaget for beregningen av produksjonspremien.

b. Kalveslaktetilskudd

Det avsettes 15,4 mill. kroner til ordningen med kalveslaktetilskudd. Regelverk for kalveslaktetilskuddet videreføres. Satsen økes fra 250 kroner per kalv til 275 kroner per kalv.

c. Driftstilskudd

Det avsettes 9,2 mill. kroner til ordningen med driftstilskudd. Satsen for driftstilskuddet økes til 13.500 kroner per siidaandel i samtlige reinbeiteområder.

I de siidaandeler der kvinner står som enkeltinnehavere og/eller leder av siidaandelen er under 30 år per 1.1.2012, utbetales det et driftstilskudd på 25.000 kroner.

Ordningen med tilskudd ved overføring av ansvaret som leder av siidaandel økes med 5.000 kroner til 65.000 kroner til den som overtar siidaandelen. Tilskuddet gis de tre første årene etter overføringen. Etablerte midlertidige enheter i forbindelse med generasjonsovergang, og fremtidige sideordnede rekrutteringsandeler, omfattes ikke av ordningen.

f. Ektefelle- og samboertillegg

Det avsettes 3,0 mill. kroner til ordningen med ektefelletillegg. Regelverk og satser for ektefelle- og samboertillegget videreføres. Inntektsnivået for å være tilskuddberettiget økes fra 175.000 kroner til en bruttoinntekt utenom reindriften på 200.000 kroner.

5.4.3 Frakttilskudd

Det avsettes 1,9 mill. kroner til tilskudd for frakt av slakteskrotter fra slakteanlegg til fryseanlegg. Tilskuddet ved frakt av reinslakt skal bidra til utjevning av pris på reinkjøtt til reineiere i ulike reinbeitedistrikter og tamreinlag, samt bidra til utjevning av fraktkostnader til marked. Dagens regelverk videreføres.

Satsen for frakt av slakteskrotter fra slakteanlegg til fryseanlegg for godkjente slakterier endres til 10 kroner per skrott for avstand fra 5 km til 200 km, 40 kroner fra 201 km til 300 km og 50 kroner fra 301 km.

5.5 Velferdsordninger

Det avsettes 1,9 mill. kroner til velferdsordninger.

Av disse avsettes 300.000 kroner til ordningen med tidligpensjon. Satsene for enbrukerpensjonen videreføres med 100.000 kroner per år, og tobrukerpensjonen med 160.000 per år.

Videre avsettes det 1,0 mill kroner til ordningen med avløsning ved svangerskap og fødsel. Tilskuddet skal bidra til å styrke stillingen til reindriftskvinnene. Tilskudd for leid hjelp ved svangerskap og fødsel forvaltes av Reindriftsforvaltningen. Gjeldende satser videreføres. Ved utarbeidelsen av forskriftene for Reindriftsavtalen 2012/2013 skal man sikre samme fleksibilitet i regelverket for avløsning ved svangerskap og fødsel som for de generelle lovpålagte permisjonstider som i folketrygdens regelverk.

Bevilgningen til sykepengeordningen videreføres uendret med 0,6 mill. kroner. Den kollektive innbetalingen over reindriftsavtalen til sykepengeordningen dekker tilleggspremien for økte sykepenger, fra 65 pst til 100 pst av inntektsgrunnlaget for sykdom utover 16 dager. Fødselspenger dekkes også med 100 pst av inntektsgrunnlaget. Bevilgningen beregnes ut fra samlet næringsinntekt for de reineiere som inngår i ordningen. Midlene overføres sentralt til Folketrygden.

Over organisasjonstilskuddet er det øremerket 200.000 kroner til organisering og drift av HMS-tiltak for reindriftsnæringen, jf pkt 5.6. Tildelingen forutsetter en egenandel på 10 pst fra brukerne av tjenesten. NRL skal årlig rapportere i forhold til bruken av midlene.

Fram til 2012 hadde reindriftsnæringen i likhet med jordbruket en trygdeavgift på 7,8 pst. For å dekke differansen mellom 7,8 pst og 11 pst har det siden 1993 blitt overført 1,2 mill. kroner fra reindriftsavtalen til folketrygden. Fra og med 2012 ble trygdeavgiften for næringsinntekt fra reindrift og jordbruk økt til 11 pst, slik at denne nå er på samme nivå som ordinær trygdeavgift for næringsinntekter. Samtidig ble reindriftsfradraget økt. Denne økningen sammen med en omdisponering av tidligere bidrag på 1,2 mill. kroner til inntektsgivende tiltak, skal bidra til at reineierne som er tilskuddsmottakere over reindriftsavtalen går samlet sett i balanse.

5.6 Organisasjonstilskudd

Organisasjonstilskuddet videreføres med 6,1 mill. kroner, herunder 200.000 kroner til HMS-tiltak i reindriften.

Når NRL får sitt organisasjonstilskudd over statsbudsjettet, stilles det en rekke krav til rapportering, og til oppfølging av andre krav. Videre forutsettes det at NRL organiserer sitt arbeid slik at organisasjonen kan delta aktivt i prosesser av sentral betydning for reindriften. Tilskuddet utbetales kvartalsvis på grunnlag av oversendt årsrapport og revisorgodkjent regnskap for siste driftsår, samt budsjett og planer for 2013. Kontingentinntekter og eventuelle tilskudd/refusjoner/inntekter fra andre offentlige institusjoner skal spesifiseres både i regnskap og budsjett.

5.7 Importordninger

Det tollbaserte importvernet skal, innenfor de rammer som Norges forpliktelser i henhold til WTO-avtalen setter, praktiseres på en måte som sikrer reindriftsnæringen et rimelig vern mot konkurrerende import. Etter samråd med Reindriftens importutvalg, kan Landbruks- og matdepartementet ved Statens landbruksforvaltning fastsette kvoter for reinkjøtt og/eller levende rein for slakting som kan importeres med redusert toll. I en situasjon hvor Importutvalget eventuelt skulle vedta å gi råd om import, forutsetter Landbruks- og matdepartementet at Statens Landbruksforvaltning tar kontakt med departementet.

Siden vinteren 2003 er det ikke importert reinkjøtt til redusert toll. Hovedårsaken til dette har vært behovet for stimulering til økt slakting og omsetning av innenlandsprodusert reinkjøtt.

5.8 Regelverk

Regelverket for Reindriftens utviklingsfond og ordningene under punkt 5.4 fastsettes av LMD i samråd med NRL. Det forutsettes at fastsettelsen finner sted senest 1. juli 2012. Regelverket blir publisert i et eget forskriftshefte som trykkes både med norsk og samisk tekst. Videre blir regelverket lagt ut på Reindriftsforvaltningens internettside, samt utsendt til samtlige ledere av siidaandeler.

Til forsiden