Prop. 112 L (2010–2011)

Endringer i energiloven og i enkelte andre lover

Til innholdsfortegnelse

7 Økonomiske og administrative konsekvenser

I henhold til nåværende § 9-4 i energiloven forutsettes det at sikringstiltak som pålegges gjennomført skal bekostes av vedkommende enhet i KBO. At forslaget viderefører dette kostnadsansvaret, medfører derfor ikke nye økonomiske konsekvenser. Lovforslaget reflekterer også i stor grad dagens praksis når det gjelder omfanget av tiltak som kan pålegges aktørene, og vil etter departementets vurdering ikke medføre nevneverdige økte økonomiske forpliktelser i denne forbindelse.

For konkurranseutsatte virksomheter er det en forutsetning at endringsforslaget gjennomføres slik at det ikke i vesentlig grad virker konkurransevridende. For monopolvirksomheter vil kostnadene ved å gjennomføre beredskapsbestemmelsene inngå i kostnadsgrunnlaget for selskapenes inntektsrammer. Hensynet til å unngå urimelige belastninger på enkelte aktører kan for øvrig ivaretas innenfor rammen av de nærmere dispensasjonshjemler som finnes i forskrifter til energiloven.

Utgangspunktet er at nettselskapene har leveringsplikt. I et overordnet perspektiv må kraftforsyningens kostnader med beredskapsarbeidet sees i sammenheng med de store samfunnsmessige konsekvenser eventuelle langvarige og omfattende strømbrudd vil medføre, herunder blant annet fare for liv og helse, samfunnets sikkerhet, og øvrige faktorer som vanskelig lar seg kostnadsberegne.

Endringsforslaget skal gi et bedre lovmessig grunnlag for å videreutvikle beredskapsarbeidet ved ekstraordinære situasjoner i fredstid. Forslaget innebærer at man i tillegg til fysiske sikringstiltak ved det enkelte kraftanlegg, vektlegger mer helhetlig beredskap med større vekt på for eksempel systemtenkning, analyser, kompetanse, krisehåndtering og gjenopprettingsevne. Siktemålet er at det samlede beredskapsnivået opprettholdes, men med bedre tilpassede virkemidler enn tidligere.

Endringsforslaget gjør det nødvendig med gjennomgang av bestemmelsene om beredskap i energilovforskriften og beredskapsforskriften. I tillegg fører endringen til at det foretas en gjennomgang av øvrig regelverk rundt KBO.

Utover dette vil ikke forslaget medføre vesentlige konsekvenser av økonomisk eller administrativ art.