Prop. 116 S (2011–2012)

Samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 60/2012 av 30. mars 2012 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv 2011/15/EU om opprettelse av et trafikkovervåkings- og informasjonssystem for skipsfarten

Til innholdsfortegnelse

2 Nærmere om direktivet

Direktiv 2011/15/EU endrer blant annet kravene til hvilke fartøy som skal ha automatiske identifikasjonssystemer (AIS) og systemer for registrering av reisedata (VDR).

Kretsen av skip som skal ha VDR utvides. Tidligere var det ikke krav til VDR for skip som var bygget før den 1. juli 2002, og som verken var passasjerskip eller lasteskip på mer enn 3000 BT. Nå blir det krav til VDR for alle skip over 3000 BT og som går i internasjonal fart. For lasteskip på mer enn 3000 BT som er bygget før den 1. juli 2002, og som skal gå i innenriksfart, stilles det nå bare krav til at de har et forenklet ferdskriversystem. Videre utvides adgangen til å dispensere fra kravet til AIS for passasjerskip under 300 BT og andre skip mellom 300 og 500 BT. I tillegg kan medlemsstatene på nærmere bestemte vilkår dispensere fra kravet til VDR for skip som er bygget før den 1. juli 2002.

Direktiv 2011/15/EU endrer vedlegg IV til direktiv 2002/59/EF. Endringen gjelder tiltak en kyststat kan iverksette for å avverge skader ved skipshavari eller fare for havari. Den sier at dersom et skip berges i henhold til en bergings- eller redningsavtale, kan de tiltak som er truffet av vedkommende myndigheter i en medlemsstat i henhold til bokstav a) og d), også omfatte de involverte hjelpe-, rednings- og bergingstjenestene.

I bokstavene a og d er det opplistet hvilke tiltak og pålegg en medlemsstat skal kunne iverksette. I nærmere angitte situasjoner kan den kompetente myndigheten i medlemsstaten, innenfor rammene av folkeretten:

  • Gi påbud om skipets bevegelser.

  • Pålegge kapteinen å søke nødhavn eller påby losing eller slep av skipet.

Direktivet medfører at de ovennevnte punktene også skal kunne gjøres gjeldende overfor slepebåt- og annet hjelpemannskap.

Direktiv 2011/15/EU klargjør myndighetens mulighet til å gripe inn ved en ulykke. Endringen vil kunne bidra til økt sikkerhet for fartøy og mennesker i situasjoner hvor det benyttes slepebåt- og hjelpemannskap, samt til å redusere risikoen for skade ved forurensning fra skip i disse situasjonene.