Prop. 116 S (2011–2012)

Samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 60/2012 av 30. mars 2012 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv 2011/15/EU om opprettelse av et trafikkovervåkings- og informasjonssystem for skipsfarten

Til innholdsfortegnelse

4 Forholdet til norsk rett

Adgangen til å iverksette tiltak overfor fartøy i fare er regulert i havne- og farvannsloven § 38. Det fremgår her at de som kan pålegges å iverksette tiltak er «eieren, rederen eller føreren av fartøy som har grunnstøtt eller sunket, eller som av andre grunner har havarert eller er i fare for å havarere, eller som på annen måte truer sikkerheten i farvannet». Slepebåt- og hjelpemannskap er ikke nevnt i lovteksten og faller heller ikke inn under en naturlig tolkning av ordlyden.

På bakgrunn av bestemmelsens ordlyd og uttalelsene i forarbeidene, vurderes havne- og farvannsloven å gi en uttømmende regulering av hvem pålegg kan rettes mot i kritiske situasjoner, som omtalt i bestemmelsen. Bestemmelsen kan vanskelig tolkes utvidende til også å omfatte pålegg til slepebåt- og hjelpemannskap. Havnefarvannsloven § 38 må derfor endres til også å omfatte slepebåt- og hjelpemannskap.

I situasjoner der det er fare for akutt forurensning, vil lov 13. mars 1981 gi vern mot forurensninger og om avfall (forurensningsloven) § 7, jf. § 46 regulere instruksjonsmyndigheten, jf. hfl. § 38 sjette ledd. Forurensningsloven § 7 er så generelt formulert at den vil være anvendelig som hjemmelsgrunnlag for å gi pålegg også til slepebåt- og hjelpemannskap. Dette vil gjelde alle tiltakene i bokstavene a og d i direktivet, under forutsetning av at pålegget gjelder en handling som faller inn under slepe- og hjelpemannskapets naturlige arbeidsområde.

Fiskeri- og kystdepartementet legger i dag frem en lovproposisjon med de nødvendige lovendringene, jf. Prop. 115 L (2011-2012).

Kravene til hvilke fartøy som skal ha automatiske identifikasjonssystemer (AIS) og systemer for registrering av reisedata (VDR) er regulert i forskrift 13. juni 2000 nr. 660 om konstruksjon, utstyr, drift og besiktelser for fiske- og fangstfartøy med største lengde på 15 meter og derover. Forskrift 13. juni 2000 nr. 660 må endres slik at den er i samsvar med kravene som følger av direktiv 2011/15/EU. De nødvendige endringer vil bli foretatt av Nærings- og handelsdepartementet/Sjøfartsdirektoratet.