Prop. 3 L (2009-2010)

Lov om lønnsnemndbehandling av arbeidstvisten i Norsk Luftambulanse i forbindelse med tariffoppgjøret 2009

Til innholdsfortegnelse

3 Omfang og virkninger av konflikten

Norsk Luftambulanse er Norges største operatør av legehelikoptre. På oppdrag fra Helseforetakenes nasjonale luftambulansetjeneste ANS er Norsk Luftambulanse flyoperatør på basene Lørenskog, Stavanger, Bergen, Trondheim, Ål, Dombås, Førde og Arendal, som utgjør 8 av Norges 11 helikopterbaser. Departementet har innhentet informasjon fra Helse- og omsorgsdepartementet og Statens helsetilsyn om virkninger av konflikten.

I 2008 var 74 % av oppdragene ved de berørte basene utrykning til et åsted (primæroppdrag), 21 % var overføring mellom sykehus (sekundæroppdrag) og ca. 3 % oppdrag for redningstjenesten (SAR). Hele 74 % av oppdragene hadde hastegrad AKUTT og 21 % HASTER. Tjenesten er anestesilegebemannet og representerer et viktig supplement for den øvrige ambulansetjenesten. Under en streik ville ambulanseflytjenesten være uberørt, og noen overføringsoppdrag ville kunne blitt utført med fly.

Luftambulansebasen i Ålesund er operert av Lufttransport AS og ville vært den eneste operative i Sør-Norge ved en streik i Norsk Luftambulanse. Basen i Brønnøysund er også operert av Lufttransport AS og kunne tatt oppdrag i nordlige deler av Trøndelag som normalt. Øvrige luftambulansebaser kunne rykket ut med legebil da denne delen av tjenesten ville vært uberørt. Forsvarets redningshelikoptre ved Rygge, Sola, Florø og Ørland ville også vært uberørt, men har søk og redning til sjøs som sin primæroppgave. Ved hendelser langt fra luftambulansebase vil altså bilambulansetjenesten ikke kunne fått den assistansen fra ambulansehelikopter/anestesilege som man vanligvis kan forvente. Dette kunne delvis vært kompensert ved at lege fra sykehus eller primærlege fulgte med ambulansen. Ved nødvendig overføring av pasient mellom sykehus ville sykehusene måtte organisere nødvendig medisinsk følge i bilambulanse.

I brev 1. oktober 2009 til Helse- og omsorgsdepartementet uttalte Statens helsetilsyn:

«Ambulansehelikoptertjenesten i Norge har som primæroppgave å rykke ut til pasienter med tidskritiske sykdoms- eller skadetilstander for å yte livreddende behandling og transportere pasienter til sykehus.

Statens helsetilsyn hadde den 29. september direkte kontakt med partene i konflikten, dvs. Norsk flygerforbund ved Norsk Luftambulanses Flygerforening og NHO Luftfart. I denne dialogen ble det klart at NHO Luftfart ikke mener det er grunnlag for å etablere dispensasjonsordninger ved en eventuell konflikt.

Statens helsetilsyn ble kl. 04.05 i dag orientert av Helse- og omsorgsdepartementet om at det var brudd i forhandlingene og at NHO Luftfarts standpunkt om dispensasjonsordninger var uendret. En konflikt vil derfor medføre bortfall av ambulansehelikoptertjenester.

På denne bakgrunn anser Statens helsetilsyn at arbeidskonflikten mellom Norsk flygerforbund og NHO Luftfart vil kunne medføre umiddelbar fare for befolkningens liv og helse.»