Prop. 30 L (2010–2011)

Endringer i dekningsloven (rettsvern for avtaler om inntredelsesrett i langsiktige kraftavtaler)

Til innholdsfortegnelse

7 Merknader til dekningsloven ny § 7-14

Formålet med bestemmelsene er å gi den som stiller garanti for oppfyllelsen av en kraftavtale en rett til å tre inn i kraftavtalen, overdra kjøperens kontraktsposisjon eller innløse kontrakten hos kraftselgeren dersom garantien aktualiseres, uten hinder av kjøperens andre kreditorer, konkursbo eller andre rettsstiftere. Bestemmelsene skal gjelde der en garantistiller har garantert for en kraftkjøpers, eller et konsortium av kraftkjøperes, forpliktelser eller der garantistilleren har garantert for kraftkjøperens betalingsforpliktelser overfor kraftselgeren, se andre ledd. Bestemmelsene skal også gjelde der garantistilleren har garantert for kraftkjøperens lån overfor lånegiveren, der lånet er tatt opp for å betale for hele eller deler av forpliktelsene etter en kraftavtale med kraftselgeren, se tredje ledd.

Første ledd angir betingelsene for at bestemmelsene om rettsvern for inntredelsesrett mv. i andre og tredje ledd får anvendelse. Kraftavtalen må ha en løpetid på syv år eller mer. Videre må kraftkjøperen drive kraftintensiv, industriell virksomhet. Kongen må i forskrift fastsette nærmere regler om hvilke kraftavtaler som skal være omfattet, og hva som skal regnes som kraftintensiv, industriell virksomhet. Det siste omfatter krav til hva slags virksomhet kjøperen må drive og eventuelt krav til kraftkjøperens kraftforbruk i volum. Med hensyn til hvilke kraftavtaler som skal være omfattet, kan det f.eks. stilles krav til avtalens volum. Med hensyn til hva slags virksomhet som skal være omfattet, kan det være aktuelt å la forskriften vise til bestemte av Statistisk sentralbyrås næringskoder. Med hensyn til krav til kraftkjøpers volummessige kraftforbruk kan det også være aktuelt å gi nærmere regler om hvordan forbruket skal beregnes. Vilkåret om at kraftavtalen må ha en løpetid på syv år eller mer, og vilkårene fastsatt i forskriften, må alle være oppfylt for at en inntredelsesrett e.l. skal få rettsvern etter andre eller tredje ledd. Det er på tidspunktet for kraftavtalens inngåelse at vilkårene må være oppfylt. At vilkårene på et senere tidspunkt ikke lenger er oppfylt, medfører ikke at rettvernet for inntredelsesretten faller bort.

Annet ledd første punktum fastslår at en rett for garantistilleren til å tre inn i kraftavtalen, overdra kraftkjøperens kontraktsposisjon til en ny kjøper eller innløse kraftavtalen hos kraftselgeren, står seg overfor kraftkjøperens konkursbo, enkeltforfølgende kreditorer og senere rettsstiftelser i kraftkjøperens kontraktsposisjon. Regelen skal sikre at en slik inntredelsesrett har rettsvern i de angitte tilfellene. Bestemmelsen åpner for at partene kan avtale ulike vilkår for garantistillerens rettigheter, og det er ikke meningen å begrense avtalefriheten på dette punktet. Det er ikke krav om at inntredelsesretten må inntas i selve kraftavtalen. For det første er det ikke nødvendigvis tale om ett dokument som regulerer alle spørsmål, men et spørsmål om hva som ligger i kontraktsforholdet. For det andre vil en i praksis trolig stå overfor trepartsarrangementer hvor det kan variere hvordan de ulike sidene av rettsforholdene nedfelles i forskjellige dokumenter. Garantisten må imidlertid sikre at vedkommende overfor kraftselgeren har rett til å tre inn i kraftavtalen. På dette punktet vil fortsatt alminnelige avtalerettslige prinsipper gjelde.

Annet ledd andre punktum oppstiller et samtidighetskrav. Etter bestemmelsen må garantiavtalen og avtalen om inntredelsesrett i kraftavtalen være avtalt senest samtidig med at kraftavtalen inngås. Det særskilte dekningsprivilegiet gis altså ikke der garanti blir stilt for en eksisterende kraftavtale eller for et eksisterende lån. Bakgrunnen for dette er at garantiordningen er ment å stimulere til kraftavtaler som ellers ikke hadde blitt inngått. Formålet med samtidighetskravet er å rettferdiggjøre inntredelsesretten overfor kjøperens bo mv. idet det medfører at den avtalen som det sikrede kravet springer ut av, og det særskilte dekningsprivilegiet må være etablert senest samtidig med dekningsobjektet, kjøpers kontraktsposisjon etter kraftavtalen, oppstår.

Formålet med inntredelsesretten er å gi garantisten mulighet til å dekke sine tap. Etter annet ledd tredje punktum plikter garantisten å gi fra seg merverdien som ligger i kraftavtalen til kraftkjøperen, dennes bo eller innehavere av andre rettigheter i kjøpers kontraktsposisjon. Tilsvarende vil gjelde for garantister etter tredje ledd, jf. henvisningen til andre ledd i tredje ledd.

Etter paragrafens tredje ledd gjelder inntredelsesretten etter annet ledd tilsvarende der garantistilleren har garantert overfor en långiver for lån til forhåndsbetaling av kraft. Meningen er at garantistilleren også i disse tilfellene skal kunne betinge seg den sikkerheten det er å kunne utnytte kraftavtalens verdier dersom garantiansvaret blir utløst, eller det oppstår fare for at det kan utløses («antesipert mislighold»).

Til forsiden