Prop. 38 S (2009-2010)

Om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens ­beslutning nr. 86/2009 av 3. juli 2009 om ­innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv 2008/122/EF om ­forbrukervern (avtaler om deltidsbruksrett, ­langtidsferieprodukter, videresalg og bytte)

Til innholdsfortegnelse

5 Forholdet til norsk rett

I norsk rett er EUs direktiv om timeshare 94/47/EF gjennomført i lov 13. juni 1997 nr. 37 om salg av tidsparter i fritidsbolig (tidspartloven).

Direktiv 2008/122/EF er totalharmonisert, og det er dermed ikke mulig å innføre eller videreføre nasjonale regler som avviker fra direktivet innfor det harmoniserte området. Gjennomføring av direktivet vil nødvendiggjøre endringer i tidspartloven for å tilpasses direktivet. De fleste endringene vil styrke forbrukerens rettigheter.

De viktigste endringene som følge av det nye direktivet er:

  • Virkeområde utvides, for eksempel omfattes nå også timeshareavtaler for mindre enn 3 år, langtidsferieprodukter, videresalg og bytte.

  • Oppdaterte og utvidede informasjonskrav skal sikre at forbrukeren treffer et informert valg. Det innføres obligatoriske standard opplysningsskjemaer hvor kort og lettfattelig sammendag av nøkkelinformasjon fremgår.

  • Forbrukeren kan velge fritt mellom alle EU/EØS-språkene for den forhåndsinformasjon den næringsdrivende plikter å gi, og for selve kontrakten.

  • Obligatorisk informasjon i form av angreskjema. I dag finnes ikke krav om angreskjema.

  • 14 dagers ubetinget angrerett – eller opptil 1 år og 14 dager dersom forbrukeren ikke har mottatt angreskjema. I dag er det 10 dagers ubetinget angrerett – eller 3 måneder og 10 dager dersom avtalen ved undertegning ikke inneholder alle opplysninger som kreves etter loven.

  • Klarere forbud mot forskuddsbetaling.

  • Forbud mot betaling for videresalgstjenester før salget faktisk finner sted eller avtalen om videresalg er opphevet på annen måte.

  • For langvarige ferieprodukter er det innført forbud mot store engangsbetalinger. I stedet skal betalingen skje i like store årlige avdrag, med tilhørende mulighet til å trekke seg fra avtalen.

Barne- og likestillingsdepartementet vil fremme en egen proposisjon til Stortinget med de nødvendige lovendringer.