Prop. 51 S (2012–2013)

Utbygging og finansiering av første utbyggingsetappe på E6 mellom Ringebu og Otta, strekningen Frya – Sjoa i Oppland

Til innholdsfortegnelse

4 Trafikkgrunnlag

Trafikkanalysen fra Statens vegvesen er basert på bruk av Regional transportmodell (RTM) og med tilleggsvurderinger basert på trafikktellinger, framskrivninger og elastisitetsberegninger. Lange reiser over 100 km beregnes i nasjonal transportmodell.

Når det etableres bompengeinnkreving på ny E6, vil en del trafikanter, særlig lokaltrafikk mellom tettstedene på strekningen, kunne velge andre kjøreruter for å unngå å betale bompenger. Med ny E6 ferdig bygd vil eksisterende E6 bli liggende igjen som en sammenhengende lokalveg på hele strekningen Frya – Sjoa og vil derfor kunne være en alternativ kjørerute. For å begrense trafikklekkasjen til eksisterende E6 vil det bli satt opp to bomstasjoner på eksisterende E6 på kommunegrensene mellom Sør- og Nord-Fron og mellom Nord-Fron og Sel. I tillegg vil fartsgrensa bli redusert på store deler av dagens E6. Det vil også bli gjennomført andre tiltak for å tilpasse vegen til den nye funksjonen med blant annet miljøtilpasset gjennomkjøring i tettstedene. Dagens E6 vil bli omklassifisert til fylkesveg.

Fylkesvegene på vestsiden av Gudbrandsdalslågen vil kunne være aktuelle omkjøringsveger for trafikanter som vil unngå å betale bompenger. Dette gjelder primært fv 319 mellom Ringebu og Hundorp, fv 256 mellom Hundorp og Vinstra og fv 417 mellom Vinstra og Sjoa. Standarden på disse fylkesvegene er betydelig dårligere enn på dagens E6 og ikke tilpasset vesentlig mer trafikk enn de har i dag. Fartsgrensene varierer fra 50 til 70 km/t. Samferdselsdepartementet forutsetter at Statens vegvesen gjennomfører trafikktellinger og vurderer trafikkutviklingen på sidevegnettet jevnlig. Dersom trafikkbelastningen blir større enn det som anses som forsvarlig, vil tiltak for å motvirke dette kunne bli vurdert.

For fjerntrafikk mellom Trøndelag og Oslo/Østlandet er rv 3 via Østerdalen en alternativ kjørerute til E6 gjennom Gudbrandsdalen. Trafikken mellom disse regionene utgjør imidlertid en mindre del av totaltrafikken, slik at effekten totalt sett vil være begrenset.

Det er gjennomført flere trafikkanalyser for å beregne ÅDT og trafikkmønsteret til trafikantene på utbyggingsstrekningen. 64 pst. av trafikantene som passerer Frya passerer også Sjoa. Dette innebærer at 36 pst. av trafikken mellom Frya og Sjoa er trafikk som starter/slutter på strekningen. Det er denne lokaltrafikken som kan benytte seg av de alternative vegene til ny E6, som eksisterende E6 og fylkesvegene.

Tabell 4.1 viser forventet ÅDT gjennom bomstasjonssnittene i 2016 med de bompengetakstene som er lagt til grunn i denne proposisjonen, sammenlignet med forventet ÅDT uten bompengeinnkreving. Det er regnet ut at bompengeinnkrevingen vil medføre en trafikkavvisning på mellom 7 og 23 pst. i de ulike bomstasjonssnittene.

Tabell 4.1 Beregnet ÅDT gjennom bomstasjonene ved innkrevingsstart i 2016.

ÅDT gjennom bomstasjonene

Bomstasjon

Uten bomtakst

Med bomtakst

Frya - Harpefoss

6 430

5 300

Harpefoss - Vinstra

6 750

5 700

Vinstra - Kvam

7 630

5 900

Kvam - Sjoa

6 840

6 400

Eksisterende E6 Sør-Fron/Nord-Fron

740

770

Eksisterende E6 Nord-Fron/Sel

230

340

For den generelle trafikkutviklingen er prognosene som er utarbeidet for Oppland i forbindelse med arbeidet med Nasjonal transportplan 2014-2023, lagt til grunn. Det er regnet med en gjennomsnittlig årlig trafikkvekst på 1,1 pst. i 2010-2018, 1 pst. i 2019-2023, 1,1 pst. i 2024-2030 og deretter 0,9 pst.

Ekstern kvalitetssikrer mener at trafikkvekst og årsdøgntrafikk bør overvåkes fram mot åpningen av prosjektet som grunnlag for å fastsette bompengetakstene med større sikkerhet. Statens vegvesen vil følge opp dette.