Prop. 61 S (2011–2012)

Samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 121/2011 av 21. oktober 2011 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv 2008/50/EF av 21. mai 2008 om luftkvaliteten og renere luft for Europa (luftkvalitetsdirektivet)

Til innholdsfortegnelse

2 Hovedinnholdet i EUs luftkvalitetsdirektiv

Direktivets formål er å definere og fastsette mål for luftkvaliteten med henblikk på å unngå, forhindre eller begrense skadelige virkninger på menneskers helse og på miljøet som helhet. Man ønsker å bevare luftkvaliteten der den er god, og forbedre den der den er dårlig. Opplysninger om luftkvaliteten skal bidra til å bekjempe luftforurensningen og overvåke langsiktige tendenser og forbedringer som er resultat av tiltakene som gjøres. Det er et mål at medlemsstatene skal ha felles metoder og kriterier for måling og et ønske om å fremme samarbeid mellom statene.

Direktivets artikkel 15 innfører nasjonalt mål og krav til reduksjon av PM2,5. PM2,5 omfatter partikler med diameter mindre enn 2,5μm. Ved eksponering over lang tid har partiklene negative helseeffekter knyttet til hjerte- og lungesystemet. Hovedkildene til PM2,5 er veitrafikk og vedfyring. De nye grenseverdiene for årsgjennomsnittet av PM2,5 er henholdsvis 25 μg/m3 som må oppfylles innen 2015 og 20 μg/m3 som må oppfylles innen 2020. Det innføres nye krav til overvåkning av PM2.5 i byområder. I tillegg vil det bli krav om målinger og kjemisk analyse av PM2.5 på såkalte bakgrunnsstasjoner, hvor det skal være en stasjon per 100.000 km2.

Artikkel 22 gir anledning for medlemsstatene til utsettelse av frister for oppfyllelse og unntagelse fra forpliktelsen til å anvende visse grenseverdier. Grenseverdien for PM10 som gjaldt fra 2005, kan utsettes med opp til tre år fra direktivets ikrafttredelse, dvs. til 2011. Grenseverdiene for nitrogendioksid og benzen, som gjelder fra 2010, kan utsettes med opp til fem år, dvs. frem til 2015.

Direktivet stiller krav om utarbeidelse av kortsiktige handlingsplaner når det er risiko for at en eller flere alarmterskler for ulike stoffer overskrides. Ved fare for overskridelser av grenseverdier eller målsettingsverdier, kan landene selv velge om de ønsker å utarbeide slike planer. Dette gjelder imidlertid ikke for NO2 og SO2 hvor det må utarbeides en handlingsplan ved risiko for overstiging av terskelverdier. Bilag XV inneholder en minimumsoversikt over hva en tiltaksutredning skal inneholde. For øvrig inneholder direktivet krav til at oppdatert informasjon om luftkvalitet og tiltaksutredninger skal være tilgjengelig for publikum.