Prop. 74 S (2010–2011)

Økonomiske og administrative konsekvenser av overføring av Rettsmedisinsk institutt fra Universitetet i Oslo til Nasjonalt folkehelseinstitutt

Til innholdsfortegnelse

5 Administrative og økonomiske konsekvenser

Det forutsettes at RMI overføres med samme ressursmessige grunnlag som i dag. Utgifter til omstilling foreslås dekket innenfor eksisterende rammer. Budsjettmessige konsekvenser av en eventuell samlokalisering på et senere tidspunkt vil måtte behandles i den ordinære budsjettprosessen.

Det legges til grunn at det i sammenheng med overføringen sikres nødvendig finansiering av behovet for å styrke FHIs administrative ressurser.

UiO og FHI skal sørge for at behovet for forskning og undervisning etter overføringen ivaretas ved å inngå nødvendige avtaler. Videre skal det inngås avtaler om bruk av lokaler og annen infrastruktur.

5.1 RMIs inntekter og bevilgninger

RMI finansieres i all hovedsak av oppdragsinntekter. I 2010 var RMIs ressursgrunnlag om lag 93 mill. kroner, hvorav 75 mill. kroner kommer fra Justis- og politidepartementet. Inntektene fra Justis- og politidepartementet er knyttet til RMIs DNA-arbeid og er basert på undersøkelse og analyse av om lag 45 000 prøver. Midlene utbetales fra Justis- og politidepartementet til RMI etter faktura. I forbindelse med overføring av RMI til FHI, ser Justis- og politidepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet det som hensiktsmessig at midlene fra Justis- og politidepartementet til DNA-arbeidet gis over Helse- og omsorgsdepartementets budsjett. Departementet foreslår derfor å overføre 56,3 mill. kroner fra Justis- og politidepartementets kap. 440 Politidirektoratet – politi- og lensmannsetaten post 01 til FHI i 2011. Som følge av dette, overføres 52,7 mill. kroner til Helse- og omsorgsdepartementets kap. 710, post 01 Nasjonalt folkehelseinstitutt og 3,6 mill. kroner til Arbeidsdepartementets kap. 612 post 01 Tilskudd til Statens pensjonskasse til dekning av pensjonskostnader. Beregningen omfatter forventet aktivitet fra og med annet kvartal i 2011.

RMI utfører alle DNA-analyser i farskapssaker etter barneloven som er rekvirert av det offentlige ved domstoler eller NAV. Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet refunderer utgifter dette medfører. I 2010 ble det utført 829 slike farskapsutredninger. I 2011 er det avsatt 6,437 mill. kroner på kap. 841, post 23 til dette arbeidet. Posten er en overslagsbevilgning. Etter overføring av RMI, vil midlene utbetales til FHI kvartalsvis etter faktura på bakgrunn av utførte analyser, avhengig av overføringstidspunktet. Rapportering til Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet tilpasses FHIs ordinære rapporteringsrutiner.

For rettsmedisinske undersøkelser betaler oppdragsgiver for hver obduksjon, noe som utgjør en årlig inntekt på 6-7 mill. kroner. Etter overføring til FHI vil slike midler inntektsføres på FHIs inntektskapitler parallelt med at utgiftene til å produsere tjenesten påløper.

Som følge av at RMI går fra å være del av en nettobudsjettert virksomhet til å bli del av en bruttobudsjettert virksomhet, forslås bevilgningen over kap. 710, post 01 og kap. 3710, post 02 økt med 9,8 mill. kroner. Beregningen omfatter forventet aktivitet fra og med annet kvartal i 2011.

I 2010 brukte UiO brukte 2,25 mill. kroner på at ansatte ved RMI ga utdanning ved Det medisinske fakultet. Etter overføringen vil RMI yte slike tjenester basert på avtale, og UiO vil tilsette RMI-ansatte i professor II-stillinger og dekke kostnadene for dette.

RMIs foreløpige regnskap for 2010 viser et overskudd på om lag 11 mill. kroner. Dette skyldes hovedsaklig inntekter fra salg av obduksjonstjenester og annen oppdragsvirksomhet, og departementet går inn for at dette overskuddet overføres fra UiOs virksomhetskapital til FHI. Midlene benyttes til å dekke nødvendige engangskostnader til oppgradering av bl.a. IT-, telefoni-, personal- og økonomisystemer knyttet til overføringen. Som følge av dette foreslås kap. 710, post 01 og kap. 3710, post 02 økt med 11 mill. kroner for 2011.

5.2 Tjenester og lokaler

Oslo universitetssykehus HF (OUS) yter i dag en del tjenester og stiller lokaler vederlagsfritt til disposisjon for RMI. Det vil bli inngått avtaler mellom OUS og FHI om videreføring av vederlagsfri bruk av lokaler. Avtalen skal ha en varighet som sikrer FHI nødvendig forutsigbarhet. Det er viktig at virksomheten har tilstrekkelige ressurser og hensiktsmessige lokaler, og eventuell samlokalisering skal utredes nærmere. Budsjettmessige konsekvenser av en eventuell samlokalisering må behandles i den ordinære budsjettprosessen på et senere tidspunkt.

Videre yter OUS tjenester knyttet til rengjøring, vaktmester-, portør- og -prestetjenester. Departementet forutsetter at FHI og OUS inngår avtaler om videreføring avlevering av slike tjenester på lik linje med avtaler om vederlagsfri bruk av lokaler. Tjenestene som RMI til nå har fått fra UiO, skal etter overføringen ytes av FHI. Dette innebærer at FHI vil få økte oppgaver, mens UiO vil få reduserte oppgaver. Endringen vil måtte gjenspeiles i budsjettene for de to institusjonene. Beregnet verdi av tjenestene er 2 mill. kroner i 2011 og forelås flyttet fra kap. 260, post 50 (UiO) til kap. 710, post 01 Nasjonalt folkehelseinstitutt. Beregnet verdi og helårsvirkning fra og med 2012 er 2,75 mill. kroner.