Prop. 92 L (2011–2012)

Endringer i studentsamskipnadsloven

Til innholdsfortegnelse

5 Styrets sammensetning og størrelse

5.1 Gjeldende rett

Etter gjeldende lovverk skal styret i en studentsamskipnad i utgangspunktet bestå av representanter for studentene, ansatte i studentsamskipnaden og utdanningsinstitusjonene som er tilknyttet studentsamskipnaden, jf. studentsamskipnadsloven § 6 og forskrift om studentsamskipnader §§ 2 til 5, samt aksjeloven § 6-4. I forskriften § 5 står det at utdanningsinstitusjonene skal være representert med én eller flere medlemmer i styret etter nærmere avtale mellom institusjonene, avhengig av om det er flere institusjoner tilknyttet samme studentsamskipnad. De ansatte har rett til å kreve representasjon i styret. Aksjeloven § 6-4 gjelder så langt den passer. Bestemmelsen i aksjeloven gir regler for hvor mange representanter de ansatte kan kreve ut fra antall ansatte i studentsamskipnaden. Videre er studentene gitt mulighet til å ha flertall i styret dersom de ønsker det, jf. studentsamskipnadsloven § 6. Dersom studentene ønsker flertall, vil antall studentrepresentanter i styret avhenge av studentsamskipnadens størrelse og hvor mange institusjoner som er tilknyttet, slik loven § 6 fjerde ledd, med henvisning til aksjeloven § 6-4, legger opp til.

5.2 Forslag i høringsbrevet

Gjeldende lovbestemmelse kan føre til at styret i de større studentsamskipnadene kan bli uhensiktsmessig stort dersom alle de involverte opprettholder sine krav på representasjon fullt ut. For at styret skal kunne fungere som et kollegium samtidig som de øvrige prinsippene for sammensetning av styret blir fulgt, foreslo departementet i høringsbrevet at det gjøres unntak fra aksjeloven § 6-4 tredje ledd, hvor det står:

”Når et selskap har flere enn 200 ansatte og det er avtalt at selskapet ikke skal ha bedriftsforsamling (jf. § 6-35 annet ledd), skal de ansatte velge ett styremedlem med varamedlem eller to observatører med varamedlemmer i tillegg til den representasjon som følger av annet ledd”.

Lovforslaget må for øvrig ses i sammenheng med forskriften § 2 første ledd som i samme høringsrunde ble foreslått endret slik at styret ikke kan ha flere enn ni medlemmer, men med mulighet for å søke departementet om unntak fra denne maksimumsgrensen.

5.3 Høringsinstansenes merknader

Høringsinstansene stiller seg i all hovedsak positive til forslaget. Samskipnadsrådet i Norge og NSO med flere støtter lovforslaget. Studentsamskipnaden i Bergen med støtte fra Høgskolen i Bergen mener forslaget er unødvendig og lite hensiktsmessig. Landsorganisasjonen i Norge (LO) deler den oppfatningen at et styre ikke bør være for stort, men ser ikke nødvendigheten av å lovfeste noen øvre grense for antall styremedlemmer. LO ser det som hensiktsmessig og viktig å videreføre en regulering av de ansattes representasjon med henvisning til aksjeloven. De mener at dette ikke vil være til hinder for inngåelse av lokale avtaler om en mindre representasjon enn loven fastsetter, sett i sammenheng med styrets totale størrelse. LO viser også til de ansattes anledning til å velge to observatører istedenfor ett ekstra styremedlem.

5.4 Departementets vurdering

Et unntak fra aksjeloven § 6-4 tredje ledd vil etter departementets vurdering være med på å sikre at studentene skal kunne ha flertall i styret også i de store studentsamskipnadene. Sett i sammenheng med forslaget om å fastsette en maksimumsgrense på ni styremedlemmer i forskriften § 2 første ledd første punktum, vil dette bidra til å gjøre det lettere å skape et velfungerende og kompetent styre. Departementet understreker at forslaget ikke innebærer at man tar bort representasjonen for noen av de gruppene som i dag er representert i styret, men at det settes et tak for hvor mange fra de ansatte som kan være representert. Både studentene, institusjonene og de ansatte vil fortsatt ha mulighet til å få sine interesser fremmet i styret. For de studentsamskipnadene som ønsker et styre med flere medlemmer, åpner også endringsforslaget for at studentsamskipnaden kan søke departementet om dette, jf. forslaget om endring i forskriften § 2 første ledd annet punktum.

Departementet viser til lovforslaget § 6 fjerde ledd.

Til forsiden