Prop. 121 L (2020–2021)

Endringer i helsepersonelloven (melding ved helsesvekkelse av betydning for trafikksikkerheten)

Til innholdsfortegnelse

9 Merknader til de enkelte bestemmelsene

Til helsepersonelloven § 34 første ledd

Det foreslås at flygeledere inkluderes i plikten som i dag påligger leger, psykologer og optikere til å gi melding til offentlige myndigheter dersom en pasient med førerkort for motorvogn eller sertifikat for luftfartøy ikke oppfyller helsekravene.

Meldeplikten inntrer når lege, psykolog eller optiker «finner» at pasienten ikke oppfyller de helsemessige kravene som stilles og helsetilstanden ikke anses å være kortvarig. Begrepet «finner» er i praksis tolket slik at det må foreligge en sannsynlighetsovervekt for at helsekravene ikke er oppfylt. Det må legges til grunn at helsepersonellet har større innsikt i helsekravene som gjelder for førerkort for motorvogn enn i helsekravene som gjelder for piloter og flygeledere.

Plikten til å oppfordre pasienter til å innlevere førerkort for motorvogn eller sertifikat for luftfartøy ved kortvarige helsesvekkelser, foreslås opphevet. I stedet skal pasienter ved kortvarige helsesvekkelser gjøres oppmerksom på at det er forbudt å føre motorvogn eller luftfartøy eller være i tjeneste som flygeleder, så lenge helsesvekkelsen varer.

Til helsepersonelloven § 34 a

Det foreslås i første ledd en adgang for leger, psykologer og optikere til å kunne melde uten hinder av taushetsplikten til offentlige myndigheter når det er grunn til at tro at en pasients helsesvekkelse kan føre til skade på person ved at pasienten fører skinnegående kjøretøy eller fartøy på sjøen, eller ved at pasienten utfører tjeneste som los. «Skade på person» omfatter både skade på pasienten selv og skade på andre personer.

«Grunn til å tro» gir i anvisning om at helsepersonellet ikke trenger å ha sikker kunnskap om at skade vil kunne inntreffe for å kunne melde, samtidig må det foreligge mer enn en anelse. Det er ikke krav om sannsynlighetsovervekt, men helsepersonellet må ha konkrete holdepunkter for at helsesvekkelsen vil kunne føre til skade ved at pasienten fører framkomstmiddel på sjø eller skinner, eller er i tjeneste som los. Videre gjenspeiler begrepet «grunn til å tro» at det ikke stilles krav til at leger, psykologer og optikere har inngående kjennskap til de særskilte helsekravene som gjelder for de ulike gruppene og alle helsesvekkelser som kan føre til hendelser som innebærer skade på person. Meldeadgangen omfatter pasienter som fører skinnegående kjøretøy eller fartøy på sjøen. I andre punktum foreslås det at meldeadgangen kun omfatter førerett som forutsetter helseerklæring.

Etter forskrift om helseundersøkelse på skip for utstedelse av fritidsskippersertifikat og fiskeskippersertifikat klasse C er det ikke krav til helseerklæring. Disse førerne vil dermed falle utenfor meldeordningen, med mindre de fører fartøy som reguleres av forskrift 14. januar 2020 nr. 63 om fartøy under 24 meter som fører 12 eller færre passasjerer. Det innebærer at personer som utenfor næringsvirksomhet fører fritidsfartøy med skroglengde opp til 24 meter, vil falle utenfor meldeadgangen. Det samme gjelder fiskeskippere på mindre fiskefartøy i kystnære områder.

På jernbaneområdet vil meldeadgangen i utgangspunktet omfatte førere av alle typer jernbanekjøretøyer som er omfattet av jernbaneloven, og som er underlagt krav til medisinsk og eventuelt yrkespsykologisk skikkethet.

I tillegg omfatter meldeadgangen loser. I havne- og farvannsloven § 3 bokstav g er los definert som «person ansatt i lostjenesten med lossertifikat utstedt etter denne loven».

I tredje punktum foreslås det at pasienten skal få beskjed om at melding er gitt. Bestemmelsen regulerer ikke på hvilken måte beskjed skal gis. Dette kan således skje muntlig eller skriftlig.

Det foreslås i andre ledd første punktum at departementet kan gi forskrift om hvordan meldinger etter første punktum skal gis og hvordan meldingene skal behandles av mottaker hos offentlige myndigheter. Hjemmelen gir adgang til å regulere til hvem og hvordan meldingen skal gis, hva meldinger skal inneholde og hvordan meldinger skal behandles hos mottaker, og eventuelt videreformidling til andre offentlige myndigheter.

Videre foreslås det i andre punktum at departementet også kan gi forskrift om at første ledd skal gjelde tilsvarende for andre som utfører tjeneste av betydning for sikkerheten på sjøen eller på skinnegående kjøretøy. Det gis således hjemmel til å inkludere andre grupper i meldeadgangen. Forutsetningen er at de nye gruppene utfører tjeneste av betydning for sikkerheten på sjøen eller på skinnegående kjøretøy.

Til forsiden