Prop. 145 L (2019–2020)

Endringer i midlertidig lov om tilpasninger i regelverket for barnevernet og fylkesnemnda for å avhjelpe konsekvenser av utbruddet av covid-19

Til innholdsfortegnelse

1 Innledning og bakgrunnen for forslaget

Barne- og familiedepartementet foreslår i denne proposisjonen å forlenge varigheten til midlertidig lov 26. mai 2020 nr. 44 om tilpasninger i regelverket for barnevernet og fylkesnemnda for å avhjelpe konsekvenser av utbruddet av covid-19.

Regjeringen innførte fra 12. mars 2020 en rekke inngripende tiltak for å hindre spredning av covid-19 i befolkningen. Blant tiltakene var karantene- og isolasjonsregler, reiserestriksjoner og anbefalinger om å holde fysisk avstand til andre personer. Tiltakene gjorde det utfordrende å opprettholde ordinær drift i barnevernet og saksavvikling i fylkesnemndene. Midlertidig lov 27. mars 2020 nr. 17 om forskriftshjemmel for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av Covid-19 mv. (koronaloven) trådte i kraft 27. mars 2020. Ved kongelig resolusjon 3. april 2020 ble midlertidig forskrift om forenklinger og tiltak for barnevernet og fylkesnemnda for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av Covid-19 vedtatt med virkning fra 4. april 2020. Koronaloven med forskrifter ble opphevet 27. mai 2020. Forslag til midlertidig lov om tilpasninger i regelverket for barnevernet og fylkesnemnda for å avhjelpe konsekvenser av utbruddet av covid-19 ble vedtatt av Stortinget 26. mai 2020 og trådte i kraft fra 27. mai 2020.

Den midlertidige loven har til formål å tilrettelegge for ivaretakelse av barns rett til omsorg og beskyttelse etter barnevernloven og en forsvarlig og rettssikker virksomhet i fylkesnemndene ved å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19. Den midlertidige loven inneholder bestemmelser om:

  • utvidet mulighet for fjernmøte og fjernavhør i fylkesnemnda

  • utvidet mulighet for kombinasjon av muntlig og skriftlig behandling i fylkesnemnda

  • rådslagning og avstemming ved fjernmøte i fylkesnemnda

  • hjemmel for Bufetat til midlertidig å flytte et barn fra en barnevernsinstitusjon til en annen

  • adgang til å erstatte tilsyns- og oppfølgingsbesøk med andre kommunikasjonsformer.

Reglene i den midlertidige loven har sørget for at barnevernet og fylkesnemnda har vært i stand til å ivareta sin samfunnsfunksjon på en forsvarlig måte og samtidig overholde smitteverntiltak, anbefalinger og påbud.

Det fremgår av den midlertidige loven § 7 at loven oppheves 22. oktober 2020. Stortinget har i Vedtak 595, 19. mai1 bedt regjeringen

«komme tilbake til Stortinget med forslag om å forlenge virketiden for hele eller deler av midlertidig lov om tilpasninger i regelverket for barnevernet og fylkesnemnda for å avhjelpe konsekvenser av utbruddet av covid-19 utover 22. oktober 2020 dersom regjeringen vurderer dette som nødvendig for å sikre at barnevernet kan løse sine oppgaver.»

I lys av smittesituasjonen og utsiktene til å sikre immunitet i befolkningen, mener departementet det er nødvendig å forlenge loven. Smitteverntiltak vil fortsatt i tiden fremover kunne hindre ordinær saksavvikling i fylkesnemnda og drift i barnevernet. Departementet vurderer derfor at det er behov for de midlertidige reglene også etter 22. oktober 2020 for å sikre en forsvarlig og rettssikker virksomhet i fylkesnemndene og at barn i fosterhjem og institusjon blir tilstrekkelig ivaretatt, samtidig som smitteverntiltak overholdes. Departementet foreslår derfor i denne proposisjonen at lovens varighet forlenges til 1. juni 2021 gjennom en endring i lovens § 7.

Departementet understreker at både barnevernet og fylkesnemnda skal anvende barnevernlovens ordinære regler dersom det er mulig. Reglene i den midlertidige loven kan kun anvendes når det er nødvendig på grunn av covid-19, dvs. når det er nødvendig for å overholde myndighetenes smitteverntiltak, se nærmere i punkt 3. Stortinget vil kunne oppheve loven på et tidligere tidspunkt hvis det ikke lenger er behov for den.

Fotnoter

1.

Jf. Innst. 289 L (2019–2020).