Prop. 17 S (2016–2017)

Samtykke til inngåelse av avtaler i form av brevveksling mellom Norge og Den europeiske union og mellom Norge og Sveits innenfor rammen av det generelle preferansesystemet for utviklingsland (GSP)

Til innholdsfortegnelse

2 Nærmere om avtalene

Avtalene er nedfelt i til sammen fire likelydende brev, henholdsvis fra EU til Norge, Norge til EU, Sveits til Norge og Norge til Sveits. Det vil være tilsvarende brevveksling mellom EU og Sveits. Avtaleteksten inneholder punkter, ikke artikler, på samme måte som gjeldende avtale.

Punkt 1 stadfester de generelle prinsippene som avtalen bygger på. Landene skal ha felles opprinnelsesregler, innføre et nytt system med erstatningsopprinnelseserklæringer. Avtalen forplikter partene til å ha et administrativt samarbeid for å kunne verifisere opprinnelse.

Punkt 2 åpner for at materialer fra Norge, Sveits og EU skal regnes som opprinnelsesmaterialer når de inngår i en produksjonsprosess i et GSP-land.

Punktene 3 til 9 innfører et nytt system der dagens erstatningssertifikater, som må attesteres av kompetente myndigheter i EU eller Sveits i hvert enkelt tilfelle, utfases. Istedenfor kan eksportørene i EU eller Sveits selv utstede erstatningsopprinnelseserklæringer (selvsertifisering). Disse skal benyttes f.eks. når en større sending (skipslast) splittes opp i EU og mindre deler av sendingen reeksporteres til andre steder i EU, og til Norge og Sveits. Eksportøren i EU utsteder erstatningsopprinnelseserklæringen på grunnlag av opprinnelsesbevis som han selv har mottatt fra eksportøren i GSP-landet (jf. punkt 10).

Punkt 10 angår fordeling av kostnadene knyttet til drift av REX-systemet. I 2017 introduseres krav om at alle eksportører i GSP-landene skal forhåndsregistreres i REX-systemet av sine respektive myndigheter. Når eksportøren er registrert, kan han selv utstede opprinnelseserklæringer uten å gå via tollmyndighetene i hvert enkelt tilfelle (selvsertifisering). Det gis en overgangsperiode fram til 2020. Kravet til registrering vil også gjelde handlende som reeksporterer varer fra GSP-landet til en av avtalepartene (f.eks. fra EU til Norge). EU, Sveits og Norge deler på ansvaret for opplæring og implementering. EU har stått for utviklingen av REX, mens EU, Sveits og Norge deler på driftskostnader og opplæringskostnader etter en fastsatt fordelingsnøkkel. De nærmere bestemmelsene om dette er nedfelt i egne underavtaler (Joint Administrative Agreement) til brevvekslingsavtalene, og forutsettes inngått mellom DG Taxud i EU og tollmyndighetene i hhv. Sveits og Norge.

Punkt 11 gjelder løsning av uoverensstemmelser mellom partene mht. tolkningen av avtalen.

Punkt 12 regulerer endringer i avtalen.

Punkt 13 åpner for at en part kan suspendere avtalen dersom den andre parten grovt misligholder sine forpliktelser.

Punkt 14 gjelder oppsigelse av avtalen.

Punkt 15 ivaretar sammenhengen i trekantsamarbeidet mellom Norge, EU og Sveits.

Punkt 16 og 17 åpner for at Tyrkia kan trekkes inn i samarbeidet, men det er avhengig av at partene inngår tilsvarende brevvekslingsavtaler med Tyrkia.

Punkt 18 gjelder avtalens ikrafttredelse. Brevvekslingsavtalene vil formelt tre i kraft når partene har meddelt de andre partene at deres interne prosedyrer for ikrafttredelse av avtalene er oppfylt.

Til forsiden