Prop. 172 L (2016–2017)

Midlertidig endring i pengespilloven (jubileumsgave til Den Norske Turistforening)

Til innholdsfortegnelse

3 Jubileumsgave til Den Norske Turistforening

3.1 Gjeldende rett

Pengespilloven § 10 andre ledd fastlegger den såkalte tippenøkkelen, altså hvordan overskuddet fra Norsk Tippings spill skal fordeles. Overskuddet fra Norsk Tippings spill fordeles først med 6,4 % til helse- og rehabiliteringsformål. Deretter fordeles resterende overskudd med 64 % til idrettsformål, 18 % til kulturformål og 18 % til samfunnsnyttige eller humanitære organisasjoner som ikke er tilknyttet Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité.

3.2 Høringsbrevets forslag

I høringsbrevet av 8. juni 2017 ble det foreslått en lovendring som gir et midlertidig unntak fra tippenøkkelen for én enkelt lottotrekning i 2018. Det er i lovforslaget lagt opp til at overskuddet fra den aktuelle lottotrekningen fordeles slik at 50 % går til fordeling etter den alminnelige tippenøkkelen og 50 % utgjør gaven til DNT. Andelen som går til DNT begrenses oppad til kr. 15 millioner. Denne finansieringsløsningen er foreslått på bakgrunn av det nære samarbeidet mellom DNT og Norsk Tipping AS. Det er derfor naturlig og ønskelig at det er nettopp en av Norsk Tippings trekninger som er utgangspunktet for gaven.

Stoltenberg II-regjeringen fremmet forslag om en tilsvarende lovendring for å gi en jubileumsgave til Norges Idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité i 2012. Stortinget sluttet seg til dette og vedtok en midlertidig lovending.

3.3 Høringsinstansenes syn

Friluftsrådenes landsforbund, Telemark fylkeskommune og Norges bingo- og lotteriforbund støtter lovforslaget.

De fleste høringsinstansene var positive til at DNT får jubileumsgave, og understreket det viktige arbeidet DNT gjør.

Flere høringsinstanser, blant andre Brystkreftforeningen, NORILCO og Barnekreftforeningen (felles svar), Kulturalliansen, Norsk musikkråd og Musikkutstyrsordningen (felles svar), ExtraStiftelsen, Norges Døveforbund, Norges Handikapforbund, Norsk Forening for Spillproblematikk, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) og Rogaland fylkeskommune, er imidlertid negative til at jubileumsgaven finansieres gjennom en endring i pengespilloven § 10. Disse høringsinstansene mener en slik gave må finansieres på en annen måte. Mange av instansene mener bl.a. at en slik endring kan sette en uheldig presedens for framtiden. FFO uttaler for eksempel:

«FFO mener det mest uheldige er at en beslutning om en slik gave kan skape presedens. Det vil også i framtiden være gode og verdige formål og beslutningen reiser noen prinsipielle spørsmål om hvilke organisasjoner som skal kunne tilgodesees på denne måten i framtiden. Skal tippemidler brukes i slike sammenhenger må det først etableres et kriteriegrunnlag som er fastsatt i samråd med frivilligheten selv.»

ExtraStiftelsen, Forbundet mot Rusgift og Norges Handikapforbund er blant høringsinstansene som mener det er prinsipielt uheldig å gripe inn i den vedtatte fordelingsnøkkelen for tippemidlene.

Norges Døveforbund, Harry Benjamin resurssenter og Norges Kvinne- og familieforbund peker på at forslaget vil medføre mindre midler til de øvrige formålene som tilgodeses gjennom tippenøkkelen. Sistnevnte uttaler:

«Forslaget innebærer redusering av den potten som skal gå til alle frivillige organisasjoner. I realiteten blir det da en gave fra frivillige organisasjoner i Norge til Den norske turistforening.»

Spillavhengighet Norge mener at koblingen mellom pengespill og samfunnsnyttige organisasjoner, idrett og kultur er prinsipielt uheldig.

Norsk Tipping ber i sin høringsuttalelse om at det framgår i lovforslaget hvordan overskuddet fra en spilleomgang skal beregnes, ettersom det framgår av høringsbrevet at det skal tas hensyn til kostnadene ved beregning av overskuddet.

3.4 Departementets vurdering

Departementet mener at én lottotrekning som fordeles slik at 50 % går til fordeling etter den alminnelige tippenøkkelen og 50 % utgjør en gave til DNT, vil kunne føre til økt oppmerksomhet på Norsk Tipping som en samfunnsansvarlig pengespilltilbyder og enerettsmodellens rolle knyttet til finansiering av gode formål i Norge.

Etter departementets syn vil en slik jubileumsgave til DNT ikke sette en uheldig presedens for framtiden. Det foreligger særlige forhold som tilsier at DNT bør få en slik gave. DNT er landets største friluftsorganisasjon, og tilrettelegger for friluftsglede for folk i alle aldre, uavhengig av medlemskap. Foreningen tilgjengeliggjør naturen ved å merke turstier, føre opp og drive hytter og serveringssteder og ved å arrangere guidede turer. DNTs særstilling innebærer følgelig at det heller ikke skapes en uforutsigbar situasjon for de øvrige formålene som mottar utbetalinger fra tippenøkkelen.

På bakgrunn av dette mener departementet at det bør vedtas en lovendring som gir et midlertidig unntak fra tippenøkkelen for én enkelt lottotrekning. Hvilken lottotrekning i 2018 endringen skal gjelde vil bli fastsatt i dialog med Norsk Tipping.

Norsk Tipping har i sin høringsuttalelse bedt om at departementet presiserer hvordan overskuddet fra en spillomgang skal beregnes. Departementet mener den mest hensiktsmessige løsningen vil være å ta utgangspunkt i netto spillinntekter for den aktuelle omgangen, med fratrekk av provisjoner.

3.5 Økonomiske og administrative konsekvenser

Norsk Tipping har estimert at etter fradrag for gevinster og andre kostnader, utgjør overskuddet fra en lottotrekning som gjenstår til fordeling etter pengespilloven § 10 annet ledd normalt ca. 28 mill. kroner.

Departementet foreslår at overskuddet i den aktuelle lottotrekningen fordeles slik at 50 % av overskuddet tilfaller DNT i gave, mens de resterende 50 % fordeles på vanlig vis etter pengespilloven § 10 annet ledd. Beregnet med utgangspunkt i en lottotrekning med normal omsetning, vil dette gi ca. 14 mill. kroner som tilfaller DNT som en jubileumsgave.

Omsetningen i den aktuelle spilleomgangen kan bli høyere eller lavere enn normalomsetningen, og avhenger av hvor mange spillere som deltar i den aktuelle trekningen. Da man avholdt trekningen til inntekt for Norges idrettsforbund i 2012 var det ventet at omsetningen ville bli høyere enn normalt på grunn av økt oppmerksomhet rundt trekningen. Denne forventningen slo imidlertid ikke til. Hvor stor omsetningen vil bli, vil først bli klart når trekningen er avholdt.

I lovforslaget er det lagt opp til at jubileumsgaven til DNT skal begrenses oppad til 15 mill. kroner. Dette for å ta høyde for at omsetningen i den aktuelle trekningen er vesentlig høyere enn ved en ordinær omgang. Det er ikke inntatt en tilsvarende nedre grense.

Lovendringsforslaget har ikke særskilte økonomiske eller administrative konsekvenser for staten.