Prop. 199 LS (2020–2021)

Endringer i energiloven (fire forordninger om kraftmarkedet) og samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutninger nr. 204/2020 om innlemmelse i EØS-avtalen av kommisjonsforordning (EU) 2015/1222 om fastsettelse av retningslinjer for kapasitetstildeling og flaskehalshåndtering, nr. 205/2020 om innlemmelse i EØS-avtalen av kommisjonsforordning (EU) 2016/1719 om fastsettelse av retningslinjer for langsiktig kapasitetsfastsettelse, nr. 206/2020 om innlemmelse i EØS-avtalen av kommisjonsforordning (EU) 2017/1485 om fastsettelse av retningslinjer for drift av transmisjonsnettet for elektrisk kraft, og nr. 207/2020 om innlemmelse i EØS-avtalen av kommisjonsforordning (EU) 2017/2195 om fastsettelse av retningslinjer for balansering av kraftsystemet

Til innholdsfortegnelse

9 Merknader til de enkelte lovforslagene

Til energiloven § 4-3

I energiloven § 4-3 foreslås et nytt femte ledd, som sier at RME ved enkeltvedtak kan fastsette eller godkjenne vilkår om utøvelse av avregningsansvaret. Den avregningsansvarlige (Statnett) skal i henhold til EB utvikle forslag til vilkår og metoder for balansering av kraftsystemet i tråd med forordningen. Forslagene skal godkjennes av reguleringsmyndighetene. Som alternativ til at RME fastsetter eller godkjenner hvert enkelt vilkår, kan RME fastsette eller godkjenne metoder for å sette vilkår.

Til energiloven § 4-5

Det følger av gjeldende energiloven § 4-5 annet ledd annet punktum at departementet kan gi forskrift om aktørenes informasjonsplikt. En generell hjemmel til å gi forskrifter til gjennomføring og utfylling av loven følger av energiloven § 10-6. Departementet foreslår at det i § 4-5 annet ledd annet punktum presiseres at departementet kan gi forskrift om vilkårene reguleringsmyndigheten kan sette i en konsesjon. Dette for å klargjøre departementets forskriftskompetanse. Konsesjon etter energiloven § 4-5 med tilhørende vilkår vil gjelde for virksomhet som ikke er omfattet av CACM og som faller utenfor den nye bestemmelsen som foreslås i § 4-5 a.

Til ny energiloven § 4-5 a

I førsteledd i ny energiloven § 4-5 a foreslås det at reguleringsmyndigheten gis kompetanse til å utpeke en operatør som er ansvarlig for organisering eller drift av markedsplasser for omsetning av elektrisk energi som er underlagt harmonisert EØS-regelverk. Det vil si kraftbørser med ansvar for å utføre oppgaver i forbindelse med organisering og drift av day-ahead- og intradagmarkedskobling. Denne funksjonen tilsvarer nominated electricity market operator (NEMO) som definert i kommisjonsforordning (EU) 2015/1222 (CACM).

Bestemmelsen omfatter organiserte markedsplasser så langt disse omfattes av CACM. I medhold av bestemmelsen treffer reguleringsmyndigheten vedtak om å utpeke markedsoperatør (NEMO) i Norge, basert på fastsatte vilkår i samsvar med CACM. En slik utpeking erstatter kravet om markedsplasskonsesjon etter § 4-5, så langt virksomheten er dekket av CACM. Reguleringsmyndigheten kan fastsette eller godkjenne ytterligere vilkår for slike markedsoperatører og for handel på slike markedsplasser, både nasjonale handelsregler og vilkår for handel internt i norske budområder. Disse reglene vil også gjelde for NEMOer som er utpekt i en annen EØS-stat, og som skal kunne tilby tjenestene sine i Norge.

I annet ledd foreslås det at operatører for organisert markedsplass (NEMO) som er utpekt i en annen stat som er part i EØS-avtalen, og som ønsker å utvide virksomheten til norske budområder, skal melde fra til reguleringsmyndigheten innen to måneder før oppstart. En NEMO som er utpekt i henhold i et annet land som er part i EØS-avtalen trenger ikke ny utpeking i Norge. En plikt til å melde fra er likevel i samsvar med CACM artikkel 4 nr. 5 siste punktum.

Ordlyden i tredje ledd er i samsvar med energiloven § 4-5 tredje ledd, som endret ved lov 25. mai 2018 nr. 21. I henhold til bestemmelsen skal reguleringsmyndigheten ved enkeltvedtak fastsette eller godkjenne vilkår, eller fastsette eller godkjenne metoder for å fastsette vilkår. For nærmere omtale vises det til Prop. 5 L (2017–2018) punkt 5.

I fjerde ledd foreslås det at reguleringsmyndigheten gis kompetanse til å sette ytterligere vilkår til operatører som nevnt i første og annet ledd ved enkeltvedtak. Det gjelder både overfor operatører som er utpekt av den norske reguleringsmyndigheten, og overfor operatører som er utpekt i en annen stat som er part i EØS-avtalen, og som ønsker å utvide virksomheten til norske budområder.

Det vil kunne oppstå situasjoner med behov for å regulere forhold eller å oppstille vilkår som ikke er direkte hjemlet i CACM eller fastsatt i medhold av denne forordningen, men hvor det etter en konkret vurdering anses nødvendig med ytterligere regulering i samsvar med de overordnede målsettingene i forordningen. Forordningen åpner også opp for en slik regulering gjennom nasjonale handelsregler.

Vilkårene må være nødvendige for å legge til rette for effektiv konkurranse mellom operatører for markedsplasser for omsetning av elektrisk energi, for å ivareta hensynet til systemsikkerhet, eller for å fremme et effektivt kraftmarked. Kravet om at vilkårene skal være «nødvendige» innebærer også en forutsetning om at kompetansen ikke skal brukes til å oppstille vilkår som allerede er regulert av CACM.

Forslaget til innledning i femte ledd om informasjonsplikt er en videreføring av gjeldende § 4-5 annet ledd annet punktum. Det kan være behov for å oppstille nærmere krav til aktørene, bl.a. som følge av CACM artikkel 80, som oppstiller informasjonsplikt. Videre kan det være behov for at departementet gir forskrift med nærmere kriterier for utpeking av operatører etter første ledd, og om de vilkårene reguleringsmyndigheten kan sette etter fjerde ledd i det enkelte tilfellet.

Til energiloven i § 10-1 sjette ledd

Bestemmelsen i energiloven § 10-1 sjette ledd gir hjemmel for at departementet, til gjennomføring av EØS-rettslige forpliktelser, kan gi forskrift om at det europeiske nettverket for operatører av transmisjonssystem, ENTSO-E, kan innhente informasjon direkte fra norske aktører. Det følger av forordningene at informasjonsinnhentingen skal skje i forståelse med ACER, og ENTSO-E kan formidle innhentet informasjon videre til ACER.

Bestemmelsen gjelder overfor Statnett, kraftbørser, markedsdeltakere og andre relevante aktører i energisektoren. Nærmere vilkår vil fremgå av forskrifter som gjennomfører forordningene. Hjemmelsgrunnlaget for ENTSO-E fremgår av forordningene. I tråd med forordningene omfattes kun informasjon som reguleringsmyndighetene, ACER, eller ENTSO-E ikke allerede besitter.

Til energiloven § 10-7

Ved lov 18. desember 2020 nr. 157 om endringer i vannressursloven og energiloven mv. er det blant annet gjort endringer i bestemmelsene om overtredelsesgebyr i energiloven. Endringene har ikke trådt i kraft. Som en lovteknisk konsekvens av forslagene til nytt femte ledd i § 4-3 og ny § 4-5 a, foreslås det å ta inn henvisninger til disse bestemmelsene i § 10-7 annet ledd om overtredelsesgebyr.

Til ikrafttredelsesbestemmelser

Loven gjelder fra det tidspunktet Kongen bestemmer. Kongen kan sette de ulike bestemmelsene i kraft til forskjellig tid.

Til forsiden